Skaljackorna som är bäst i test Image

Skaljackorna som är bäst i test

I det oberäkneliga vårvädret är en skaljacka det perfekta plagget som klarar både regnskurar och blåst. Testpanelen har testet sju ulike modeller og korat sesongens beste skaljackor for både dam og herre.

For henne (scrolla ned for herremodeller)

Test av: Peak Performance Stark Jacket

SE_01.jpg

Märke: Peak Performance

Modell: Stark Jacket

Rekommenderat pris: 2 995 kroner

Omdöme: Kvalitetsklassiker

Testpanelen säger:

Både fargen og modellen på den her skaljakken føles som en tidløs klassiker som fungerer både under regnruskiga vandringsturer og svalare sommarkvällar. Det er en riktig snygg och lätt jacka med ett lågt RET-värde (det vill säga en riktigt bra andningsförmåga). Passformen er lagom og testpanelen gillade den korta modellen som kan dras åt i fållen.

- En del skaljackor känns väldigt bylsiga, men den här är rymlig utan att kännas stor. Helt perfekt! Jag gillade även den höga kragen som har ett mjukt tyg på insidan som känns skönt mot hakan, säger en testare.

Med vannpelare på 23 000 mm og et slitstarkt tyg med Gore-Tex tålte den her jackan obegränsat med vann og står emot vind på ett bra sätt. Ermsluten går å dra åt med ett kardborreband som gir ytterligere beskyttelse mot regn og blåst. Dragkedjorna är försedda med tejpade sömmar och den väl tilltagna luvan med skärm skyddar bra.

- Det eneste jeg kan anmärka på är att man inte kan sätta på sig luvan när jackan är knäppt hela vägen upp. Annars är det här en fullpoängare, säger en testperson.

Stark Jacket finns också i svart, och du hittar den här. Er Stark Jacket ikke for deg har vi mange andre skaljakker fra Peak Performance.

Test av: Icepeak Sandra

SE_02.jpg

Merke: Icepeak

Modell: Sandra

Rekommenderat pris: 999 kroner

Omdöme: Smickrande og prisvärd softshelljacka

Testpanelen säger:

En softshelljacka i fyrvägsstretch som sitter som en smäck. Den figursydda passformen är grym och testpanelen gillade både färgen och materialet.

- Jeg kjenner meg riktigt snygg i den här jackan! Den er figursydd og litt stretchig vilket gör att den både sitter snyggt och känns skön att ha på sig. En av de mer smickrande skaljackorna som jag har prövat, säger en av testarna.

Jackan har 10 000 mm i vannpelare, vilket är väldigt högt, men den har inte tejpade sömmar och är därför inte helt vattentät. Men så lenge du ikke planlegger en vandringsresa til en snålblåstig alptopp der det kommer til å hällregna utan uppehåll i en hel vecka räcker den här jackan utmärkt.

Jackan har flere funksjoner og detaljer som uppskattades av testpanelen, exempelvis den sköna luvan som är enkel att dra över huvudet och går att knäppa av samt de diskreta reflexdetaljerna.

Med en andningsförmåga på 5 000 g/m2 känns den här jackan luftig och skön så länge du inte ger dig ut på alltför krävande aktiviteter där du svettas mycket.

- Tross at den inneholder en del stretch er jackan veldig lett. Smidig å både ha på seg og bære med seg. Dessutom har den ett bra pris, säger en testare.

Om du vill klicka hem den här sköna softshelljackan, hittar du den här.

Test av: Haglöfs L.I.M III Q Jacket

SE_03.jpg

Merke: Haglöfs

Modell: L.I.M III Q Jacket

Rekommenderat pris: 2 495 kroner

Omdöme: Sportig og funksjonell

Testpanelen säger:

En skjønn skaljakke i en romsligere modell for den litt mer sporty typen. Ärmarna är rynkade i ärmsluten för att ge maximal skydd mot väder och vind och har små tumhål, vilket är toppen om du exempelvis cyklar till och från jobbet.

- Storleken är lagom och det är skönt att den går ned en liten bit över rumpan. Den justerbara huvan är stor och har en "skärm" som skyddar om det regnar. Dessuten har jackan en fin farge, sier en testperson.

Det vanntette Gore-Tex-materialet med paclite-membran har et RET-värde på < 4, noe som gir en svært bra andningsförmåga. Jackan er dessuten forsynt med tejpade blixtlås og er helt vanntett. Testpanelen gillade den tydliga friluftskänslan på jackan och att den är så funktionell.

- Den føles tilpasset for mange ulike typer aktiviteter og fungerer både under vandring, sykkelturer og promenader. Det som kjennetegner den når du setter på deg jakken er at den er ekstremt lett, sier en testare.

L.I.M III Q Jacket finnes i färgerna rosarött och svart. Ikke riktig modell? Spana inn vårt store utvalg av skaljakker fra Haglöfs.

Test av: Bergans of Norway Letto Lady Jacket

SE_04.jpg

Märke: Bergans of Norway

Modell: Letto Lady Jacket

Rekommenderat pris: 2 495 kroner

Omdöme: Fin friluftsfavoritt

Testpanelen säger:

Tejpade sömmar och 3-lagers Dermizax-membran med vattenpelare på 20 000 mm gör Letto Lady Jacket både vatten- och vindtät samtidigt som den andas. Det er en stilren skaljakke med et forlenget ryggparti som går ned en bit over rumpan og värmer skönt.

