Så enkelt får du till en vandring med barn Image

Så enkelt får du til en vandring med barn

Har du vanskeligheter med å finne skog med barna ute i naturen? Les ekspertens beste tips om hvordan du gjør skogen til et rolig eventyr!

En enorm mengde forskning viser at det er bra for både kropp og knopp å se utendørs i naturen. Vandring i skog og mark og andre friluftsaktiviteter reduserer stress og uro, noe som gjør at vi blir lykkeligere og friskere - det gjelder både store og små.

- Se naturen som en enorm lekeplass. Det finnes utrymme för så mycket bus och fantasi! Friluftslivet är också ett enkelt sätt att lära barnen om naturen och miljön, att upptäcka och uppskatta den, säger friluftsexperten och barnboksförfattaren Emma V Larsson.

SHOPPA DIREKT: Alt ni behöver för äventyret

Vandra med barn

Att vilja ta barnen med ut på vandring är en sak, att veta var ni ska bege är en helt annan. Ett av Emma V Larsson bästa tips för att hitta ert egna smultronställe är att kika på kommunens eller länsstyrelsens hemsida. Der finnes oftest informasjon om barneanpassade vandringsleder, eller sagostigar.

- Ska ni vandra så kom ihåg att göra det på barnets villkor. Er det et lite barn kan det sitte i bærestol. Det er enklere å gjøre dagsturer fra for eksempel en stuga i så fall, i stedet for å släpa med tält. Om barnet går selv er det viktig å tilpasse vandringen etter barnets ork og lyst. Var inställd på att en dag kanske bara gå hundra meter och nästa tre kilometer.

Dagsvandring er alltid å föredra om du selv må bære både pakking og barn. Er barnet litt eldre kan det bære sin egen ryggsekk, men tenk på å ikke lasta for tungt.

- Små barn skal ikke alls bära tungt. Det gjelder å lytte på barnet og tilpasse deretter, ellers kommer det ikke til å bli en rolig tur. Når barnet er i skolålder kan det bære et par kilo selv, kanskje sin matsäck och vatten. Det er viktig at ryggsäcken sitter riktig og den skal provoseres ut ordentligt innan, precis som på en vuxen.

Se det som en lek

Ofta räcker det inte med att bara rätt och slätt knata ut med barnen i skogen. För att de ska falla pladask för upplevelsen krävs att ni gör något roligt av det hela.

- Lek ute, som kurragömma och andra favoritlekar, eller samla naturmaterial som kottar, stenar och barr för att sedan göra konstverk av dem. Barn er ofta kunskapstörstiga, lär är därför tillsammans om naturen. Hva er det for fåglar ni hör och hur ser djurens bon ut? Hvilke planter kan man spise? Ni kan läsa tillsammans om naturen, både faktaböcker och sagor.

emma v larssonDet gjelder å gjøre naturen spennende! Ett tips er å lese bøker som utspelar sig i naturmiljö. I sin bokserie Äventyrliga Klubben skriver Emma V Larsson om äventyr som kretsar kring friluftslivet!

Laga mat sammen

Vill du läsa för ditt barn om naturen kan du hitta Emma V Larssons böcker i en vanlig bokhandel, men det finns också andra knep som kan få barnet att längta till nästa dagsutflykt.

- Å laga mat ute tillsammans är en spännande och enkel aktivitet. Prøv å grilla korv og baka pinnbröd! Det tycker de flesta är både roligt och gott. Eller gjør det enkelt og baka bullar hemma som ni sedan värmer över elden utomhus.

Når det gjelder å styre opp en dagsutflykt med familien kreves alltid en del planlegging, men det trenger ikke bli overdrivet komplisert.

- Se till att engagera barnen i planering och packning. Åk sen ut til et naturreservat over dagen. Hold det hele så okomplisert det går. Det räcker med att ni strosar runt och upptäcker omgivningarna, kanske lagar ni lite mat på stormköket.

vandra med familjKänns det bökigt att laga mat ute kan ni också ta med är den i en termos - oavsett om det är glas eller tillagade matträtter!

7 raske tips - så enkelt får dere til vandring med familien

  1. La barna være med og planlegg vandringen. Bestäm plats och upplägg tillsammans. Då känner barnen sig delaktiga och det blir mer spännande.
  2. Vandra korta etapper, pausa ofta och lek. Ingen stress!
  3. Finn på roliga uppdrag längs med leden om energin tryter. Leta etter djur eller tävla om att hitta något som börjar på samma bokstav som ens namn gör.
  4. Gör dagsturer från en stuga eller tält för att slippa packa ihop allt varje morgon.
  5. Klä barnet på samma sätt som du klär dig själv, enligt "lager-på-lager"-principen. Det vill säga: funktionsmaterial underst som transporterar fukt, mellanlager som värmer och ytterlager som skyddar. Merinoull är bra närmast kroppen eftersom det värmer även när det blir blött samt svalkar vid värme.
  6. Ta med gott om frön och nötter, som ger energi. Glass i en termos er en kul overraskning på dagsturer.
  7. Gjør dagsutflykter til spennende platser snarare än att räkna kilometrar. Kanskje til et fint vannfall, en bäck eller en fin vy. Og var noga med att berätta att ni ska fira med fika när ni kommer fram.

SHOPPA HÄR: Vandringsskor for barn, dam og herr

LÄS MER: Video! Hur packar jag min vandringsryggsäck?