Så mjukar du upp dina stela baksidor Image

Så mjukar du upp dina stela baksidor

Många går omkring med för korta lårmuskler. Här är expertens tips till hur du bäst kommer tillrätta med problemen.

Nästan åtta av tio personer. Så många av personliga tränaren Patrick Rapps klienter har rörelseinskränkningar på baksidan av sina sina lårmuskler, så kallade stela baksidor. Och det är oavsett om klienten är elitidrottare eller ovan motionär som börjat träna sent i livet. 

Betyder stela baksidor automatiskt att jag riskerar att få ont och skada mig?

– Nej, riktigt så enkelt är det inte. Det finns bevis för det, men det är också många som inte lider av det. Jag har däremot varit med om att stela baksidor som behandlats har hjälpt klienter att bli av med ryggsmärtor.

Men att vara rörlig är väl bättre än att vara stel?

– Ja, ett större rörelseomfång är bra eftersom du kan accelerera bättre och skapa större kraft, oavsett om du ska sparka en fotboll, hoppa eller springa. Det är också viktigt att komma ihåg att rörelse skapar rörelse. Är du stel kommer du röra dig mindre och därmed bara bli stelare. Hamna inte i den dåliga spiralen.

Vad ska jag göra då?

– Det handlar om att kontinuerligt arbeta med sin rörlighet, stretcha och göra olika övningar som mjukar upp dina baksidor. Jag har satt ihop en liten övningskombination som gett bra resultat på mina klienter.

Mjuka upp dig med Patrick Rapps övningar! 


rapp
Patrick Rapp är personlig tränare och verksam i Västerås. Foto: Privat

LÄS MER: Naprapatjonas visar tre sätt att ta hand om dina stela baksidor