Så tacklar du en dålig löprunda Image

Så takler du en dårlig løprunde

En specifik löprunda kan kännas väldigt olika att springa beroende på dagsform. Dette er ekspertens effektive knep for å teste når det tar imot.

Samma runda som du har sprungit massor av ganger kan plötsligt kännas jättejobbig att ta sig runt. Om du upplever det så finns det faktiskt saker du kan göra för att njuta av löpningen, i stället för att fokusera på hur jobbigt det är. Den populære løperen Fredrik Ölmqvist blogger om løping og pleier å tillate seg selv å gå litt om det som føles vanskelig under en løppass.

- Jag har faktiskt haft alla möjliga typer av pauser, till och med somnat ute på löpturer. For å vekke meg selv til live har jeg ibland gjort något kul, som att klättra i träd, hoppa i vattenpölar eller suttit ned och mediterat och bara lyssnat på ljuden från naturen. Kanske fokuserar du så mycket på att själva löpningen ska ge resultat att du missar allt annat runtomkring, säger Fredrik Ölmqvist och fortsätter:

- En dålig löprunda kan bli bra om du lyssnar på din kropp och anpassar ansträngningen efter din dagsform. I stället för att värdera löprundan utifrån fart och distans kan du värdera löpkänslan utifrån mjuka måttstockar som närvaro, acceptans, feeling, nyfikenhet, uppmärksamhet och frihet. Prova att skippa klockan på nästa löptur.

Hva skal jeg gjøre da, hvis jeg absolutt ikke ønsker å bli værende under en dårlig runda?

- La ikke tankarna och egot ta över utan försök att hitta tillbaka till en skön känsla. Tenk positive tanker og forsøk oppskatta situasjonen, det er jo fantastisk at du kan springa og at du befinner deg ute i naturen. Bare tanken kan gi deg mye gratis energi. Dra ned på farten, ta litt kortere steg, strekk på deg og prøv springa mjukt mot marken. Det viktigste er ikke å komme til målet uten å springa her og nå med feeling. Lek! Følg en ny stig i det okända. Våren baklänges!

Hva er det som gjør at samme runda kan variere så mye i følelse?

- Noen ganger vil ikke kroppen helt enkelt, avhengig av en mengde forskjellige saker. Det viktigste i situasjonen er å prøve å springe etter dagsformen. Känns det bra så kommer du vilja springa lite fortare och lite längre, känns det inte så bra så spring lite lugnare och kortare. Jag har inga fasta träningsprogram, utan jag känner efter vad jag vill och klarar av för dagen. Vissa dagar går det inte alls, även för duktiga och rutinerade löpare.

Er det noe jeg ikke skal gjøre i en slik situasjon?

- Det er bedre å gå hjem enn å begå vold mot seg selv. Kämpa inte emot dig själv och gå i kamp, för det är inte vackert. Forsøk å være myk og följsam i stället och ödmjuk inför att dagsformen varierar. Om det känns trögt många gånger på rad kanske du behöver hitta en annan typ av löpning som är roligare, som till exempel häftig trailrunning i stället för asfaltslöpning. Finn en lekfull følelse. Om det er kul og trevligt blir det lättare att återvända.

Er det noe bra med en dårlig runda?

- Hver situasjon kan lære deg noe, så også dårlige løprundor. Läxan kanske är att du behöver vila mer, köra mer styrka och rörlighet, att du behöver planera ätandet så att du har energi, att du behöver variera löpträningen, att du kanske behöver coaching och instruktioner eller att du inte ska ha en massa förväntingar innan en löprunda som gör dig besviken. Löpning kan vara magiskt om du släpper in det magiska och väljer att se löpturen snarare som en skönhetsupplevelse än en kamp. Hvis det ikke er gøy, gjør du det feil!

fredrik ölmqvist"Du har möjlighet att skapa en angenäm löpupplevelse genom att göra aktiva val, snarare än att passivt låta löpningen hända. I mitt fall vill jag att löpningen ska kännas som en nice ride och min ambition när jag springer är att försöka gestalta detta", sier Fredrik Ölmqvist, som du också hittar på Facebook.

LÄS MER: Experten tipsar: Så finner du løplusten