9 löparskor för herr som är bäst i test 2020 Image

9 löparskor för herr som är bäst i test 2020

Säsongens löparskor är här! Vår testpanel har sprungit i modeller för intervaller, lopp och långa distanser. Här är löparskorna för honom som är bäst i test!

Är du på jakt efter årets bästa herrlöparskor har du kommit helt rätt. Vår grymma testpanel har sprungit i säsongens nya löparskor från märken som Nike, Asics, Hoka One One och Saucony. Spana in testet nedan för att hitta löaprskon som passar dig och ditt löpsteg! 

LÄS MER: Så väljer du rätt löparskor

Test av: Saucony, Freedom 3

Saucony_Freedom3.png

Freedom 3 från Saucony finns i färgen: 

Vikt: 241 gram 
Drop: 4 mm 
Passar till: Motionären som landar på mellan- eller framfoten i sitt löpsteg. Förslagsvis på lugna pass där den mjuka dämpningen får komma till sin rätt. 
Flexibilitet kontra stabilitet: Väldigt flexibel och mjuk löparsko. 
Dämpning och komfort: Extremt bekväm sko att ha på foten. Här är din fot väl ombonad och omhändertagen. 

Sammanfattning: 

“Fantastisk härlig känsla”, utbrister en av testarna efter att han bara har snörat på sig de nya löparskorna från Saucony. Freedom 3 är en lättare och mer flexibel löparsko än årets succé Triumph 17 från Saucony. 

– Det känns mer som en handske än en sko! Den smiter åt lagom runt foten, möjligen lite snäv i tåboxen men det är inget som märks av under själva löprundan, säger en testare. 

Freedom 3 är en extremt flexibel och mjuk löparsko som passar perfekt för motionären som landar på mellan- eller framfoten, alternativt vill förändra sitt löpsteg för att komma bort från hälisättningen. Eftersom skon har ett drop på 4 millimeter finns det inte så mycket dämpning under hälen. 

– Sulan känns mjuk och komfortabel, nästan lite svampig. Men jag undrar om den verkligen kommer att kunna fånga upp kraften i löpsteget, funderar en testare som har samma åsikt om att skon passar de som landar på mellan- och framfoten, och en annan fyller i:   

– Personligen hade jag kunnat tänka mig ett lite högre drop för att få lite mer driv i steget, jag kände mig bitvis aningen baktung. Samtidigt är Saucony Freedom 3 en vän att lita på i det långa loppet och vi blev bättre och bättre vänner ju fler kilometer vi avverkade tillsammans.

Det här är en neutral löparsko, men även testare som har en lätt pronation upplever skon som tillräckligt stabil för lugna pass. 

– Själv hade jag önskat mig en lite gladare färgställning men smaken är som baken och detta är en rolig bekantskap som verkligen levererar och gör jobbet! 

Test av: New Balance, FreshFoam Vongo V4

New Balance_Vongv4.png

Vongo från New Balance finns i färgen: 

Vikt: 292 gram 
Drop: 4 mm
Passar till: Medel till långa distanser för dig som behöver en stabil sko. 
Flexibilitet kontra stabilitet: Det här är en stabil löparsko som passar dig som pronerar väldigt mycket. 
Dämpning och komfort: Otroligt dämpad mellansula som ger en mjuk fotisättning. 

Sammanfattning: 

Redan efter första rundan är det många testare som konstaterar att skorna sitter som en smäck på foten. Vongo V4 är en väldämpad och bekväm löparsko för mellan- till långa distanser. 

– Skon är överlag åt det bredare hållet, men av någon anledning har min lilltå lite snålt om utrymme, så jag måste nog säga att själva tåboxen är åt det mindre hållet om du har långa tår, säger en testare.

Den främsta fördelen med den här löparskon från New Balance är att den både är och ser otroligt dämpad ut samt att den är stabil.  

– Jag pronerar ganska mycket och tycker att pronationsstödet verkligen gör det jag önskar.
Skorna har en strumpliknande passform som omsluter foten väl och sitter på plats under hela rundan.

Även om den tighta passformen kring ankeln är att föredra för att öka stabiliteten tipsar testarna dig att ha höga strumpor då det stickade materialet kan kännas lite strävt mot huden när du springer. 

– Vongo V4 skiljer sig något från andra mängdträningsskor genom att bara ha ett drop på 4 millimeter, vilket leder till att du lättare kan få foten under höften i ditt löpsteg, konstaterar en testare nöjt. 

Sammanfattningsvis är Vongo V4 perfekt på hårda underlag, för dig som behöver stöd i löpsteget. Du som har ett klockrent löpsteg vet redan att en stabil skon inte är ett måste och kan kika på en av de andra modellerna i testet. 

