Nu tar Hoka One One över löparvärlden Image

Nå tar Hoka One One over löparvärlden

Har du en gang testet at springa i Hoka One One kommer du ikke til å ville springa i noe annet. Kanske är det därför världens snabbast växande löparskomärke.

Vill du veta vilka hokaskor som är bäst? Les vår artikkel om skillnaderna mellan bland annat Bondi, Clifton och Arahi.

Hoka One One One har lykkes med kunststykket å gjøre løparskor som er både dämpade och lätta, vilket gör dem extremt sköna att springa i. Märket grundades 2009 i franska alperna av skoutvecklarna Nicolas Mermoud och Jean-Luc Diard, den ena ultralöpare och den andra uppfinnare (som till exempel var den som kom på timglasskidan).

- De tyckte att det inte borde göra så ont att springa som det faktiskt kan göra, så de utgick från hur man skulle kunna göra det skönare. Da utvecklades Hoka One One, som är lätta att springa i men samtidigt dämpade och sköna. De ger en helt ny känsla att springa, där du landar skönt samtidigt som du känner dig rapp och lätt, säger Erik Desmeules på Hoka One One Sverige.

SHOPPA HÄR: Hoka One Ones alle löparskor for dam och herr

Hoka One Ones rullesko

Många finner att de kan springa längre utan att det är jobbigt i ett par Hoka One One och det är flera saker som särskiljer varumärket från andra löparskotillverkare. De satsar till exempel på maximalism i stället för minimalism, vilket är ett bra sätt att skona knäna på.

- Skorna har en överdimensionerad mellansula som är tjockare än klassiska löparskor. Sulan er i Meta-Rocker-teknologi, og er alltså en rundad så kallad rullsula. På den landar du skönare, eftersom det blir lägre G-kraft upp till knäna, och du kommer snabbare till avsteg.

En annen sak er at skorna har en aktiv fotram, med en noe bredare sula som du står nedsänkt i, så at foten vilar nere i sulan i stället för att stå uppepå. Dessutom har Hoka One Ones löparskor inte en massa plast i sig, vilket gör dem lättare än andra löparskor.

- De her løparskorna följer löparens naturliga rörelser i stället för att foten stabiliseriseras upp av oförlåtande och hårda material. Du som pronerar gör det inte lika mycket i de här skorna som i andra neutrala skor. Mange som ikke har kunnet springa på länge känner att de kan börja igen i löparskor från Hoka One One.

Passar alla löpare

Til tross for at en av grunnene er ultraløpesko, og mange av verdens beste ultraløpesko i dag bruker Hoka One Ones løpesko, passer de også de aller grønneste bevegelsesærene. Mange eldre synes også om å promenere i dem, siden de er sköna å stå og gå i på hårda underlag samt skonar knän och rygg.

- Hoka One One er et inkluderende merke. De passer alle, ikke bare supermänniskor som ser overkliga ut. Derfor viser vi opp vanlig folk i vår markedsføring, for det er til og med kanskje så at de er de tyngste som har mest nytte av våre løspartikler.

Trots att skorna ser lite klumpiga ut, funkar de att till exempel springa snabba intervaller i. Hoka One One har alltifrån snabba spikskor för banlöpning till Bondi, som är maffigare än någon annan sko på marknaden. Bondi passar dig med ett tyngre löpsteg, tack vare en extra bred sula och skön dämpning.

cliftonEn av Hoka One Ones populäraste löparskor är Clifton (dam), som är en extremt mångsidig storsäljare, med neutral passform. (Her finner du Clifton for herrer).

- Forut behövde du flera olika löparskor, en för långa sträckor, en för mittemellan-rundor och en för korta intervaller, men nu klarar du dig med bara en löparsko om du till exempel åker på träningsresa och inte vill packa ned så mycket. Annars har vi modeller for alle mulige underlag, som terräng, grus, lera, snö, asfalt eller swimrun.

Hva er Hoka One One i størrelse?

En siste sak. Ska du klicka hem ett par Clifton eller Bondi, så gå upp en halv storlek. Ikke for at de er små, men de er små i størrelsen på lengden. For visst vil du prøve?

Hvilke hokaskor er best?

  1. Clifton - en nøytral løvskog som passer de fleste løpere, underlag og distanser.
  2. Bondi - en ekstra bred løparsko for deg med et tyngre løpesteg eller for deg som bare vil ha en stabilare sko for lengre distanser.
  3. Rincon - en lettvektssko for kortere distanser og konkurranser. Gjør seg også bra for trening på løpebånd.
  4. Arahi - Hoka One Ones pronasjonssko, som er for deg vars knær- og fotleder lutar innåt mens du springer.
  5. Elevon - passer deg som vet med deg at din löpteknik resulterar i en fotnedsättning med hälen först. Elevon er det beste valget om du søker høy komfort.

LÄS MER: Hvilken løparsko fra Hoka One One passer meg?

LÄSMER: Skillnaden mellan dam- och herrlöparskor

SHOPPA HÄR: Alla våra löparskor!