Så återhämtar du dig snabbt Image

Så återhämtar du dig snabbt

Vila rett! Att låta kroppen återhämta sig på rätt sätt är lika viktigt som att pressa den till max under passet. Tenk på det her!

Träning handlar om att bryta ner kroppen gång på gång för att sedan låta den återhämta sig så att den successivt blir starkare och uthålligare. Balansen mellom ansträngning och återhämtning är viktig för att få den utveckling och resultat du strävar efter.

På samme måte som du legger ned mye energi og tankekraft på å utvikle treningspasset ditt, må du også hente deg inn igjen på riktig måte.

Her er fem viktige saker å tenke på

1. Bra kost

Många går i fällan att nästan bara koncentrera sig på maten före träning. Men at ge kroppen rätt mängd och innehålll efteråt är viktigt för återhämtningen. Se til at äta näringsrik kost som ger bra energi. Byt pommed frites mot kokt potatis, välj fullkorns produkter och glöm inte grönsakerna.

2. Hjelp musklerna

Ta en massasje eller kjøp en foamroller og gjør jobben selv. Att öka blodcirkulationen i trötta muskler hjälper de att snabbare återhämta sig. Med en foamroller kan du enkelt ge deg selv en bra omgång hemma på golvet framför tv:n.

3. Vila

En i samanhanget uppenbar punkt på listan men faktum är att vila kan innebära mycket. Det handlar inte bara om att lägga in träningsfria dagar i schemat så att kroppen inte slits ut av träningen. Det kan også innefatta meditasjon og refleksjon. Og å koble av med saker som gjør deg rolig og tillater deg å tenke på helt andre saker som en fisketur, promenad eller matlagning. Det gjør at du kan fokusere fullt ut på din trening når det vel er dags!

4. God søvn

Bra søvn er sentralt for at kroppen skal hente seg inn på beste måte. De flesta människor behöver mellan sex och åtta timmar per natt för att fungera bra. Sömnen ska också gärna vara regelbunden och oavbruten. Tänk också på att hårda pass kräver mer återhämtning, alltså gärna mer sömn än vanligt.

5. Vilodagar

Vikten av å ha rene vilodagar kan ikke nog poängteras. De er alltid like viktige som ditt hårda pass for utviklingen. Se til at planera din träning med vilodagarna prioriterade och att när de infaller äta, sova och koppla av på ett bra sätt.

LÄS MER: Vårens stora löparskotest

LÄS MER: Tillbehören som gör din träning lättare