Nikes snabbaste sko någonsin är här! Image

Nikes snabbaste sko någonsin är här!

Om du vill slå ditt personbästa eller bara njuta av ett helt nytt sätt att springa, är Nikes innovativa nyhet ett solklart val. Zoom Fly liknar inget du sprungit i tidigare.

Förutom att Zoom Fly har en helt unik look och väcker habegär enbart på grund av designen, så är det något helt nytt som döljer sig innanför det coola yttre.

– I mellansulan på Zoom Fly finns en skedformad platta. Den fungerar som en hävarm, så när du kommer fram på framfoten i frånskjutet ger den en extra skjuts. De som har testat skon säger att det är nästan svårt att springa långsamt eftersom den trycker dig framåt, förklarar Nils Spetz som är produktspecialist på Nike.

Det var när Nike tillsammans med några av världens bästa löpare försökte slå den magiska tvåtimmarsgränsen för ett maraton som mycket tid lades ned på att utveckla snabba skor. Forskningen mynnade ut i två nya löparskor med fart i fokus.

Zoom Fly, som nu har landat hos oss på Sportamore, är en version av Zoom Vaporfly 4 % – skon som användes för att springa ett maraton under två timmar. Namnet kommer från att du blir 4 procent snabbare med skorna på fötterna. Teknologin i Zoom Fly är densamma men hållbarheten och priset är betydligt förmånligare.

Vilken typ av löpare passar den här skon?

– Egentligen passar den alla löpare, skulle jag säga. Men personer som kommer uppskatta och verkligen gilla den är löpare som vill ha en lite snabbare känsla i sin sko. Det är en lätt och snabb sko som ändå har mycket dämpning.

Hur lätt är den?

– Den är väldigt lätt. En storlek 44 väger 240 gram, vilket kan jämföras med Pegasus som väger 290-295 gram.

888411562047_002_afcbe9c3fd83425d8d28741f1f73419a.jpgSnabb som vinden i nya Nike Zoom Fly! Hos oss hittar du Zoom Fly för män i blått och svart.  För dam finns den också i blått och svart. Rekommenderat pris är 1 495 kronor.

Löparskor har generellt en viss mönstring i yttersulan men på Zoom Fly är sulan nästan helt slät, som på ett par Formel 1 däck, för att få så mycket kontaktyta som möjligt med underlaget. Det är en sko gjord för snabba, långa rundor på hård asfalt, löpband eller inomhuslöparbanor. Du kan nästan känna hur skon pushar dig framåt och hjälper dig att springa lite fortare.

Är det en dålig idé att använda den här på grusvägar?

– Den funkar för klassiska grusvägar som är ganska hårt packade, så länge de inte är för blöta och leriga. Men är man en person som springer på mindre stigar och kanske genar över en liten supersmal stig eller springer mer mot trail så är det här helt fel skol. Den här skon ska vara på hårda underlag.

Skon är ganska hög och går upp framtill, vilket gör att utseendet skiljer sig en hel del från klassiska modeller som Pegasus. Men det är plattan av kolfiberinjicerat nylon inuti sulan som är det unika med Zoom Fly, förklarar Nils Spetz.

– Plattan gör att den saknar flexibilitet, den är stenhård. Det går knappt att böja skon och det är för att du ska få en hävstångseffekt. Kolfiberplattan ger det här skarpa upplyftet för att du ska få en rullning i skon.

zoom-fly-mens-running-shoe-tech-1024x1024.jpgHär kan du se hur Zoom Fly är uppbyggd. 

Måste jag ha en annan storlek eftersom den är så hård?

– Nej, det skulle jag inte säga. En del upplever att den är liten i storleken och vill gå upp en halv storlek, men det har mer med lästen att göra än skon i sig, säger Nils Spetz och fortsätter:

– Den känns lite underlig när man står i den första gången för att formen är helt annorlunda, men nästan alla som sprungit några steg i skon tycker att den är så bra att det är ett skämt. Att det inte kan vara så här lätt att springa!

LÄS MER: Träningsskorna från Nike som är bäst i test

LÄS MER: Lunarlon – en mjuk löparnyhet från Nike