Test! Säsongens bästa höstjackor och parkas Image

Test! Säsongens bästa höstjackor och parkas

Dags att införskaffa en höstjacka men du vet inte vilken du ska köpa? Sportamores noggranna testpanel har varit i farten och gjort jobbet åt dig! Det här är parkasjackorna som är bäst i test.

En parkasjacka är säsongens mest användbara plagg som gör sig bra både för sig själv och med en tunn dunjacka under. I det här testet hittar du lätt en ny favorit som kan lysa upp – och inte minst värma upp – din höst!

En solklar favorit i testet!

Jofama - Megan.jpg

Märke: Jofama

Modell: Megan

Rekommenderat pris: 2 695 kronor.

Sammanfattning: Vaxad parkas med underbart mjukt innerfoder av fuskpäls.

Storlek: True to size, men åt det större hållet när det gäller passform. Bra längd på ärmar för dig som är lång.

Material: 97% Bomull, 3% spandex. 

Jackans bästa egenskaper: Det här är en parkas som tål väder och vind tack vare den vaxade, slitstarka utsidan. Samtliga i testpanelen är lyriska över den gosedjursmjuka insidan, som är gjord av fuskpäls. Jackan har även fleecemuddar som också de är otroligt mjuka och sköna mot huden. 

Vid midjan finns en dragsko i så att du kan anpassa jackan för en mer timglassformad passform. Den här parkasjackan har dessutom stora, fodrade ytterfickor som du kan värma händer i en kylig höst- eller vinterdag. Fickorna på jackans utsida försluts med knappar, men på parkasens insida finns också en smartare innerficka med dragkedja. Testpanelen delar även ut ett extra pluspoäng till den här Jofamajackan för att den har en utfällbar skärm på luvan, vilket är praktiskt för alla dagar med snöblandat regn. 

När det gäller designen anser flera i testpanelen att den mörkgröna färgen är både diskret och snygg. Det här är en parkas som sticker ut lite från de vanliga helsvarta jackorna, och fuskpälsen som syns i luvan (och som hela insidan är klädd i) gör att du får en lite lyxig känsla när du har den på sig. 

Jackans minus: Det enda minuset med den här parkasen är att luvan inte går att ta av. I övrigt är den en favorit i testet, tillsammans med Miss Smith Jacket från Svea!

Full pott på både komfort och design!

Svea - Miss Smith Jacket.jpg

Märke: Svea

Modell: Miss Smith 

Rekommenderat pris: 3 295 kronor.

Sammanfattning: En klassiker i parkas-genren. Snygg och varm med en fluffig luva. 

Storlek: True to size, du kan välja samma storlek som du har i andra jackor. 

Material: 60% bomull, 40% nylon. Fyllning: 80% dun, 20% fjäder.

Jackans bästa egenskaper: Det här är en klassisk, mycket populär parkas i snygg marinblå färg med stora knappar. Testpanelen förstår verkligen varför den är så poppis! Den här parkasen från Svea är både snygg, bekväm och varm. Vid ärmsluten finns till exempel muddar som håller tätt så du slipper bli kall. 

Liksom parkasen från Jofama så har även den här jackan fodrade fickor att stoppa kalla fingrar i när temperaturerna kryper ned mot nollan. En i testpanelen påpekar dessutom att det får plats mycket i fickorna, tack vare att de är så rymliga. 

Den fina fuskpälsen på luvan går att ta bort om du så vill och vid midjan finns en dragsko som ger möjlighet till en mer markerad midja. Den klassiska Svea-flaggan på ärmen finns förstås klart synlig på modellen, och en diskret broderad Svea-logga syns även på bröstet. Jackan får därför full pott för både komfort och design!

Jackans minus: Det är inte helt enkelt att komma på några negativa egenskaper. Det här är en parkas som säljer slut år efter år, och testpanelen förstår verkligen varför!

Ytterligare en favorit från Svea!

Svea - Joy Jacket.jpg

Märke: Svea

Modell: Joy

Rekommenderat pris: 2 495 kronor. 

Sammanfattning: Det här är en varm parkas i tajt modell som lyser upp i vintermörkret.

Storlek: Lite mindre i modellen än true to size. Vill du kunna ha tjockare tröja under den här jackan rekommederas därför att du gå upp en storlek från din vanliga. 

Material: Ytterskal: 60% bomull, 40% nylon. Foder: 100% nylon Vaddering: 100% polyester.

Jackans bästa egenskaper: Wow, vilken snygg röd färg! Flera i testpanelen uppskattar verkligen den fina röda färgen och de coola, svarta dragkedjorna på den här parkasen. Passformen är ganska rak och figurnära, vilket ger ett lite mer sportigt intryck än den andra modellen från Svea. Det här är en supersnygg parkas med två smarta bröstfickor som stängs med dragkedja, vilket är perfekt för förvaring av till exempel busskort. På höfterna sitter ytterligare två fickor som båda är fodrade så att du kan värma händerna. 

Upptill är luvans storlek väl tilltagen, vilket innebär att den skyddar mot blåst och snö på ett optimalt sätt. Fuskpälsdetaljen på luvan går att ta av, om du så önskar, men testpanelen ger tummen upp för att den ger ett extra kaxigt uttryck. 

Vid ärmsluten finns mjuka muddar, som hindrar all vind från att leta sig in. I midjan finns också i den här modellen en dragsko så att du kan anpassa jackans passform.

