Skidåkaren Hildur Karlsson: “Så väljer jag rätt underställ” Image

Skidåkaren Hildur Karlsson: “Så väljer jag rätt underställ”

Svenska skidåkaren Hildur Karlsson är expert på underställ. Det här är hennes favoritmodeller.

Att välja underställ är inte helt enkelt. Du behöver egentligen flera stycken: ett tunnare funktionsunderställ till löpning, ett tjockare merino-underställ till soffmys och ett tunt ullunderställ till skidåkning.

hildur karlsson
Följ gärna Hildur Karlsson på hennes fina Instagram @hildurkarlsson.

Hildur Karlsson är en 21-årig tjej som bor i fina Sälen men som tillbringar större delen av vintern flängades mellan olika skidorter. Hon älskar att vara utomhus, helst med två skidor under fötterna. Eftersom hon är en duktig skidåkare har hon med åren också blivit lite av en expert på underställ.

Varför är ett bra underställ så viktigt för en skidåkare?

– Eftersom skidåkning sker utomhus under väldigt olika väderförhållanden är ett bra underställ A och O för att jag ska kunna prestera bra under en träning. Jag kan inte åka omkring och frysa, för då kan jag inte fokusera på mina uppgifter i backen. Under vinterns kallaste månader måste jag ha ett underställ som håller mig varm och under våren vill jag ha ett underställ som andas och ser till så att jag inte blir överhettad under alla skidkläder, säger hon.

Handen på hjärtat. Hur många underställ har du hemma?

– Oj, det har blivit några stycken med tiden. Skulle jag höfta så är det nog kring 20 nu, men vissa används lite flitigare än andra. Jag har mina favoriter!

Vilken är din favoritmodell på underställ?

– Det finns ett hav där ute av underställ, men genom åren har jag också hunnit testa väldigt många. Är jag tvungen att välja ett så är det nog Kari Traas Svala-serie, det passar perfekt för mig i skidbacken då jag gillar att det håller mig torr under varmare dagar, men att det också går att bygga i lager kallare dagar.

När använder du syntetunderställ och när väljer du ullunderställ?

– Det är ett väldigt enkelt val för mig. Är det kallt ute och jag ska åka skidor hela dagen så satsar jag på ett ullunderställ som håller mig varm. Dagar då det är lite varmare ute eller om jag ska köra ett mer högintensivt pass där jag blir svettig så är syntetunderställ perfekt, eftersom det transporterar bort fukten från huden till utsidan av understället. Då slipper du bli kall när du är klar med ditt träningspass!

Hildurs 3 tips till dig som ska köpa nytt underställ!

1. Köp ett som passar dina behov

– Viktigast av allt är att välja underställ efter aktivitet. Kari Traa har ett perfekt urval av olika underställ som du verkligen kan anpassa efter ditt syfte. Deras Rose-kollektion är väldigt skön för dig som vill hålla värmen i skidbacken, medan Svala som är lite tunnare är perfekt för ett svettigt pass i längdspåret, och Sjölvsagt passar när du löptränar. Jag har själv provat dessa tre kollektioner och för mig är de redan favoriter.

2. Välj efter kroppsform

– Välj ett underställ som sitter bra på din kropp. Finns det något värre än när man hela tiden måste dra upp byxorna eller att tröjan knöglar ihop sig innanför täckbyxorna? Testa, testa, testa! När du hittat ett underställ som sitter bra, så lovar jag att det kommer bli en favorit i din garderob.

3. Tänk inte bara funktion

– Sista tipset är att välja ett underställ du tycker är snyggt! Look good, feel good. Så enkelt är det!

LÄS MER: Det är viktigt att få vara wild and crazy som tjej