Så tränar du bäst med din kompis Image

Så trener du best med din kompis

Å trene med kompisene sine på treningssenteret er en perfekt måte å omgås og samtidig gjøre litt nytte. Men det er viktig å akta sig så inte träningen blir lidande och det mest blir snack och ingen verkstad. Vi ringte en ekspert for å få litt tips.

Har du en indre latmask som tycker det är en bra idé att skippa träningen var och varannan dag är det perfekt att boka in ett träningspass med en kompis.

- Det ökar motivationsfaktorn. Den lite latare dras med av den andre och det blir som ett bokat möte man inte vill dra sig ur. Men det blir framförallt roligare. Man kan pusha varandra och få ut mer av träningen. Många tränar två och två men också tre och fyra, det är grymt sätt att umgås på, säger Tollis Nikopoulos, personlig tränare på Sats Spårvagnshallarna i Stockholm.

Men trots de många fördelarna med att boka in en kompisdejt på gymmet finns det fällor som ni kan hamna i, till exempel om du och din kompis är på olika nivåer träningsmässigt.

- Om noen ikke klarer å gjøre alle øvelser kan effekten bli at den ene drar ned tempoet, så ha med alternative øvelser, sier Tollis Nikopoulos.

Det finns också en risk att den muskel som tränas mest är munnen, i synnerhet om du och din kompis enbart ses när ni tränar ihop.

- Det kan bli for mye lall og titt i telefonen også. Samtidig som man skal ha respekt for det, er det kanskje vissa vänners sätt att umgås och hinna ses på. Träningen behöver inte vara det viktigaste för alla som ses på gymmet heller.

Hvordan finner jeg og kompisen riktig nivå sammen?

- I all trening må du vite dine begrensninger og hva din kropp klarer av akkurat nå. Jag ser ofta folk som är två och två på gymmet och som bara går in och kör. Det kreves kunnighet om hva du gjør. Marklyft är en övning som många tränar med bristande teknik och för tunga vikter. Samma sak med benböj. Det ökar skaderisken och kan sluta illa.

Hvordan legger vi opp treningen best?

- Kom til gymmet med en plan for hva du skal gjøre. Värm upp, förbered kroppen rätt. Håndtak, høfter, aksler og fotoledere er bra å begynne med, men bevegelighetstrening er kjempeviktig! Når jeg trener med et kompis kjører vi intensivt i maks en time, enkle øvelser der vi får slita og som går å gjøre to og to. Det blir alltid veldig skratt og samtidig effektiv trening.

Gi oss et eksempel!

- En øvelse som er perfekt og som ikke krever at begge er på samme tekniske nivå og som man kan garva og ha roligt till är sprints med motstånd. Den ene holder i den andre med et bånd, og så skal polaren springa 25 meter og sedan byter man. Det går snabbt att köra helt slut på varandra. En annan liknande övning är en så kallad you go/I go-variant. Då turas man om att skjuta en släde med vikter där den ena kör och den andra går bredvid och pushar på. Den er grymt kul å kjøre med en kompis. Rekommenderas varmt!

tollis

Tollis Nikopoulos deler sin tid som PT på Sats med å arrangere treningsresor.