Rätt ryggsäck för dig! Image

Rätt ryggsäck för dig!

Rygga inte tillbaka - ge dig ut på jakt etter rätta ryggan för just dina behov. Vi guidar dig rätt!

Du ska ut och vandra. Nu återstår "bara" att hitta rätt ryggsäck. Det viktigste er naturligvis passform og komfort, siden en ryggsæk med fel rygglängd eller felplacerade remmar aldrig kommer att bli din nya bästis.

Neste spørsmål blir hva du skal bruke sekken til.

- En säck på 50-60 liter går å fylle med åtskilliga kilo. Ju tyngre din säck brukar bli desto större är kravet på ett fungerande avbärarbälte eller höftbälte. En tung säck ställer också högre krav på stadga i ryggen till exempel med hjälp av en platta eller aluminiumprofiler. Samma sak gäller axelremmarna. Disse detaljene gjør själva säcken tung och den acceptabla packvikten går hand i hand med vikten på säcken, säger Kalle Grahn på Bergans som är expert på området.

En annen sak du bør fundera over er når du kommer til å bruke ryggsäcken. Om du vil kunne ha den også på vinteren bør du sikta in dig på en modell med snölås och stora spännen, som du kan hantera med handskar på händerna. Samtidig skal du stille deg tveksam til ventilerande nätdetaljer i rygg och sidor som fungerar som snösamlare.

- Säckens egenskaper bør i allmänhet vara mångsidiga hellre än specialiserade det gäller åtminstone om du vill ha en säck som används till det mesta. Titta därför extra noga på spännen och kompressionsremmar så att dessa fungerar både med vandringsstavar och tältbågar så väl som skidor.

En sista sak att ha i bakhuvudet är att somliga säckar fungerar dåligt med hjälm något, något som är viktigt att tänka på vid aktiviteter som cykling och klättring.

- Tillåter plånboken och garderobsutrymmet flera olika säckar är det naturligtvis en bra idé att skaffa en lätt modell och en med ett tyngre och mer avancerat bärsystem.

Tillpassning på et bra sätt

  1. Börja med att lossa alla remmar
  2. Packa och komprimera säcken på det sätt du vill.
  3. Ta på säcken, placera och justera avbärarbältet så att det sitter bra.
  4. Justera sedan axelremmarna.
  5. Finjustera med toppstramarna och bröstremmen.

rygga
Å være ute og vandre er virkelig livskvalitet!

Tenk på dette når du velger ryggsäck

Rygglengde

Riktig rygglengde er avgjørende. En sekk med for lang rygg gjør det umulig å bruke akselremmar og höftbälte samtidigt. I sämsta fall påverkas rörelseförmågan. En for kort rygg gjør det omöjligt att använda höftbältet då det hamnar över magen i stället för på höften.

Höftbälte

Avbärarbältet ska vila på höfterna och överföra vikten på skelettet. Kolla så att bältet kan spännas tillräckligt, gäller i synnerhet om du är smal och lång.

Axelremmar

Var uppmärksam så att inte remmarna ligger mot din nacke och trycker. Axelremmar får heller ikke være for brett placerade.

Toppstramare

Toppstramare er en svært viktig detalj som gjør det mulig å fordele vikten över axlarna.

Bröstremmen

Bröstremmen hjelper til å justere avståndet mellan axelremmarna. Remmen ska kunna justras upp och ner och bör inte sitta tight. Många väljer att inte använda bröstremmen eftersom den ofta påverkar ventilationsmöjligheterna.

Topplock

Topplocket kan i allmänhet bararas och ska inte påverka dina möjligheter att titta upp.

Kompresjonsremmar

Kompresjonsremmar tajtar upp säcken om den inte är fullpackad. Her kan også utrustningsdetaljer fästas.

Detaljer

Ta en ekstra titt på sekkens detaljer så som sømmer, dragkedjor og spenner. Sömsmånen ska vara god, dragkedjor smidiga och starka och spännen ska hålla för en trampning.

Tips! Gå direkte til våre ryggsäckar från Bergans, Haglöfs eller Lundhags.