Jackans minus: Det enda minuset med den här parkasen från Svea är att den har en väldigt tight passform, vilket gör att den kanske inte passar dig med timglassformad figur. I så fall kan du behöva köpa en större storlek än du brukar ha, eller spana in den andra jackan från Svea, som svänger ut nedtill.

Det optimala skyddet mot regnblandad snö!

2117 - Kiruna Parka.jpg

Märke: 2117 of Sweden

Modell: Kiruna

Rekommenderat pris: 1 495 kronor.

Sammanfattning: Det här är en slitstark parkas som är perfekt för det Skandinaviska slask-vädret, men också för kalla regniga höstdagar.

Storlek: Liten i modellen, du rekommenderas att gå upp minst en storlek, för att kunna få plats med fler lager undertill. 

Material: 100% polyester. 

Jackans bästa egenskaper: Den här parkasjackan är perfekt när det är slaskväder. Ingenting kommer igenom det slitstarka materialet och de tejpade sömmarna! Jackan har även flertalet smarta funktioner. Bland annat en praktisk innerfickan som har hål för hörlurssladden. Du kan alltså lyssna på dina favoritpoddar i alla väder utan att vara rädd att mobilen ska bli blöt. 

Fickorna på utsidan av jackan är bra och rymliga men tyvärr inte fodrade. Det finns inte heller någon dragsko i midjan, men det behövs inte då passformen redan är figurnära. Testpanelen anser att jackan är mycket rak i modellen, och är minst förlåtande för breda höfter.

Vid ärmsluten även i den här parkasjackan finns muddar som skyddar handlederna från väta och blåst. En lång testare tillägger även att Kiruna Parkas är toppen för långa personer, då ärmarna är väl tilltagna. Om du är lång känner du säkert igen dig i att ärmarna på många jackor gärna lämnar handlederna bara var gång du sträcker dig efter något.

Jackans minus: Luvan är något liten på den här parkasen, vilket inte är så snyggt, men det gör å andra sidan att absolut ingen vind eller snö kan ta sig in. Luvan går också att ta av, om du skulle vilja.

För en mer sportig stil!

Dobsom - Pompei Jacket.jpg

Märke: Dobsom

Modell: Pompei

Rekommenderat pris: 999 kronor. 

Sammanfattning: En tunn parkas i sportig stil som fungerar utmärkt som skalplagg. En tunnare dunjacka undertill rekommenderas för temperaturer under nollan, men för vanliga höstdagar gör den sig helt perfekt på egen hand.

Storlek: Väldigt true to size. Köp den storlek som du brukar ha, men observera att passformen är tight. Vill du kunna rymma en tunn dunjacka under bör du därför gå upp en storlek.

Material: 100% polyester.

Jackans bästa egenskaper: Det här är en bekväm och icke vadderad parkasjacka som funkar lika bra för höst som för vinter, om du klär dig med lager under. På insidan är jackan fodrad med en extra tunn fleece, vilket gör den som perfekt för att ha som skalplagg! Många i testpanelen använder därför den här parkasen med en tunn dunjacka under och tycker att det fungerar utmärkt. Då parkasjackan är mer som ett skalplagg kan du med fördel välja en storlek större än vanligt, så är du säker på att allt rymms. 

Fickorna i den här parkasjackan är fodrade och värmer händerna bra, vilket alltid är trevligt. Två innerfickor finns dessutom, men tyvärr är bägge utan dragkedja eller knappar. Till sist vill en testare även lyfta fram den sportiga stilen på jackan och det coola, utstickande paisley-mönstret i luvan.

Jackans minus: Värt att påpeka är att parkasen från Dobosom inte har några muddar i ärmarna, vilket gör att det kan bli lite svalt om det blåser mycket.

Högsta poäng i nästan allt!

jofama regina

Märke: Jofama

Modell: Regina 3

Rekommenderat pris: 2 695 kronor. 

Sammanfattning: En skyddande och varm parkasjacka med gosedjursmysigt innerfoder.

Storlek: True to size, välj din vanliga storlek. 

Material: 97% bomull 3% spandex.

Jackans bästa egenskaper: Den här jackan är förvillande lik en den första parkasen i testet som också är från Jofama, men det är inte samma och på nära håll finns klara skillnader! Det otroligt mjuka innerfodret av fuskpäls är grått istället för beige och dessutom är det ännu mjukare (hur det nu är möjligt?!). Utöver det är det fina, mörkgröna yttertyget precis som på den andra modellen vaxad och håller bra mot det blöta höstvädret. Till skillnad från den andra jackan från Jofama så är det här däremot en parkas med en mer kvinnlig siluett, samt en något tunnare vaddering.

På bröstet finns en praktisk bröstficka med dragkedja, där du kan förvara till exempel ett busskort eller mobiltelefon lättåtkomligt. Testpanelen delar även ut ett extra poäng för att luvan har en utfällbar skärm samt att den går att knäppa högt upp, vilket en testare som ofta är ute i skog och mark med hunden uppskattar. Högsta poäng i nästan allt!

Jackans minus: Fickorna på jackans utsida har tyvärr inga lock. Istället är de snedställda vilket är bekvämt för att vila händerna i, men det finns viss risk för att vatten tar sig in.


SHOPPA HÄR: Alla parkas

LÄS MER: Tänk på det här när du köper en regnjacka