Rumpträning: 5 övningar som bygger volym Image

Rumpträning: 5 övningar som bygger volym

Boosta din booty med PT:n Mimmi Kapells 5 bästa övningar för en större och starkare rumpa! Bara titta på videon och gör likadant nästa gång du tränar.

Är du en av dem som gärna vill ha en vältränad rumpa? Då kommer du att älska träningsprogrammet som PT:n Mimmi Kapell har satt ihop. Efter tre år som PT hyllas hon för sin vältränade rumpa i sina sociala medier. 

– Jag fokuserar mycket av min träning på det som funkar för min kropp. Jag ser träningen som en livsstil där resultaten är en bonus, säger Mimmi Kapell när vi träffar henne på Actic i Hägersten

Vilket är ditt bästa tips till den som vill träna rumpan? 

– Lär dig få kontakt med rumpmuskulaturen. Många kör fel teknik, vilket gör att övningen tar mer i låren än i rumpan, och gör att det tar längre tid för dig att se resultaten du hoppas på. Så koppla ihop huvudet med rumpan är ett tips! Om du tycker det är svårt så kan det vara bra att få professionell hjälp med det.

Vilka övningar ska jag köra på? 

– Starka benpass som aktiverar rumpan, som höftlyft och övningar med gummiband. Våga lägg på tunga vikter. Du måste gasa på för att få lite volym, men tappa inte kontrollen i övningarna. 

Vad tycker du om rump-trenden just nu? 

– Jag tycker att det är tråkigt att fejkrumpan är så populär eftersom det skapar ett ideal med sjuka mål som sprids i sociala medier. Det är inte många som kan få en sådan rumpa om den inte är genetisk eller fejk. Men att det är trendigt med en naturligt snygg rumpa är väldigt kul. Det är snyggt med rumpor!

Hur många underkroppspass kör du i veckan?

– Jag tränar 4-5 pass i veckan, där 2-3 stycken är fokus på ben och rumpa. Av dem brukar jag dela upp passen så ett är för benen, ett är bara för rumpan och ett är för både och.   

5 tuffa övningar för rumpan

#1. Donkey kicks – 15 reps/leg x3 

Stå på alla fyra med händerna axelbrett isär och knäna höftbrett isär. Lägg en vikt i ena knävecket. Tryck kontrollerat benet uppåt tills du känner att du aktiverar rumpan. Sänk sedan ned benet i ett lugnt tempo. 

Tänk på: Spänn magen, du ska inte svanka. 
Du tränar: Översidan av rumpan. 

#2. Dragon squats – 15 reps/leg x3 

Stå höftbrett isär. Gör ett utfallssteg bakåt åt sidan med ena benet, så att du korsar det andra benet bakom dig. Lyft sedan benet och kom kontrollerat tillbaka till utgångspositionen innan du gör samma sak igen.

Tänk på: Håll det främre benets knä i en 90-gradig vinkel. 
Du tränar: Hela rumpan, men främst utsidan.

#3. Side kicks with weight – 15 reps/leg x3

Ställ dig höftbrett isär vid en pelare eller vägg att hålla i. Lyft ena benet åt sidan, tänk på att hålla det lätt böjt. Håll i en vikt som du vilar på utsidan av benet i luften och lyft benet uppåt och sänk nedåt i en sakta, kontrollerad rörelse.

Tänk på: Spänn magen och håll överkroppen stilla.
Du tränar: Utsidan av rumpan.

#4. Side lean squat – 20 sec x6

Ställ dig väldigt brett isär med benen. Gå ner i en sumosquat, håll överkroppen upprätt och pendla kroppen från sida till sida där motsatt ben ska sträckas rakt. 

Tänk på: Att pressa ut knäna så att de inte faller inåt. 
Du tränar: Utsidan av rumpan. 

#5. Standing circular motion kickbacks – 20 sec/leg x3 

Ställ dig höftbrett isär vid en pelare eller en vägg att hålla i. Lyft ena benet från marken och cirkulera det, variera mellan att cirkulera medsols och motsols. Håll överkroppen upprätt och stilla, det är endast benet i luften som ska röra sig. 

Tänk på: Spänn magen och så still med överkroppen. 
Du tränar: Hela rumpan. 

LÄS MER: Swing it! 5 tunga kettlebellsvingar 

LÄS MER: Steg för steg – så lär du dig gå på händer