Så tränar Henrik Windstedt inför skidsäsongen Image

Så trener Henrik Windstedt inför skidsäsongen

Henrik Windstedt har gått fra diskbråck til världsmästartiteln i friåkning. Anledningen er at han nå gjør forsäsongsträningen året rundt. Så her går det til.

Regel nummer ett for smarta skidåkare är att aldrig komma oförberedd till berget och aldrig kompromissa med försäsongsträningen. Vintern står for dörren och oavsett om du laddar för att pumpa puder, skära manchester i pisten eller uppgradera tricken i parken så behöver kroppen förberedas i tid. Ekvationen är enkel, flitigare träning under hösten ger gladare dagar på berget.

Peak Performances-ambassadør, verdensmester Henrik Windstedt, 33 år, mener at det finnes to hemligheter bak hans framgångar som skidåkare.

For det første er å få skidåkare mer allround än Åresonen. Bakom farten, skidkontrollen, känslan i luften og de smarta linjevalen nedfor berget ligger en skidkarriär bestående av alt fra skicross og OS-satsning i puckelpist til parkåkning og friåkning.

For det andre har han lagt opp et nøye treningsprogram som han følger året om. Han må nemlig det for å holde ihop. Två diskbråck, knäckta nyckelben och revben och ett stukat knä har gjort att försäsongsträningen har behövts uppgraderasras till en kontinuerlig rehabträning året om.

- De fleste skidåkare har en periode når man er ung og dum. Man vill pusha alla gränser, sätta alla trick och tror samtidigt att kroppen håller för allt. Inför OS 2006 nötte jag så otroligt mycket puckel utan att vara tillräckligt stark och vila emellanåt. Det er klart at jeg gärna hade sluppit diskbråck, men samtidigt är det kanske det bästa som hänt mig som skidåkare. Jag lärde mig läxan i tid och träningen som sedan blev ett absolut krav för mig har också gjort att jag utvecklas senare i karriären, säger Henrik Windstedt och fortsätter:

- Som skidåkare är du ofta antingen en ryggmänniska eller en knämänniska. Det finns kanske någon som är odödlig, men få åkare klarar sig genom en hel karriär utan att ta stryk. Teknik och talang kan kompensera för mycket, men förr eller senare åker du på en kyss. Själv är jag en ryggmänniska och behöver anpassa mig till det.

Hvordan beskytter du ryggen best? Du stärker bålen. I og med at en skidåkare "automatiskt" får stora muskler på framsida lår är även övningar för baksida lår, för att balansera upp benen, viktiga. Omkring fire ganger i uken tar han seg til Sportsgym i Åre. Klassisk styrketrening med frie vikter, som til eksempel marklyft, frivändning och benböj, väljs bort till förmån för träning med pilatesboll och rep som fästs i taket, det ger bra neuromuskulär träning. Fordelen med boll og rep er også at de enkelt kan packas ner i trunken under vinterns alla resor så att träningen kan hållas igång hela tiden.

- En veltränad bål är skidåkarens viktigaste styrka. Det er ikke benmuskler som trengs for å stompa en landning. Kan du ikke holder ihop överkroppen fäller du dig framåt eller faller bakåt.

I tillegg til treningen i gymmet kompletterer Henrik Windstedt sin trening med löpning. Inget avancerat, max sju kilometer på gamla vägen från Åre till Tegefjäll. Men oavsett vad du gör, ska du inte göra som alla andra gör.

- For mange av oss kreves avansert og persontilpasset trening. Att sätta en benböj på rätt sätt tar tid. Det beste du kan gjøre er å stresse i gang treningen når snøen begynner å falle, begynne å løfte tung for raskt, herma andre på gymmet og riskera att dra på sig långvariga skador. Det beste jeg har gjort er å utvikle min egen trening i nært samarbeid med fysioterapeuter. Jeg tycker fler borde lägga upp träningen så.

Hjärt- och lungträning får han även av turer på allmountain-cykeln upp mot Hummelstugan. Downhillcykling som sedan följer ger bra träning i att läsa av terräng och att tvingas ta snabba linjebeslut.

- Sedan er det kanskje litt motsägelsefullt med tanke på min rygg, men jag köpte en motorcross nyligen som jag kör på ÅreMX bana vid Fäviken. Det er otroligt krävande fysiskt och extremt kul. Samtidig tror jeg på det jeg hørte om at melkesyretålighet alltid er grenspesifikt. En skidåkare kan bara mjölksyreträna genom att åka skidor och det är skillnad mellan att åka puckel och friåka. Även jag får mjölksyra i benen under säsongens första åk oavsett hur mycket annan träning jag gjort under försäsongen. Så alle skiddagar på berget gör skillnad.

For den som sett noe av Henrik Windstedts vinnande åk från Freeride World Tour eller de håriga linjer han kör i Alaskas berg, så märks det där med stark bål tydligt. Men, träningen gör något med skidåkarhuvudet också.

- Ska du åka i Alaska eller sätta ett åk på världstouren, som ofta är mycket längre än filmsekvenserna, så måste du veta att du är stark. Jeg tror at det er den känslan som också domarna eller de som tittar på skidfilmerna märker av. Jeg har samtidigt en otrolig respekt för bergen, ibland är jag rädd inför ett åk och det tror jag är sunt.

henrik windstedtHenrik Windstedt er vinnare av Freeride World Tour 2008, har sju vinster i Nordiska Mästerskapen i extremskidåkning, otaliga sekvenser i skidfilmer och har startat What! Camps i Åre och Folgefonna.

LÄS MER: Yogan gör mig till en bättre skidåkare