Matmejlet presenterar: Sallader du blir mätt av – Kikärtspanna Image

Matmejlet presenterar: Sallader du blir mätt av – Kikärtspanna

Är du trött på att skära upp samma gamla sallad varje dag? Här är goda och mättande recept presenterade av Matmejlets Lisa Blomqvist.

Lisa Blomqvist är PR-strateg, författare och matentusiast. Hon driver nyhetsbrevet Matmejlet och älskar att laga mat, bland annat sallad, på nya sätt. Tillsammans med oss på Sportamore kommer hon dela med sig av tre av sina favoritrecept på sallader du faktiskt blir mätt av – här hittar du ingen trött isbergssallad eller blek tomat så långt ögat kan nå!
 
Hej, Lisa! Vad är Matmejlet?
 
– Det är en matblogg i nyhetsbrevsform, jag fick idén av att jag hade en matblogg som jag tyckte kändes lite statisk och tråkig. Dessutom upptäckte jag att jag inte själv läser bloggar längre. Matmejlet har funnits i ett och ett halvt år, och varje lördag får man ett mejl med en veckomeny, en Q&A som läsare skickar in frågor till och annat smått och gott, berättar Lisa Blomqvist.
 
lisa blomqvistVill du prenumerera på Matmejlet? Signa upp dig här! Lisas instagramprofil hittar du på @matmejlet.
 
Hur ser du på vardagsmat?
 
– Jag älskar vardagsmat, och tycker det är roligare att laga än helgmat. Vardagsmat tilltalar mig. Det går fort, man får laga på det man har och använda fantasin för att laga god och nyttig mat. Det är viktigt att ta hand om rester. Enligt mig går det att göra ganska mycket av det du hittar i kylen. Har du ris och broccoli-rester? Använd fantasin, kanske kan du göra biffar av det?
 
Hur gör du för att hitta nya recept och inte laga samma gamla trötta mat om och om igen?
 
– Min största inspiration är kolla vad jag har hemma. Jag går aldrig till affären först och ser vad jag kan hitta, jag kollar alltid i kyl och frys först och bygger från det. Sedan följer jag ett gäng roliga Instagramkonton, läser kokböcker och går i lite annorlunda mataffärer som har andra råvaror än på ICA och Coop.
 
Varför är sallad så bra mat tycker du, och när passar den bäst?
 
– Det passar bäst när man har superlite tid, och såklart även på sommaren. Jag tror att min generation har en ganska komplicerad relation till sallad. Mina föräldrar och svärföräldrar gjorde under min uppväxt alltid en sallad på isbergssallad, tomat och gurka. Därför är det så kul att upptäcka hur gott det är med sallad – om man tänker smart!
 
Hur då?
 
– Gör sallad på råvaror som är i säsong och smakar mycket. Kanske ska du inte äta sparris på vintern eller tomater i februari, när de är sådär blekrosa och hårda. Pimpa din sallad med sådant du tycker är gott.
 
Finns det några smakkombinationer du är extra förtjust i?
 
– Ja, melon och ädelost! Det är så gott. Eventuellt lite bacon också, för dig som äter kött. Kombon sött och salt, samt knaprigt, mjukt och saftigt är så gott att jag svimmar.
 

Recept: Lisas varma kikärtspanna

matmejlet kikärtor.png

– Den här kikärtspannan är en favoritlunch eller vardagsmiddag efter att min matlagande storebror @saltnpetter introducerat den för mig. Jag lovar att den kan bli en ny favorit!

Du behöver:

  • Kikärtor (egna blötlagda eller 1 paket eller burk)
  • Färsk hackad persilja
  • Citron (saft och zest)
  • Hackad lök (gul eller röd)
  • 1 vitlöksklyfta
  • Valfri grönsak, till exempel zucchini, paprika, några nävar bladspenat eller något annat du har hemma
  • Hackad färsk chili eller någon smakrik kryddblandning, till exempel chilipulver eller sumak
  • Fetaost (valfritt)

Gör så här: 

Hetta upp olivolja i panna. Fräs lök, vitlök, zucchini, paprika plus eventuell chili och krydda, samt lite av persiljan. Låt det få fin färg. Häll i kikärtorna, ha över citronsaft och spenat. Krydda ordentligt med salt och färskmalen svartpeppar. Avsluta med citronskalet och resten av persiljan. Toppa med fetaost och ät med eller i pitabröd /tortillabröd. Den här maträtten går också att äta för sig, eller varför inte som tillbehör till en bit fisk?
 
Signa upp dig på Lisas härliga nyhetsbrev Matmejlet med veckomeny, inspiration och annat kul: Klicka här! 

SHOPPA HÄR: Mysiga kläder att laga mat i

LÄS MER: Matlådeprep – så planerar du matlådorna för veckan