”Givetvis har jag komplex” Image

”Givetvis har jag komplex”

Alex Shirpey är modell och PT och har en kropp de flesta bara kan drömma om. Trots det har han komplex – även om han nu har lärt sig att hälsa kommer inifrån.

Du känner antagligen igen Alexander Siamak Shirpey, 30. Han var nämligen modell tidigare på Sportamore, innan han för ett halvår sedan packade sina väskor och flyttade till Barcelona.  

– Livet i Spanien flyter på bra nu. Vi flyttade hit i augusti förra året och hade en tom lägenhet och en stor takterrass att inreda. Nu har vi ett hem och en vardag här nere, säger Alex Shirpey, som har över 50 000 följare på Instagram, där du kan se mer från hans liv.

Varför flyttade du till Spanien?

– Jag reser ganska mycket och då är Barcelona en bra bas att utgå ifrån. Det är nära hem till min kära mor men ändå tillräckligt långt söderut i Europa för att min frusna kropp ska må lite bättre. Jag kom nyss hem från Indonesien och kände en Sverige-känsla när jag kom hem till ett regnigt Barcelona, haha. Mitt väsen gillar värme, säger Alex Shirpey som förutom reser i sitt jobb som modell och PT även är med och driver välgörenhetsorganisationen Strong as life.  

Förutom modell jobbar du som PT. Hur många timmar tränar du i veckan?

– Det är lite olika, men det blir helt klart en hel del eftersom träning är både mitt jobb och min passion. Varannan dag startar jag dagen med morgoncardio, det kan vara löpning, hopprep eller boxning i 35 minuter. Sedan kör jag ett eftermiddagspass på gymmet i ungefär 2 timmar inklusive 25 minuter ordentlig uppvärmning. Övriga dagar har jag bara ett förmiddagspass på gymmet och MMA-träning på kvällen. Utöver det så är jag ute på takterrassen vid varje soltillfälle och mjukar upp kroppen och leker med kroppens olika rörelser med inspiration från min naprapat, bästa Jonas Parandian.

Händer det att någon oroar sig för att du tränar för mycket?

– Hahaha! Min mamma brukar oroa sig för det mesta när det kommer till mig, så hon tycker ofta att jag borde ta något gott att äta och vila lite. Sedan kan det vara min flickvän Josefine som måste säga till på skarpen när jag är lite småkrasslig men ändå drar på mig träningskläder.

Har du haft problem med överträning?

– Tidigare i livet körde jag bara på tills det inte gick mer. Med åldern har jag lärt mig att träna smartare utan att för den sakens skull missa utveckling, något jag var rädd för när jag var yngre och ville köra på jämt. Nu har även mina intressen i träningen spritt sig till alla möjliga olika discipliner, så variationen hjälper också skadeförebyggandet.

Vad kämpar du mest med just nu i din träning?

– Min stora utmaning är att lära mig behärska romerska ringar utan att darra som ett asplöv! Rent utseendemässigt, vilket är mitt jobb, så krigar jag alltid med mina svagheter. Jag är ganska nöjd med min storlek och har väldigt bra koll på min kost och form året runt, så utmaningarna väljer jag att se i saker jag inte kan eller behärskar, det andra är bara att sköta så fungerar det prima.

Vad fascineras du av i träningsvärlden?

– Det finns så mycket att utveckla när det kommer till vad den mänskliga kroppen klarar av. Kolla bara på elitgymnaster, fighters, yogautövare och dansare. Kroppen är fantastisk och att ge den utmaningar är den bästa investeringen du kan göra. Jag önskar jag hade mer tid, så jag kunde göra mer och utvecklas mer. För vem? För min egen skull och så kan jag styla med nya skills för flickvännen hemma också, haha!

alex shirpey
Om Alex Shirpey bara fick göra tre övningar för resten av sitt liv skulle han göra muscleups i ringar, pistol squats och hängande benlyft. Och gärna clean and jerk, men då blir det ju faktiskt fyra övningar.

Vad drömmer du om att klicka hem på Sportamore just nu?

– Ett riktigt grymt hopprep skulle passa fint! Mitt pajade nämligen i dag.

Har du trots din fysik några komplex?

– Givetvis. Det jag fått mest skit för genom mina år är benen och vaderna. Men jag har vänt de negativa kommentarerna till något positivt och fått extra motivation och i dag är benen en av mina starkaste muskelgrupper. De genetiska vaderna jag ärvt av min far kämpar jag vidare med, men jag tror det kan vara nyttigt få kämpa men inte alltid komma fram. I en ytlig värld är den viktigaste segern acceptansen av sig själv och sin prestation. Jag är mer tillfreds med mig själv nu än någonsin tidigare, inifrån och ut.

Möter du någonsin fördomar på grund av ditt utseende?

– Nej, folk som känner mig vet att jag har koll på det mesta. De som läst något jag skrivit förstår också ganska snabbt att min värld är mycket större än träning. Självklart finns fördomar och jag förstår varför, vi lever i en konstig värld med konstiga värderingar. Allt man kan göra är att se till att man är lycklig och låta andra också få vara det.

Du verkar må extremt bra, vad är det som gör dig glad och harmonisk?

– Jag har en familj som jag älskar något oerhört och som älskar mig. Min flickvän är fantastisk. Jag har tid att göra det jag vill och får resa mycket och till fantastiska platser. Jag bor nära mina vänner. Det finns många anledningar. Med åren har jag utvecklat en mer harmonisk inställning till livet som inte är lik den vi fostras in i genom alla skol- och prestationsår i Sverige. Livet är underbart, men bara för dem som ser till att ha det underbart. Det är en känsla som infinner sig inifrån och inte genom materiell förvärvning. Ge kropp och själ kärlek.


alex shirpey
När Alex Shirpey inte tränar så pluggar han lite spanska och håller på att starta upp BCN Beach-HIIT tillsammans med några vänner. Det är ett träningspass för alla som de ska köra på stranden några dagar i veckan både för privatpersoner och företag, både svenska och spanska.

LÄS MER: Så tränar Sportamoremodellen Josefine (Alex Shirpeys flickvän!)