Mät diastasen på djupet i stället för på bredden! Image

Mät diastasen på djupet i stället för på bredden!

Innan du börjar träna efter en graviditet ska du mäta om delningen av magmusklerna har gått tillbaka. Dessverre mäter många på fel sätt, vilket kan förvärra situationen om du sätter igång och tränar på fel sätt.

Problemet med separerade magmuskler efter en graviditet är utbrett, trots det är kunskapen om hur du ska undersöka problemet ganska dåligt.

Ifølge de fleste studier som er gjort er den gyllene regeln to fingerbredder, eller tre centimeter. Men det er slarvigt att uttrycka sig så, det är inte så att du behöver se upp om din delning är bredare än så men helt kan köra på om den är smalare än så. Det er i stedet kontrollen av diastasen som regnes.

- Breddmåttet er ganska ointressant. Vissa med tre centimeters delning kanske inte alls är redo att börja träna, andra med fyra centimeters delning är helt klara för mer belastning, säger Katarina Woxnerud på Mammamage.se.

Kontrollen skulle kunne beskrives som diastasens dyp. Med kontroll avses att få kontakt mellan höger och vänster kroppshalva via lonea alba.

- Jag skulle vilja säga en diastas på två centimeter i bredd men med ett stort djup där det inte finns något stopp och ingen kontroll över diastasen ger ofta personen mer besvär än en diastas med fyra centimeter bredd och bra kontroll, det vill säga inget djup.

For å få reda på om du har grönt ljus att träna eller inte bör du mäta djupet på diastasen i avspänt läge och kontrollera om den sluts när du rör på dig. Når du mäter diastasen ska du känna att linea alba får spänning och att det känns som en "studsmatta" under dina fingrar i mellanrummet mellan magmusklerna. Känns det däremot mjukt och bottenlöst har du låg kontroll på kopplingen mellan magmuskelhalvorna.

- For å få hjernen og nervesystemet til å automatisk aktivere det dypere liggande muskelsystemet må du bevisst trene på det inntil den bevisste treningen skjer automatisk og du får en fin kontroll igjen.

Har du separerade magmuskler är det viktigt att du tränar på rätt sätt, behöver du stärka bukmusklerna inifrån, så att du inte förvärrar situationer med träning och övningar som kan göra det svårare att få det återställt. Tycker du att det är svårt att mäta själv bör du ta hjälp av till exempel en barnmorska eller sjukgymnast.