Soffpotatis? Så kommer du igång med träningen! Image

Soffpotatis? Så kommer du i gang med treningen!

Enligt en ny undersökning från GIH har nästan varannan svensk hälsofarligt dålig kondition. Det er virkelig trista siffror! Her er Biggest Loser-tränaren Pischas tips til deg som vil komme i gang.

I veckan publicerade GIH, Gymnastik och Idrottshögskolan, en undersökning om att 46 procent av svenskar i yrkeslivet har hälsofarligt dåligt kondition. Vad som menas med riskabelt dålig kondis är i studien satt till att inte klara en tio minuters promenad i rask takt utan att vila. Andelen har ökat dramatiskt sedan 90-talet då siffran låg på 27 procent. Det går altså ikke åt rätt håll. Studien er basert på data fra mer enn 350 000 svensker i alderen 18-74 år og du kan lese mer om den HÄR.

Som de fleste vet lever majoriteten av oss i dag et stillasittande liv där rörelse inte längre är en lika självklar del av vardagen. Det kommer kanskje derfor ikke som en chock at vi får alt dårligere kondis. En som ikke blir särskilt förvånad av resultaten från studien är träningsprofilen Pischa Strindstedt, coach i tv-programmet Biggest Loser.

- Jeg skulle ikke si at jeg blir förvånad, men däremot orolig. Orolig over at våre barn som er Sveriges framtid rører seg mindre og mindre og at kunnskapen om den egna kroppen og hälsan är så liten i dag, trots att information och fakta ligger oss så nära med tanke på vårt missbruk av internet.

Pischa_StrindstedtPischa Strindstedt kan du se som coach i tv-programmet Biggest Loser. Hun driver også Wörkout Studio som du kan lese mer om HÄR.

Hvorfor tror du at vi får alt dårligere kondition i Sverige?

- Det handler nog om många faktorer, men framför allt allt okunskap och att internet och det tekniska tar över vår tid mer och mer.

Hva har du for tips til noen som er i den her risikogruppen, men ikke vet vart man skal begynne?

- Sett deg ned og reflektera over problemet som ligger bak. Se over hur mycket tid och pengar du har att lägga på din hälsa, för att sedan arbeta fram en plan som kommer att funka. Att leva hälsosamt är lika lätt i dag som det är svårt. Så fråga dig själv, vill du ta den lätta vägen? Eller vil du vokse som person og utmana dig själv? Gjør enkle endringer som å gå på promenader, ta trappan i stället för hissen, cykla till jobbet och ta med matlådor, säger hon och fortsätter:

- Det finnes enormt mange apparater i dag som du kan ta hjelp av for å spore din kost og trening. Investera i en pulsklocka som kan hjälpa dig och till och med motivera dig till att lyckas med dina mål. Ingen gör dessa val åt dig. Antingen tar man seg tiden nå, eller så kommer du til å få betale senere i livet med å bli syk. Så alvorlig er det. Alla kan, men var realistisk med tiden du har å legge på ditt mål. Att få en bättre hälsa handlar inte om att vara elitmotionär. Små endringer gjør stor forskjell i det lange loppet. Lycka till!

SHOPPA HÄR: Träningskläder för henne

LÄS MER: Buddy up! Tuff kompisträning på 12 minutter

LÄSMER: Olga Rönnberg: "Därför ska du väga maten"