Test: Vattentäta vandringsskon från Adidas Image

Test: Vattentäta vandringsskon från Adidas

Vad får du om du kombinerar Adidas mjuka Boost-dämpning och en vandringssko? Jo, Adidas Free Hiker – en vandringssneaker utan dess like. 

Kan vi alla komma överens om att hajk, vandring och friluftslivet är till för alla? Du behöver inte hardcore-vandra i fem månader i sträck för att kunna njuta av höga berg och fina vyer. Tillgången till naturen är i Sverige väldigt enkel, du har allt från elljusspår runt milen bara ett stenkast från där du bor, till möjligheten att ta snabbtåg till Norrlandsfjällen.

Det är precis till dig som inte är en hardcore-vandrare som Adidas nya vandringssko (eller ska vi säga sneaker eftersom den är så pass dämpad och snygg?) är perfekt för. Sportfotografen Sophie Odelberg vet precis hur skorna känns, hon tog nämligen med sig dem när hon vandrade i Lofoten, Norge.

Test av: Adidas, Free Hiker

Adidas Free HikerRekommenderat pris: Från 1 999 kronor. 
Finns för: Herr och dam

Sammanfattning: Med Adidas Free Hiker är du inte bara funktionell på fjället, utan även riktigt snygg! 

Sophie Odelbergs omdöme: 

Ibland kan det vara ganska jobbigt att gå i tunga kängor och då är Free Hiker från Adidas ett perfekt alternativ. Skorna är lätta, smidiga och väldigt bekväma. 

– De passar perfekt vid kortare vandringsturer, oavsett om du är nybörjare eller erfaren. Du som vandrar ofta kan ha de här när du vill ut och mysa lite i skogen, säger Sophie Odelberg och fortsätter: 

– Det här är en lekfull vandringssko. Skulle du få för dig att springa lite när du är ute går det fint i och med att skorna är flexibla och har en mjuk Boost-dämpning. 

Sophie Odelberg rekommenderar dig att välja ett annat par om du ska ut på långtur med tung packning eftersom det inte finns tillräckligt med stöd i skon för att exempelvis gå nedför utan att foten rör sig i skorna, eller tillräckligt stöd för att hålla uppe fotlederna efter ett par mil. 

– Det känns som en ombyggd löparsko, komforten är otrolig. Skorna är extremt mjuka, det är därför de passar så bra för kortare turer, svampplockning och en weekend i Åre. De gör sig mindre bra i stökig terräng där du behöver ett par skor som verkligen håller fast fötterna. 

Free Hiker är normala i storlek med en något bredare passform. Här får både smala och breda fötter plats utan att skorna klämmer åt. Även det strumpliknande skaftet håller tätt vid regn, men samtidigt lämnar rum för en extra tjock ullstrumpa. 

– Det här är en sommarsko som har en normal ventilation för att vara en vandringssko. Det är inte så att du känner dig instängd i skorna, men de ventilerar heller inte likt en löparsko. Du blir inte svettig i dem och det är huvudsaken. 

Vid vandring i torra och blöta väderförhållanden eller mindre mängder av regn står ovandelen i Gore-Tex och förstärkningarna runtom skorna emot vätan. Tänk på att det däremot inte är en stövel som du kan gå ned i vatten med. Eftersom ovandelen är i Gore-Tex är det viktigt att du tar hand om skorna på rätt sätt med impregnering och rengöring, så att de behåller sina goda vattentäta kunskaper.  vattentäta ytan inte försämras. De gör sig riktigt bra i både natur och mitt i storstan. Den urbana känslan som skorna andas är både trendigt och inspirerande. 

– Skorna är skitsnygga! Jag gillar att det är kaxiga färger, även på dammodellen. För mig är det superviktigt. Jag skulle inte ha några som helst problem med att glida runt i de här på stan! 

Adidas Free HikerSophie Odelberg vandrade i nya Free Hiker från Adidas uppe i Lofoten, Norge. Spana in hennes hemsida här och Instagram här. Foto: Sophie Odelberg. 

Adidas Terrex Free Hiker finns även med en mer ventilerande ovandel (som då inte är vattentät). Spana in alla vandringsskor från Adidas

SHOPPA HÄR: Allt för friluftslivet 

LÄS MER: Därför är vandring säsongens familjeäventyr