Så klarar du Vasan! Image

Så klarar du Vasan!

Skal du kjøre Vasaloppet i helgen? Her er noen av de beste tipsene til deg som er forstagångsåkare fra tre skidåkare som har tatt seg gjennom de der ni svettiga milen.

Cecilia Persdotter: "Prata med folk i spåret"

vasaloppetCecilia Persdotter kjørte Vasaloppet for første gang i 2016.

Hvorfor ville du åka Vasaloppet?

- Jeg bestämde mig för att åka Vasaloppet efter att ha legat sjuk i influensan en längre tid. Jeg var så less på å bara ligga inne och vara sjuk, så när jag började bli bättre vill jag ha en tydlig kontrast. Efter en stunds fundering kom jeg på at Vasaloppet vore det ultimata, forteller hon.

Hur mycket tränade du innan?

- Oj, jeg kan nog skryta med at jag är den deltagare som tränat absolut minst inför Vasaloppet. Jeg tror at det ble fem mil på sin höjd, men säsongen blev ju rätt bra när jag sedan kunde lägga till ytterligare nio mil efter Vasan!

Hur laddade du dagarna innan?

- Jag åkte lite för att testa valla och klädsel dagarna innan, men annars tog vi det mest lugnt. Vi begynte ladda med pasta två dagar innan tävlingen.

Når ble det som jobbigast for deg?

- Jeg var veldig trøtt og mindre etter sex mil. Jag hade ont i kroppen och var allmänt less. Jag åkte ensam och utan musik för jag hade läst någonstans att man inte fick ha musik i öronen, men usch som jag önskade att jag hade ett par hörlurar så att jag hade kunnat få hjälp att ladda om och få extra energi!

Cecilia Persdotters 3 beste tips

1. Tillåt deg selv å ha roligt

- Jag kunde ibland bli allt för fokuserad på att vara "snabb" i mål, men så fort jag tvingade mig att faktiskt se det hela som en rolig grej blev det faktiskt mycket roligare och mer givande.

2. Prata med folk i spåret

- Det får deg til å tenke på annat än just de stavtag du tar. Plötsligt kan du ha gjort sju kilometer utan att ha tänkt på det.

3. Drick og ät ordentligt på kontrollerna

- Det finnes energi att få på vägen och du vill inte riskera att gå in i utmattningsväggen bara för att du var snabb i en kontroll. Buljongen ble en favoritt når jeg begynte nårma mig midt av loppet. Man behövde salt.

Har du noe bra akutttips til den som har trent skikkelig dårlig?

- Akuttipset er mental styrke, jeg körde ett mantra: "Fan vad duktig du är Cecilia, för varje stavtag är du närmare mål, Kom igen nu, ett stavtag till!" och det gjorde faktiskt skillnad!

Filip Dausch: "All ekstra energi du kan få er gull verdt"

vasaloppetFörra året genomförde Filip Dausch sin första Vasa och han vill gärna genomföra loppet igen för att förbättra sin tid.

Hvordan kändes det att åka Vasan för första gången?

- Det var skräckblandad förtjusning. Just under loppet var det otroligt tungt och jobbigt. Värk mest överallt och en ständig fråga: Kommer det här att gå? Men man tar sig igenom det mil efter mil, och plötsligt är man på ingång i Mora och har bara tre kilometer kvar! Da er det helt plutselig värt det.

Hur mycket tränade du innan?

- För lite. Jeg begynte å trene relativt sent, 3-4 ganger i uken, i november. I januar gikk jeg inn i tettere og lengre trening, kanskje 4-5 ganger per uke og litt lengre pass.

Hvordan laddade du dagarna innan loppet?

- Dagarna innan tränade jag inte så mycket. Lite löpning och någon timme vid stakmaskinen. Sedan mycket vila. Det er også viktig å spise rikligt med kolhydrater, vilket kan vara svårt. Derfor körde jag en "laddning" eller "serie" Vitargo Carboloader som man tar hela veckan som Vasaloppet är. Alltså, mandag-søndag.

Når ble det som aller jobbigast for deg, og hvorfor?

- Jeg skulle sagt etter de første tre milen, samt når jeg var halvveis. Til å begynne med hadde vi fruktansvärda förhållanden, snö och obefintliga spår. Vi kom også iväg sent i start (fastnade i den berömda backen). Så etter tre mil kändes det långt bort. Sen halvvägs så är det mentalt tungt att veta att man har lika långt kvar... Men, där börjar det gå utför, så får du en del vila.

