”Magrutor betyder inte att du har en stark core” Image

”Magrutor betyder inte att du har en stark core”

Ett synligt sexpack är mångas dröm. Men faktum är att det inte säger någonting om din corestyrka. 
– Det är för stort fokus på magrutor när det kommer till magträning, säger personliga tränaren Charlotte Beijer.

Många förknippar en stark och vältränad kropp med synliga magrutor. Och när strandsäsongen närmar sig är det många som söker efter knep för att få de eftersträvansvärda rutorna, visar Google Trends. Men Charlotte Beijer, som driver en träningsblogg som du hittar på hennes hemsida Charlottebeijer.se och som är personlig tränare på Sats Bromma, tycker att det är ett för stort fokus på de ytliga sexpacks-musklerna och för litet fokus på den inre magmuskulaturen. 

– Magrutor har blivit en statussymbol. Om du har det så tror andra att du är hälsosam. Men det magrutor kan säga om din hälsa är att du inte har så mycket fett på magen. Om du har fett på magen syns inte rutorna lika mycket, men du kan ändå ha världens starkaste core, säger Charlotte Beijer och fortsätter:

– Om du går på en diet kan det vara så att bukfettet kring magen försvinner och då får du synliga magmuskler. Det som syns då är den raka bukmuskeln, men förutom den består coren av yttre samt inre sidomuskler och den djupa inre bukmuskulaturen som inte syns. Den djupa bukmuskeln hjälper till att stabilisera ländryggen, du kan nästan säga att den är som en korsett för kroppen. Men det är ingen som säger ”kolla mina snygga, inre bukmuskler”.

Varför ska jag ha en stark core?

– För att det hjälper dig på så många sätt. Om du har en stark mage klarar du av så mycket mer i vardagen, du får en bättre hållning och kan utnyttja styrkan i magen för att hjälpa andra kroppsdelar, vilket i sin tur leder till färre skador. Jag tycker att det är jätteviktigt att jobba på alla delar av magen eftersom det är magen som håller upp kroppen. 

Kan jag på något sätt testa om jag har en stark core eller om den behövs stärkas?

– Först och främst tycker jag att det alltid är viktigt att jobba med magen och att träna den. Bara för att du har starka magmuskler ska du inte sluta träna dem. Jag tycker att det är viktigt att du är medveten om hur du ska använda dina magmuskler i olika situationer, som i vardagen när du lyfter upp saker och på gymmet när du utför olika övningar som till exempel marklyft. Det är situationer där du verkligen behöver stödet från din mage.

Finns det någon övning jag kan göra som en styrkemätare?

– En övning jag tycker är bra är legdrop. Lägg dig på rygg med benen rakt upp mot taket. Benen ska sedan sakta föras ner mot golvet, ett åt gången. Här är det viktigt att du pressar ned ländryggen är i golvet, alltså ingen svank. Om du får in en hand mellan golvet och ländryggen bör du sluta med övningen för att inte få några skador. 

Kan jag göra en enklare variant av övningen i så fall?

–Ja. Lägg dig på rygg med benen i 90-gradig vinkel och dippa ned hälarna i golvet, en åt gången. Även här är det viktigt att ländryggen pressas ned i golvet för bästa effekt på magträningen. Om du fortfarande får en svank på båda övningarna bör du träna upp din djupa bukmuskulatur innan du fortsätter med övningarna. Det är nämligen väldigt vanligt att den inre bukmuskulaturen är inaktiv.

Vad ska jag tänka på när jag tränar magen?

– Ha fokus på tekniken! När du tränar magen är det viktigt att veta syftet med övningen: vilka muskler du tränar och var det ska kännas. 

Men om jag ändå drömmer om att få synliga magrutor, hur gör jag?

– Helt ärligt, gå på en diet och träna hårt. Om du förändrar din kost går det att tighta till kroppen. Tänk på maten du äter, vilken näring ger råvarorna dig? Övningar för att få fram ett sexpack är svårt. För att få den raka bukmuskeln att bli starkare måste du utmana dig och göra tyngre övningar. Kör övningar med tyngre vikter, gör inte hundra situps om inte syftet är uthållighet utan gör tolv tunga situps i en maskin eller med rep i en cable cross. 

charlotte beijer
Charlotte Beijer tipsar om Sats magklasser ABSolution och Core om du vill träna upp dina magmuskler. Eller avsluta varje pass med några magövningar. 

Charlotte Beijers 3 bästa tips för att få en stark mage

1. Variera övningar så hittar du olika muskler. Om du vill få hjälp så kontakta en PT.

2. Jobba med magen i vardagen. Aktivera magen när du sitter och står så att du får stöd av den. 

3. Hitta rätt teknik när du tränar magen. Om du är osäker om du gör rätt, ta hjälp av någon som kan.  

LÄS MER: PT:ns 3 bästa övningar för en snygg rygg

LÄS MER: 3 övningar för en stark och vältränad mage