– Snygg och bekväm löparsko, jag gillar de olika versionerna av blått! 

Test av: Reebok, Floatride Run PantheaReebok_FloatrideRunPanthea.png

Floatride Run Panthea från Reebok finns i färgerna: 

Vikt: 238 gram 
Drop: 8 mm 
Passar till: Den vana löparen, gärna på elljusspår där den något mindre dämpade löparskor inte blir så påtaglig. 
Flexibilitet kontra stabilitet: Varken speciellt flexibel eller stabil. Det här är en neutral löparsko som snuddar på gränsen till en lättviktssko. 
Dämpning och komfort: Extremt bekväm sko med medelhög dämpning i mellansulan. 

Sammanfattning: 

Majoriteten av Reeboks löparskor riktar sig till löparna med ett neutralt löpsteg och som gärna har koll på hur de springer, eftersom skorna i regel inte har någon uppbyggnad i innersulan. Det gäller även för Floatride Run Panthea där du själv måste lägga i en iläggssula om du exempelvis överpronerar eller behöver ett stöd vid hålfoten. 

– Med en iläggssula blir skorna helt klart stabilare, vilket passar mig perfekt. Annars skulle jag säga att löparskorna riktar sig till de avancerade löparna som inte kräver lika mycket stöd från skorna, säger en testare. 

Ytterligare ett tecken på att just den här löparskon passar vana löpare är den tunna mellansulan. Om du är van att springa i neutrala modeller från Adidas och Hoka One One kommer du i den här skon från Reebok märka att du är närmare marken. 

– Dämpningen är skön men blir lite tunn i min mening, i alla fall för mina långdistanspass, säger en testare och en annan fyller i: 

– Jag skulle säga att jag är en van löpare och jag gillar den här modellen eftersom den inte har supermycket dämpning och på så sätt inte ger den där svampiga känslan som jag tycker att andra skor kan ge. 

Designen, som påminner om träningsskon Nano, sticker ut i det här testet, men får bara positiva lovord från testpanelen. 

– Många löparskor har en riktigt sportig look och får mig att tänka på en farbror som köper en ball cykel som han sedan bara använder en gång. Här slipper man sticka ut så mycket! 

Test av: Nike, Air Zoom Pegasus 37

Nike_AirZoomPegasus37.png

Air Zoom Pegasus 37 finns i färgerna:

Drop: 10 mm
Vikt: 255 gram 
Passar till: Allt från nybörjare till elit, intervaller och distanspass. 
Flexibilitet kontra stabilitet: Flexibel sko som ger en bra grundstabilitet, trots att den klassas som en neutral löparsko. 
Dämpning och komfort: Väldigt dämpad löparsko som du inte vill ta av dig – så skön är den! 

Sammanfattning: 

Att Air Zoom Pegasus 37 är en löparsko som älskas av många är inte svårt att förstå. Den nätta passformen i kombination med grym dämpning och komfort samt fin design gör att du kan ha en och samma löparsko under de långa distanserna, tempopass och till vardags. 

– Det här är en grym löparsko att ha i sin garderob. Även om jag förespråkar att ha olika löparskor vid olika typer av löppass, är det bra att ha en sko som funkar till det mesta, säger en testera. 

Pegasus 37 är en perfekt mix av en flexibel och dämpad löparsko med god grundstabilitet. Den klassas som neutral men ger, tack vare en upphöjnad vid hålfoten, ett lagom högt stöd även för de som pronerar smått. 

– Jag är imponerad att skon är så pass dämpad trots sin låga vikt. Och att den ger ett bra stöd för foten, trots att det inte är en stabil sko. Nike har verkligen lyckats med den senaste versionen av Pegasus!  

Skon är true to Nike-size och är normalbred. Komforten kommer att kännas igen från tidigare modeller. Skon omsluter foten på ett behagligt sätt.

– Hälkappan är bekväm, om än lite hård och behöver springas in, men ser till att min fot sitter på plats. Extra plus för den ventilerade ovandelen som gör att jag kan springa i Pegasus 37 hela sommaren! 

Ska du bara köpa en sko är Pegasus från Nike alltid ett bra val! 

Test av: Asics, Gel-Noosa Tri 12

Asics_Gel-noosaTri.png

Gel-Noosa Tri 12 från Asics finns i färgen:

Vikt: 249 gram 
Drop: 8 mm
Passar till: Tempopass, intervaller och tävlingar.
Flexibilitet kontra stabilitet: Väldigt flexibel löparsko som är anpassad för alla delar som ingår i ett triathlon. 
Dämpning och komfort: Bekväm sko som har en medelhög dämpning. 

