Måstekläderna från Gore Bike Wear Image

Måstekläderna från Gore Bike Wear

Det är värt att lägga lite extra krut på dina cykelkläder. Åtminstone om du vill kunna cykla i regn och snålblåst men ändå anlända torr till jobbet. Här är måsteplaggen från Gore Bike Wear.


Uttrycket “det finns inget dålig väder, bara dåliga kläder” är extremt passande för just cykling. För att klara ombytligt väder och många timmar på sadeln gäller det att satsa på vindskyddande, bekväma kläder som håller dig varm och torr. Använder du cykeln till och från jobbet varje dag, året runt, så kommer rätt kläder dessutom att göra cyklingen både lättare och roligare. Cykelkläder är nämligen skurna för att passa den framåtlutande positionen som du har på en cykel. De är också utformade för att tåla mer vind och kyla. 

Gore Bike Wear är ett märke för både vanliga motionärer och proffscyklister. Deras funktionella cykelkläder är mycket hållbara tack vare de högteknologiska Gore-Tex och Gore Windstopper-materialen som används i plaggen. 

– De flesta kunder jag besöker har en Gore-jacka som de haft i tio år som man knappt ser att den är använd. Produkterna håller passformen och tar du hand om dem håller de länge. Det är för att membranen i sig är väldigt hållbara och vi vet vilka tyger som passar med våra membran, säger Andreas Totsås som jobbar inom försäljning och marknadsföring på Gore Bike Wear i Skandinavien. 

gore bikewear

För den som är seriös med sin cykling är en vattentät jacka och en vattentät byxa två måsteplagg, menar Andreas Totsås. Särskilt om du cyklar hela året och inte vill tänka så mycket på vädret. Gore-Tex byxor är därför väldigt populärt för pendlaren då materialet är helt vind- och vattentätt samtidigt som det andas bra och är mycket lätt.  

En annan produkt som Andreas Totsås rekommenderar varmt är Gore Bike Wears Phantom jacka. Den säljs till elitmotionärer såväl som till pendlare och den är inte så hårt skuren att den skriker “cyklist”, vilket gör att du slipper ha med en extra jacka.

– Den är vindtät och ger mycket användning för pengarna. Tar du av ärmarna har du till exempel en bra jersey för varmare dagar. Det är smidigt för pendlaren eftersom det kan vara kallt när du cyklar till jobbet och varmt när du cyklar hem.  

4017912924245_001_8d4caf71086b4752b27e6b9c45fc821e.jpg

Phantom jackan finns också i en dammodell och den hittar du här.

Rekommenderar du samma typ av outfit på sommaren?

– Under de varmaste dagarna är en tunn jersey tillräckligt. Då gäller det bara att kyla ned kroppen. Men om du cyklar till jobbet kan det vara ganska friskt på morgonen här i Sverige även på sommaren, så en windstopper jacka kan vara skön att ha även då. Särskilt om du cyklar hårt och blir svettig så andas den bra.

Vad mer bör jag satsa på utöver en bra jacka och ett par vindtäta byxor?

Gore-Tex handskar håller dig varm och torr. Det försvinner även mycket värme från huvudet så det är skönt att skydda huvudet med en mössa under hjälmen. Annars är skoöverdrag ett måste! Skorna blir lätt blöta och skoöverdraget ser till att du inte blir kall och våt om benen.

Vad rekommenderar du för mountainbiking?

– Shortsen Power 3 GT Active Shell är bra när det är dåligt väder. Phantom jackan passar även för mountainbiking. Det som ofta är problemet med de mest hårt skurna racerjackorna är att de är formsydda för en inåtroterande rörelse. På en mountainbike sitter du mest upprätt och jobbar stående. Du måste vara mer flexibel och då är Phantom jackan perfekt.

gore bikewearTa hand om dina skalprodukter genom att impregnera dem och tvätta dem regelbundet. Det gör dem faktiskt bättre! Du kan läsa mer om tvättråd för dina Gore-Tex produkter här.


Cykelshorts är ofta vadderade i rumpan, behöver jag verkligen ett par vadderade byxor?

– Tränar du med sin cykel så ja, då är det ett måste. Annars domnar du lite och det är inte en så skön känsla. Varken för män eller kvinnor.


Bibtights då, vad är fördelen med dem?

– Cyklar du mycket race så sitter du ganska brant, du sitter mycket framåtlutad och du kan fort få en glipa bak som gör dig kall. Långa Bibtights sitter bättre och för tjejer har problemet ofta varit att de måste gå på toaletten, då har den här modellen med en blixtlåslösning underlättat väldigt mycket eftersom man slipper klä av sig.

4017912937610_001_807bdaa4e5ba4669b52a41e20f6f70a2.jpgEtt par korta Bibtights för damer i svart/rosa med ett smart blixtlås i bak. Du hittar dem här

LÄS MER: Välj rätt cykelhjälm