Så springer du snabbare utan att träna mer Image

Så springer du snabbare utan att träna mer

Självklart är övning A och O när det kommer till löpning. Men det finns faktiskt en hel uppsjö med smarta små tips som ser till att du springer snabbare på nolltid.

Att intervaller och noggrant uttänkta träningsupplägg förbättrar dina löprundor är sedan gammalt, men visste du att enkla knep kan spara sekunder – och därmed vara väldigt effektiva i det långa loppet? Linus Holmsäter är en svensk friidrottare som bland annat har tagit SM-guld på 100 km och sprungit Stockholm Marathon på 2:27. Vi frågade ut löparen, som går under namnet @inpinkshorts på Instagram, hur man ska gå till väga.

Kan jag verkligen bli snabbare utan att träna mer än jag gör? 

– Jag inspireras ofta av Gunde Svan. Han tränade hårdare än de flesta. Men han bytte också ut skidspetsarna i sina stavar mot sådana med lättare metall för att spara 1,5 gram vikt i varje stavtag. Han utvecklade en effektiv duschteknik för att hinna träna mer. Han lärde sig att svepa sportdryck från tyska öldrickare för att spara ett par sekunder på varje vätskekontroll, säger Linus Holmsäter.

Vad kan jag göra för att bli snabbare, förutom att träna mig till det?

– En enkel grej som gör din löpning snabbare på nolltid är att köpa ett par tävlingsskor. Gamla, tunga skor kan göra att du använder 2-5 procent mer energi jämfört med de snabbaste modellerna. Du kan även lära dig springa i medvind. Cyklister fattar att man ska hålla sig bakom någon annan. Som löpare är effekten mindre än för cyklister, men motsvarar ändå cirka 30 sekunder på ett vindstilla tiokilometerslopp. Och till sist, välj rätt lopp. Backiga, varma lopp eller blåsiga lopp gör att du kan förlora 10 minuter eller mer på ett maraton. 

Vilket är det ultimata loppet att springa? 

– Bäst är runt sex grader varmt, asfalt och så platt som möjligt. Tjejmilen är till exempel en mellantuff bana.

Hur kan min utrustning förbättra löpningen? 

– Löpning behöver inte vara så komplicerat. Men om man ändå vill komplicera lite grann tycker jag att varje löpare ska ha minst tre par skor – två stycken av olika modeller för lite längre pass, och ett par tunnare för intervallpass. Kanske funkar några av dessa även för tävling. Själv har jag många olika par som jag roterar runt, från barfotaskor till tunnare distansskor, för att variera belastningen och löpupplevelsen, säger Linus Holmsäter och fortsätter: 

– Det är inte heller en helt dum idé att ha en schysst löparklocka. Jag använder min för att kunna hålla ett jämnt tempo under tävling, samt för att hålla min stegfrekvens tillräckligt hög. 

SHOPPA HÄR: Vårt stora utbud av pulsklockor 

Spelar det någon roll vilken taktik jag har?

– Absolut, men det beror helt på vad syftet med löpningen är. Vill du springa snabbt, springer du för en placering eller vill du bara njuta? För att njuta gillar många att träna lite mer existentiellt, såsom att springa med ett syfte, tillsammans med vänner eller med en kul destination. Vill du springa snabbt så sker generellt de största tidsförlusterna när man misslyckas med att hitta rätt tempo. Många springer för snabbt, ryckigt eller lyckas inte hitta det tempo som de verkligen har potential att ha. Enkelt fixat med en bra plan, en GPS-klocka, ett bra träningssällskap och lite rutin. 

Linus Holmsäter Run Camp Löparen Linus Holmsäter har bland annat sprungit Stockholm Marathon på tiden 2:27. Prova på hans små knep för att springa snabbare du också! 

LÄS MER: Så får du bättre löpteknik

LÄS MER: Så springer du milen snabbare 

SHOPPA HÄR: Vårt stora utbud av löparskor