Bevegelse handler om frihet

Trening som gir total frihetsfølelse - Movement! Marcel og Lotta Henriksen jobber med kroppens bevegelser og mener at alle kan lære seg nye øvelser, uansett alder.

Ido Portal er en bevegelsesguru som har utviklet en metode for å utvikle bevegelsesfrihet og nye fysiske evner, uavhengig av alder og bakgrunn. Hans "Movement camp" tiltrekker seg hundrevis av deltakere fra hele verden hvert år. Movement Stockholm er en treningsgruppe som trener etter Ido Portals prinsipper. Vi har møtt grunnleggerne Marcel og Lotta Henriksen for å høre mer om denne treningsformen.

- Movement betyr bevegelse. Vi bruker ulike systemer og metoder for å utfordre og øke kroppens muligheter på en trygg måte. Et godt eksempel på noe av det vi gjør, er locomotion, som omfatter mange ulike bevegelser som brukes til for eksempel å krype langs bakken, sier Marcel Henriksen.

MovementIdo Portal-teamet kommer til Stockholm 24.-25. juni med workshopen Motion. Meld deg på hvis du er nysgjerrig på å lære mer om bevegelse!

Bevegelse handler om å bli mer mobil, dvs. åpne opp hoften, bygge styrke i knær og håndledd og bli mer bevegelig i ryggen.

- Alle leddene i kroppen har stor bevegelseskapasitet, men vi bruker en svært liten del av dem i hverdagen. Resultatet er at vi gradvis blir stive og svake i ekstremitetene, noe som gjør oss mer utsatt for skader. Hvis du ikke bruker de bevegelsesmulighetene du har, forsvinner de. Hvis du i stedet forteller kroppen at du vil beholde mulighetene dine ved å utfordre ytterpunktene, kan du opprettholde og øke bevegelseskapasiteten og oppleve større kroppskontroll og frihet, sier Lotta Henriksen, som også er yogalærer og fysioterapeut.

Alle kan utvikle seg

Både en 60-åring og en 12-åring skal kunne begynne med bevegelse uten å ha gjort noe før og utnytte den bevegeligheten og styrken de har - og deretter utvikle den.

- Bevegelse er noe vi gjør hver dag hele livet. Vi synes det er verdt å bli mer bevisst på kvaliteten vi beveger oss med. I mange spesifikke idretter brukes ofte det samme bevegelsesmønsteret, noe som øker skaderisikoen hvis den totale dosen blir for høy over kort tid. "Vi prøver å styrke de stedene som er mest utsatt for skader", sier Marcel Henriksen.

Hva er den største misforståelsen folk har om bevegelse?

- At man må være smidig og sterk før man begynner. Det handler om å bebo kroppen bedre, det kan alle gjøre, sier Lotta Henriksen.

LocomotionLocomotion er et bevegelsesspråk utviklet av Ido Portal.

Hva er det beste med bevegelsestrening?

- Å utvikle evnen til å bevege seg så fritt man vil, enten det er i olympiske ringer i luften, å krype i komplekse øvelser på bakken eller bare å leke med et barn og ønske å kunne sitte komfortabelt på gulvet. Det er en frihetsfølelse å faktisk bli utfordret og lære noe nytt", sier Marcel Henriksen.

Det handler ikke om utseende

Dessverre er det mange som går på treningssenteret fordi de må, der de gjør de samme tingene som alltid, for å se ut på en bestemt måte. Bevegelse er mye mer enn det. Du lærer nye ting, gjør fysiske fremskritt og blir også lykkeligere, fordi du bruker hjernens plastisitet.

- Bevegelse ser komplisert ut, men hvis du lærer deg delene og setter dem sammen, får du et lite lykkerus av å utrette noe nytt. Hjernen stimuleresras av det. Det er faktisk hjernens største oppgave å være en bank av bevegelsesmønstre", sier Marcel Henriksen.

Ido Portals sitat "reverse engineering" refererer til det faktum at fitness og mye treningsfokus i dag handler om å bygge kroppen for utseendets skyld. Idos bevegelser fokuserer på å skape funksjon for å kunne fungere slik du ønsker, i stedet for å bygge en bestemt type kropp.

- Det handler om å leve med høy livskvalitet og være sunn, ikke å trene hardt og sulte seg for å se bra ut. Sørg for at kroppen føles og fungerer så bra som mulig, og at du reduserer risikoen for skader", sier Lotta Henriksen.

Movement Stockholms sommerperiode varer fra 15. mai til 25. august med daglige klasser i Stockholm sentrum. Alle er velkomne, både nybegynnere og erfarne. Send ene-post til info@movementstockholm.com for å melde deg på eller hvis du har spørsmål.

LES MER: Guide: Lær å stå på hendene

LES MER: 5 effektive tøyninger for bedre holdning