Paolo Robertos yogapass för kontorsjobbare Image

Paolo Robertos yogapass för kontorsjobbare

I boken “Paolos yoga” delar Paolo Roberto med sig av sina tankar om yoga – helt utan flum. Superentreprenören visar även yoga som du enkelt kan göra hemma, som det här passet för kontorsråttor. 

Vi vet att stillasittandet är ett hälsoproblem och att det är viktigt att röra på sig under arbetsdagen. Inte minst om åtta timmar framför datorn följs av en helkväll på soffan framför Netflix... I sin nya yogabok vill därför Paolo Roberto avmystifiera yogan och visa att träningsformen är något som alla borde ägna sig åt, inte minst de med stillasittande arbeten. 

paolo robertoI "Paolos yoga" handlar yoga mer om kroppskännedom, andning och fokus än rökelse och mantran. Boken ges ut av Bonnier Fakta/Fitnessförlaget och går att beställa HÄR. Foto: Daniel Ohlson

Det här yogapasset är framtaget med kontorsjobbare i åtanke då det ökar blodcirkulationen i kroppen. Tanken är minimal ansträngning och maximal effekt. Försök resa dig upp en gång i timmen och gör de här stretcherna, din kropp kommer att tacka dig.

Tips! Håll varje övning i fem andetag.


1. Sträck dig mot skyn

paolo skyn

Gör så här: Stå i bergets position med benen axelbrett isär och dra in naveln mot ryggraden. Du ska stå tungt och stadigt med fötterna i golvet. Tänk dig att en tråd är fäst i ditt huvud och drar dig uppåt. Andas in och sträck dina armar rakt uppåt. Slappna av i axlarna och titta på händerna. Andas ut och sänk armarna. Försök att inte svaja.

Därför ska du göra den här övningen: Den förbättrar balansen och ger fokus.


2. Stående framåtböjning

bonnier_paolo_yoga_160615_0023.jpg

Gör så här:  Stå i bergets position, andas in och böj dig framåt från höften när du andas ut samtidigt som du sätter händerna på vristerna, eller så långt ner du når. Titta in mot knäna och sjunk längre ned för varje andetag.

Därför ska du göra den här övningen: För att stretcha ut baksida ben.


3. Sträck dig mot skyn

Upprepa den första övningen i fem andetag. 


4. Sitt på huk

bonnier_paolo_yoga_160615_0073.jpg

Gör så här: Stå i bergets position, med höfterna lite mer än axelbrett isär. Andas ut och sätt dig ned på huk. För ihop handflatorna framför bröstet och pressa ut knäna med armbågarna. Fötterna ska vara parallella med dina knän. Andas in och ut med djupa andetag och försök komma lite djupare för varje utandning.

Därför ska du göra den här övningen: Den kommer att göra dig mer flexibel och göra underverk för din rygg.

5. Pyramiden höger/vänster

paolo

Gör så här: Börja i berget och ta ett steg fram med höger ben, vrid ut vänster fot åt vänster. Fotsulan ska vara i golvet. Fäll dig över ditt högra ben från höften (tänk på att hålla benen raka och ryggen rak) och sätt händerna på golvet eller vristen. Gör likadant med andra benet. Om det känns för svårt, kan du placera händerna mot knäet.

Därför ska du göra den här övmningen: För att stretcha ut baksida ben.


LÄS MER: 6 stretcher för dig som har ont i ryggen