Så ska du klä dig när du åker längd Image

Så ska du klä dig när du åker längd

Snart är längdskidåkningssäsongen äntligen igång! Personliga tränaren och längdentusiasten Julia Månsson ger sina bästa tips på hur du ska klä dig i spåret.

Sköna pjäxor, bra skidor och rätt stavar är en förutsättning för att få bra fart i spåren. Men rätt kläder är viktigt för att kunna njuta ordentligt av vinterns längdäventyr.

Julia Månsson är personlig tränare på Sats Hötorget med ett särskilt intresse för längdskidåkning. Hon hjälper flera av sina PT-kunder att träna inför Vasaloppet och har själv tävlat i längdskidåkning. Förra året åkte hon Vasaloppet och hon vet allt om hur man ska klä sig för att få ut så mycket som möjligt av sin längdskidåkning. 

– Ett vanligt nybörjarmisstag är att klä sig för varmt. Man ska frysa ganska mycket innan man startar. Du ska känna att du gärna skulle haft ett lager till innan du drar igång. Då blir du varm utan att du blir supersvettig direkt, säger Julia Månsson. 

Sköna underkläder som inte skaver och ett bra underställ i merinoull är egentligen allt du behöver undertill. 

– Ovanpå det har du en skaljacka, antingen utan eller med lite foder. Om det är kallare kan man ha två underställ och sedan skidjacka och skidbyxor.

Ska jag ha andra skidbyxor än när jag åker alpint?

– Ja, för de är ofta pösiga och klumpigare. Det finns skidställ med mycket vindskydd på framsidan och utan vindskydd på baksidan så att de andas bättre där bak, typ som träningstights. Det lättaste är att tänka att du inte ska ha så mycket tyg som är i vägen. Man står ganska smalt i ett spår och det kan lätt bli klumpigt annars.

Addera en buff runt halsen och ett pannband eller mössa så är du good to go! Om du åker mycket kan det vara värt med ett par speciella längdskidhandskar som sitter tight och kan spännas runt handleden.

Om jag bara åker längdskidor några gånger per säsong, vilket plagg skulle du tycka är värt att lägga lite mer pengar på?

– Om du åker slalom också och vill göra andra vinteraktiviteter så tycker jag att ett bra underställ i tunn, skön merinoull är värt att investera i. Då blir du inte kall och börjar frysa efter att du svettats utan får en bra ventilation.

SHOPPA HÄR: Underbara underställ!

Julia_manssonJulia Månsson älskar att åka längd och deltog i Vasaloppet förra året. Om du vill följa henne på Instagram kan du göra det på @juliamonsson

LÄS MER: Så köper du rätt längdskidor 

LÄS MER: Längdskidåkning utan armvärk – så gör du!

SHOPPA HÄR: Allt för din nästa tur!