Storleksmässigt är jackan ganska "true to size", men det är mycket tyg i ärmarna vilket drar ned betyget.

- Siden ermerne er så lange blir det en puffig følelse på jackan som også gjør at den oppleves som større, sier en testare.

Det er ett plus att luvan kan rullas in och bli en del av kragen, men delar av testpanelen störde sig på att dragkedjan måste dras ned en bit för att luvan ska kunna träs över huvudet. Annars är jackan riktigt smidig att ha på sig, med smarta ventilationsdragkedjor under armarna och frontfickor i mesh.

Den matta grå färgen tillsammans med de rosa detaljerna på dragkedjor, dragsko och fickor får plusspoäng av testpanelen.

- Jackan känns lite mer feminin på ett diskret sätt vilket jag föredrar framför till exempel en helt rosa jacka, säger en testare.

Den her sköna friluftsjackan finns i både grått och ljusblått. Er det fel modell for deg kan du kika på resten av vårt stora utbud av skaljackor från Bergans.

For ham

Test av: Haglöfs L.I.M Proof Jacket

SE_05.jpg

Merke: Haglöfs

Modell: L.I.M Proof Jacket

Rekommenderat pris: 1 595 kronor

Omdöme: Lätt och funktionell

Testpanelen säger:

En lett skaljakke med en mer funksjonell følelse, perfekt om du skal ut og vandre eller gå på en skogstur. Gummiband i luvan håller den på plats tätt intill ansiktet och skyddar dig från vind under snabba cykelturer.

- Den har en hard core-känsla, i meningen at den känns tekniskt avancerad. Resåret i luvan gör att den sitter tight medan den stora bröstfickan på framsidan är smidig när du har ryggsäck och fortfarande vill kunna komma åt fickan, säger en testperson.

Polyamid-tyget er mykt og tøyelig, men storleksmässigt upplevs den ändå som ganska liten.

- Den er kort i både ermarna och på längden samt tight nedtill, vilket gör den "puffig", säger en testare.

Med vannpelare på 10 000 mm og 20 000 g/m2 per døgn i andningsförmåga kan du utføre ansträngande aktiviteter i regn utan att bli blöt eller att jackan känns instängd.

- Et stort pluss for meg er at den knappt väger något alls och är enkel att packa ned i väskan, säger en testare.

L.I.M Proof Jacket finnes både i svart og blått.

Test av: Peak Performance BL Paclite Jacket

SE_06.jpg

Merke: Peak Performance

Modell: BL Paclite Jacket

Rekommenderat pris: 2 595 kroner

Omdöme: Perfekt passform

Testpanelen säger:

Det første som slår testpanelen er hvor snygg den här skaljackan är. At det knappt känns som att du har satt på dig en jacka när du bär den, höjer betyget ytterligare.

- En klockren känsla! Storleken är precis lagom, den väger typ ingenting och är enkel att röra sig i, säger en testare.

Luvan känns lite som en skidluva, men skyddar bra mot regn och blåst. Den är lätt att packa ned och fungerar lika bra till och från jobbet på cykel som ute i skogen.

Tejpade dragkedjor og Gore-Tex gjør den vind- og vanntett samtidig som den er lett og elastisk. To sidohål ved brystfickorna ger ökad ventilation och förhöjer andningsförmågan.

- Det eneste minuset skulle kunne være tumhålen. Du som har litt større händer eller tjocka fingrar kommer antagligen uppleva tumhålen som för tighta, säger en testperson.

Om du ble sugen på en BL Paclite Jacket finnes det både grått og svart å velge emellan.

Test av: Bergans of Norway Letto Jacket

SE_07.jpg


Märke: Bergans of Norway

Modell: Letto Jacket

Rekommenderat pris: 2 495 kroner

Omdöme: Rymlig vandringsjacka

Testpanelen säger:

Om du liker å vandre eller røre deg i skogen og gjerne vil ha en tykk tröja under, er den her skaljakken perfekt for deg. Den har en tydlig friluftskänsla och är lite rymligare i storleken. Kanskje litt for stor på sina ställen, menar delar av testpanelen.

- Den er veldig lang, men ermarna er oproportionerligt långa. Jag har till och med ganska långa armar, men ärmarna gick ändå ned en bra bit över händerna på mig, säger en testare.

Modellen är längre nedtill och har en dragsko i fållen, vilket uppskattade av testpanelen. Luvan är generöst tilltagen och det finns smarta ventilationsfickor under armarna.

Tack var ett 3-lags Dermizax membran med vannpelare på 20 000 mm og tejpade sömmar är den både vind- och vattentät. Du behöver med andra ord inte oroa dig för att bli vare sig blöt eller kall.

- Jag tycker att den här jackan är slitstark och rejäl samtidigt som den andas bra. Du kan gå i skogen utan att vara rädd för att grenar ska rispa sönder den, säger en testare.

Letto Jacket finnes både i grått og blått.

LÄS MER: Velg riktig skaljakke