Mjuka upp kroppen med yinyoga Image

Mjuka upp kroppen med yinyoga

I yinyoga ligger du flere minutter i hver posisjon. Långtråkigt säger vissa, fantastiskt för kroppen säger yogaläraren Johanna Wickström som skrivit en bok om yinyoga.

I en stressig hverdag er treningen ofte vanskelig å få til. Då kan över en timmes lugn yoga, där det otränade ögat tycker att det påminner om en vilostund för vuxna, kännas onödigt att lägga tid på. Men det finnes mange anledningar till att yinyoga är fantastiskt för ditt fysiska och psykiska välmående.

- Yinyoga er en veldig bra måte å balansere alle konstante gjøremål som skal gjøresras og komme ned i varv. Rent kroppsligt är det bra för alla som är väldigt stela i kroppen, eller för de som håller på med mer explosiv träning, som löpning eller CrossFit, säger yogainstruktören Johanna Wickström som precis har gett ut en bok om yinyoga.

Hvordan skulle du sammanfatta yinyoga?

- Det er en av de lugnare formerna av yoga där man stannar ganska nära marken. Det er ingen stående stillinger uten bare sittende og liggande stillinger som minner mer om stretchövningar. Men det er ikke stretch, utan du försöker slappna av i en position och vilar där i tre till fem minuter.

bilder.norstedts.se.jpegJohanna Wickström undervisar i yinyoga på flera ställen i Stockholm, bland annat på Yogashakti på Högbergsgatan, Balance City och duCalme i Vasastan. Vill du följa henne på Instagram gör du det på @yinstories. Foto: Katarina Di Leva.

Mange instruktörer säger att jag inte ska trycka på i positionerna, varför?

- Vi vill komma åt bindväven som är en djupare struktur än musklerna. Det er først når vi slappnar av i musklerna som vi kommer åt bindväven och kan göra den mjuk genom att skapa små sprickor i den och låta blod och vätska forsa in. Om du går på klasser der du hele tiden drar og strekker i musklerna for å komme åt bindväven kommer du til å behöva göra det väldigt många gånger eftersom musklerna inte ger vika så lätt. I stället för att pressa på i positionen kan du tillåta dig själv att slappna av i musklerna och inte vara så mjuk de första gångerna, så kommer du åt bindväven och kan på så sätt mjuk upp den snabbare. Ge det tid i början så kommer du se stora steg på kort sikt.

Hvis jeg bare har tid til å legge inn trening, hvordan skal jeg da motivere meg til å gjennomføre langsam trening?

- Du får tenke litt mer langsiktig. I stedet for å stretcha ger yinoga en långsiktig effekt som mjukar upp kroppen på djupet, det är en investering i din egen kropp för att inte bli stel. Det kan kännas ganska basic och lugnt, men det är rätt tufft när man villar i de här positionerna så pass länge, säger Johanna Wickström och fortsätter:

- Det er absolutt verdt å gjøre yinyoga, ellers hadde jeg ikke holdt på med det selv eller skrevet en bok om det. Lägg en av de timmar du har att träna i veckan på yinyoga så kommer du att bli mer rörlig och medveten om din kropp.

Når skal jeg ikke utføre yinyoga?

- Om du er jättesjuk eller förkyld ska du undvika det, yinyoga sätter igång mycket i kroppen. Det er lite som å gå på en riktig dyp massasje. For andre tilstander finnes det egentlig ingen som ikke kan gjøre yinyoga. Du kan trenge å gjøre variasjoner av visse posisjoner om du har en knäskada eller er gravid.

13090412_O_1.jpgI boken Yinyoga: mindre stress och en friskare kropp går Johanna Wickström igenom hur yinyoga fungerar, förklarar olika meditationstekniker och visar skräddarsydda pass.

3 fordeler med yinyoga

#1 Mentalt ro

- For meg er den viktigste delen absolutt den mentale biten. Det er oppmerksomhetsträning där du lär dig styra dina tankar och fokusera på andningen och kroppen.

#2 Mjukare kropp

- Du blir mjukare och mer rörlig. Det er ikke en kortsiktig muskelstrekk uten å gi mangeårig mykhet i kroppen.

#3 Selvkännedom

- Man lär känna sig själv och sin kropp. Eftersom du stannar så länge i varje position lär du känna ditt sinne; du lär dig hur du reagerar på motstånd och känslan av att bli uttråkad. Mange synes at det er jobbigt första gången de går på yinyoga. Det kryper i kroppen og de vil bare fly lugnet. Men du lär dig snabbt att gilla det.

SHOPPA HÄR: Alt for din yoga

LÄS MER: Så blir du en yogi 2019

LÄS MER: 3 tøffe yogaposisjoner