Så ska du äta när du tränar Image

Så ska du äta när du tränar

Om du tränar efter jobbet och inte har ätit sedan lunch ger du inte dig själv de bästa förutsättningarna för effektiv träning. Kostexperten Linda Bakkman vet hur du bäst planerar dina måltider.

För att få resultat av din träning och orka ge allt på gymmet gäller det att låta maten bli lika viktig som själva träningen. När och vad du äter spelar stor roll om du vill bli snabbare, starkare eller mer uthållig. Det menar näringsfysiologen Linda Bakkman som är doktor i medicinsk vetenskap och har skrivit boken Maten bakom resultaten.

– Det är viktigt att träningspasset inte isoleras till timmen i gymmet, löpspåret eller simbassängen. Träningspasset inkluderar uppladdnings- och återhämtningsmål. Passet börjar tre timmar innan, det är då du ger dig själv rätt förutsättningar. Det är inte heller slut när du kliver ut från gymmet eller tränaren blåser av, säger hon.

Målsättningen du har med din träning ska helt enkelt synas på tallriken. Både protein och kolhydrater cirka tre timmar innan ett pass är en bra uppladdning. 

– Tiden är framför allt för kolhydraternas skull. Det tar så lång tid innan vi lagrat in dem i muskulaturen. Om du hinner bli hungrig igen innan ditt pass kan du ta en halv banan och ett glas mjölk för att motverka hungern i stället för att det ska utgöra bränsle för träningen, säger Linda Bakkman.

bakkman_linda_1.jpgKostrådgivaren Linda Bakkman har skrivit en bok för dig som vill maximera effekten av dina träningspass med hjälp av rätt kost. Ta en titt på Instagramkontot @matenbakomresultaten om du vill få smarta mattips! 

Efter träningen behöver du fylla på med protein inom en halvtimme för att främja muskelutvecklingen i kroppen. Om du är en av de som tränar efter jobbet tipsar Linda Bakkman om att ha ett återhämtningsmål i väskan som du kan äta i omklädningsrummet.

– Då kan middagen komma en och halv timme senare. Genom att äta något direkt efter träningen har du investerat i kraft att hinna förbereda middag. Alternativet är att du tar dig hem på skakiga ben och i princip äter ur grytan för att du är så hungrig att du inte orkar vänta.

Hur viktig är tidpunkten för matintaget?

– Jätteviktig. Det är inte så att det är en exakt vetenskap. Det är inte kört bara för att du inte äter vid exakt rätt tillfälle. Träningen är ju inte körd om du inte stretchar efteråt, men du blir så mycket bättre om du gör det och ökar förutsättningarna för nästa pass. Det är ju inte antingen eller, det vill jag också komma ifrån.

Vad händer om jag ökar träningsmängden med inte matintaget?

– Du sover sämre, återhämtar dig sämre och får sämre immunförsvar. Det klassiska är ju efter nyår då alla ska köra igång och i februari är sedan alla sjuka.

Vilket är det vanligaste misstaget tränande personer gör i fråga om kosten?

– Antingen att man inte ser det som en del av sin träning alls, att träningen är en isolerad händelse, eller att man tar fasta på väldigt små detaljer och tror att de har väldig stor betydelse. Det blir lite som att sila mygg och svälja kameler. En enskild detalj kan inte göra så stor skillnad.

Klicka HÄR om du vill veta vad Linda Bakkman rekommenderar som uppladdningsmål, återhämtningsmål och mat under en vilodag.  

LÄS MER: Är proteinpulver ett måste när man tränar?

LÄS MER: Video: Mättande smoothie med jordnötssmör