Så undviker du att bli sjuk när du springer på hösten Image

Så undviker du att bli sjuk när du springer på hösten

Sluta snora! Distanslöparen Joanna Swica förklarar hur valet av löparkläder håller dig frisk i höst.

Tycker du att den kyligare höstluften känns obehaglig att springa i? Då är det dags att tänka om. Distanslöparen Joanna Swica älskar att springa när det blir lite kyligare utomhus och menar att allt handlar om rätt typ av kläder för att älska höstlöpning.

– Det första du bör göra är att ta en titt i garderoben och se om du är rustad för höstlöpning. Om du bara sätter på dig en tjockare tröja när det blir lite kallare utomhus kommer du att svettas ihjäl. Kör i stället på tunna lager, som en tunn t-shirt i ett material som andas och en tunnare löparjacka, säger Joanna Swica. 

En tjockare tröja stänger in värmen och svetten, vilket Joanna Swica menar kan leda till obehag och en panikkänsla där enda utvägen är att ta av sig tröjan halvvägs in i löprundan. 

– Tar du av dig tröjan kommer du att bli förkyld, så enkelt är det. Springer du däremot i en tunn funktionströja och löparjacka som leder bort svett kommer du såklart att få upp värmen, men aldrig känna dig för varm, säger hon och fortsätter: 

– Det viktigaste för att undvika att bli förkyld är att hålla dig torr genom plagg som andas och leder bort svetten. Jag förstår inte heller rädslan för att vila. Om du känner dig krasslig bör du ta en promenad eller vila. 

HöstlöpningDistanslöparen Joanna Swica driver en populär hälsoblogg, föreläser och arbetar för SOS International. Hon är dessutom ambassadör för Reebok och Ironman, spana in hennes Instagram HÄR

Har du inget emot att springa när det duggar? Se till att du har plagg som tål vatten. Springer du på kvällar när solen har gått ned? Kör på plagg med reflexer. 

– När temperaturen kryper ned till runt sju, åtta grader brukar jag rekommendera löpare att ha något om halsen och händerna. Finns en rad bra löpvantar som håller värmen men ändå inte känns klumpiga. Jag springer däremot i shorts till november, men jag är rätt extremt. För min del kompenserar jag genom att vara påklädd på överkroppen och på så sätt håller jag en behaglig värme. Men när det är kallare än sju grader förlorar du inte på att vara ordentligt påpälsad. 

Det är inte bara garderoben du behöver se över för en optimal löpning i höst. Glöm inte att uppdatera dina löparskor. 

– Det vanligaste felet folk gör är att de springer i samma skor året om. Jag springer i Reebok Floatride Run under intervallpass och upp till rundor på 10 kilometer eftersom det kräver ett par lätta skor som har en medelhög dämpning och bra markkontakt. Till pass över milen har jag tre olika modeller beroende på vilket underlag jag springer på. 

HöstlöpningFötterna belastas extremt mycket i varje löpsteg du tar. Därför är det viktigt att du springer i rätt typ av löparskor.  

Till skogslöpning springer Joanna Swica i ett par löparskor med hög dämpning som sitter åt kring vristen för ett högre stöd. För asfaltslöpning har hon ett par skor med mjukare dämpning i främst hälen. De har även ett annat drop och är väldigt lätta. Till sist har hon en löparsko som är en kombination av båda modellerna, till sträckor där underlaget varierar. Poängen är att hitta rätt typ av löparsko för ditt ändamål.  

– När jag springer är det 70 kilo plus kraften i varje steg som läggs på mina fötter. Springer jag 25 kilometer är det två timmar som jag konstant belastar mina fötter i varje steg. Därför behöver du springa i bra skor. Våga ta hjälp (av exempelvis Sportamores kundtjänst) via mejl eller chatt om du inte är säker på vilken modell du ska ha. Eller beställ hem ett gäng och prova i lugn och ro! 

Är underlaget däremot halt bör du korta ned löpsteget och tänka på att sätta steget under dig. 

– Det blir som att du tassar fram på ett nätt sätt. Tänk inte på tiden du tappar, det är inget emot att du ramlar eller stukar foten. 

Joanna Swicas 5 snabbtips för en härlig höstlöpning: 

  1. Satsa på flera tunna lager i funktionsmaterial som andas.
  2. Låt inte regn hindra en runda. Se till att du har plagg som tål vatten. 
  3. Vila om du börjar känna dig krasslig. 
  4. Glöm inte reflexer! 
  5. Hitta löparskor som passar för underlaget du springer på. 

HÄR kontaktar du Sportamores kundtjänst för frågor som rör sortimentet. 

SHOPPA HÄR: Vårt breda utbud av löparskor 

LÄS MER: Låt inte löpningen bli ett stressmoment 

LÄS MER: Därför ska du springa i Reeboks löparskor