Filip Dauschs 3 beste tips

1. Ta det lugnt

- Stressa inte, för det är mycket folk och det kommer att ta tid och det är en lång bit att åka skidor nio mil. Låt det helt enkelt ta den tid det tar. Det er bättre att komma i mål, än att behöva bryta för att du tagit ut dig efter fem mil.

2. Ät och drick vid varje kontroll

- Du kommer til å trenge det! All ekstra energi du kan få er gull verdt. Skit i vätskebältet, och ta det som finns utmed vägen istället. Och glöm inte att ta de små påsarna (en) som delas ut den sista milen. Det er en riktig energiboost som gjør at du flyger i mål!

3. Njut!

- Njut av at du gjør ett av Sveriges og verdens tøffeste lopp på skidor. Det er vanskelig å tenke på det bare der og da, men tro meg, det er verdt det! Nå vil jeg åka en gång till, enbart för att vässa till tiden.

Ditt bästa sista minuten-tips till någon som tränat riktigt dåligt, men ändå tänker åka?

- Se til å finne snø alternativt en stakmaskin og ge dig på at du verkligen ska stå vid den i två timmar. Forsøk også å få inn et pass der du kanskje staker konstant i 3-4 timer. Kroppen behöver känna hur det känns med längre träning innan den ska utsättas för kanske åtta till tio timmars konstant rörelse. Löp gärna lite också så att benen får sitta, och kombinera det efteråt med 1-2 timmars stakning. Sedan är du GAME!

Sanna Spännare: "Få ikke panikk i første backen!"

vasaloppetSanna Spännare åkte sin första Vasa 2016, och planerar inte att göra om det, även om upplevelsen var oförglömlig.

Hvordan var det å åka Vasaloppet för första gången?

- Jeg åkte Öppet Spår som innebär nio mil på skidor, det var mitt första lopp på skidor. Det var mycket förväntan, föreställningar och nervositet inför loppet. Jag hade inte alls förberett mig så mycket som jag önskat. Under själva loppet insåg jag att det här med att åka skidor väldigt långt och länge inte är en av mina stora fascinationer ... Så min stora drivkraft att ta mig igenom var faktiskt att inte behöva göra det igen.

Hur mycket tränade du innan?

- Alldeles for lite! Jag opererade mig ett par månader innan själva loppet så jag kunde inte bygga upp någon bra kondition. Åkte cirka fyra mil på skidor totalt innan loppet.

Hvordan laddade du dagarna innan tävlingen?

- Dagen innan åkte jag kortare pass i spåren för att få in känslan. Laddade med kolhydrater kvällen innan och försökte dricka mycket. Tittade även på banans utformning, när det var toppar, dalar och plan åkning.

Når under loppet kändes det som tuffast?

- Jeg er jo ingen stjärna på längdskidor och åker ganska långsamt, efter cirka tre mil kände jag att jag nu visste vad själva loppet handlade om, och då var det hela sex mil kvar! Bara att köra pannben på den.

Sanna Spännares 3 beste tips

1. Tenk ut et minimål

- Det kanske är att ta dig till Evertsberg? Alt annet får bli en bonus. Nio millioner er veldig langt (om du kjører lange strekninger) og det finnes så mange forskjellige faktorer som kan påvirke hvor mye du orker.

2. Hold koll på tiderna

-Jag var stressad över om jag skulle hinna med innan reptiden passerat vid de olika kontrollerna, för att få lite mer "kontroll" över situationen hade jag en lapp med tiderna nedskrivna i fickan. Det ga meg ett lugn att kunna se hur jag låg till, samt inse att jag hade mer tid än vad jag trodde.

3. Få ikke panikk i den første backen!

- Akkurat i starten er det en superbrant backe där alla går nästintill på varandra och en del har väldigt bråttom förbi en. Det blir en ordentlig flaskhals. Försök bara ta dig upp i lugnt tempo (med stavar och skidor i behåll) så blir det mycket bättre sen.

Okej, har du ett akuttips till någon som tränat riktigt dåligt men ändå tänker åka?

- Det går! Jeg er selv et eksempel på det. Du har mer tid på deg enn du tror og om du bare stiller i siktet på å gå i mål så kommer det til å gå bra. Det er en uforglömlig upplevelse, speciellt att stå flera tusen uppradade i soluppgången och vänta på start.

LÄS MER: Så skal du träna sista veckan inför Vasaloppet

LÄS MER: Längdskidåkning uten armvärk - så gör du!