Sammanfattning: 

Du som tidigare sprungit i Asics löparskor vet att många modeller har den perfekta mixen av dämpning och stabilitet. Skorna kan anses något klumpiga om du är van att springa i nätta modeller, men gör sig extremt bra på långa distanser, speciellt landsvägslöpning. Det här är däremot en utstickare i Asics sortiment då det är en lättviktssko för de snabba tempopassen. 

– Den här skon är helt magisk att springa i, jag fastnar direkt för den, säger en nöjd testare. 

Skon är skapad med triathlon i bakhuvudet och är därför försett med grym ventilation och även hål vid framfoten så att eventuellt vatten snabbt ska transporteras bort från skon för att hålla dig så torr som möjligt. Skon har även två olika snörningen, en så kallad snabbsnörning samt en vanlig. 

– Jag var lite skeptisk till snörningen och tänkte först att skon kommer att sitta löst på foten. Men jag blev positivt överraskad! Löparskon sitter perfekt! 

Gel-Noosa Tri 12 är en lätt löparsko som både funkar vid landsvägslöpning och lättare terräng, om du frågar våra testare. Dämpningen är inte lika hög som i märkets väldämpade modeller Gel-Kayano och Gel-Nimbus, och kräver därför mer av löparen och löpsteget. 

– Mitt tips är att inte springa mer än en halvmara i den här skon, om du inte har ett bra löpsteg, eftersom knä och fotleder kan ta skada. För medellånga distanser, tempopass och intervaller är den däremot grym! 

Test av: Adidas, SL20  

Adidas_SL20.png

SL20 från Adidas finns i färgerna: 

Vikt: 230 gram 
Drop: 10 mm 
Passar till: Intervaller och korta distanser med högt tempo. 
Flexibilitet kontra stabilitet: En flexibel sko som passar ett neutralt löpsteg. 
Dämpning och komfort: Bekväm sko som är konstruerad med något mindre dämpning än andra Adidas-modeller för att du ska känna dig snabb och kvick under intervallpasset. 

Sammanfattning: 

En lätt och snabb sko för korta distanser. Nya SL20 från Adidas är konstruerad för de snabba löparna som vill sätta personbästa på tävlingen. Skon riktar sig till alla med ett neutralt löpsteg, men Adidas egna experter rekommenderar den främst till dig som landar på mellanfotet i stegisättningen. 

– Det första jag tänker på när jag springer i SL20 är vikten, den här löparskon är superlätt och sitter bekvämt på foten, säger en testare. 

En nyhet med SL20 är att mellansulan inte har Adidas klassiska Boost-dämpning, utan nya Lightstike, vilket ger en energifylld och pigg känsla när du springer. Jämför du med Ultraboost 20 får du inte en lika mjuk känsla i fotisättningen och det är därför den här skon lämpar sig bäst för kortare och snabba pass. 

– Du får mycket löparglädje för pengarna, säger en testare och en annan fyller i: 

– Även om skon inte har den klassiska Boost-dämpningen samt en relativt låg dämpning jämfört med andra modeller, tycker jag att löpningen blir mjuk och behaglig. Jag känner mig pigg och snabb i benen. 

Vad är då de främsta fördelarna med skon? Jo, dämpningen, som vi redan pratat om, är kompakt och ger en lätt och skön löparkänsla. Torsion-systemet i mellanfoten är det som ser till att du får ett sving framåt i löpsteget samtidigt som den reduserar oönskad rörelse. Tillsammans med en tight passform får du ett behagligt stöd för foten. 

– Meshen på ovandelen ventilerar skönt och ser till att du kan springa i skorna under hela sommarhalvåret. Adidas fortsätter även att arbeta med Continental för att skapa en yttersula som greppar packat underlag, även blöt asfalt, säger en testare och en annan fyller i: 

– Designmässigt är de i mina ögon inte lika fina som exempelvis Ultraboost. Det som däremot är grymt är greppet. I stadsmiljö där det är lite vanligare med start och stop i löpningen och lite tvärare sidledsförflyttningar, briljerar dem. 

Test av: Adidas, Adizero Boston 8

Adidas_AdizeroBoston .png

Adizero Boston 8 från Adidas finns i färgerna: 

Vikt: 238 g 
Drop: 10 mm 
Passar till: Allt från korta till långa distanser, tävling, tempoväxlingar och lugna pass.
Flexibilitet kontra stabilitet: En flexibel sko som bland annat passar intervallpass. Den är en lättviktsko som snarare upplevs som nätt och smidig än bred och stabil. Den tunna mellansulan bidrar trots det med en nära markkontakt och på så sätt behöver du inte vara orolig för att du ska trampa snett när du springer. 
Dämpning och komfort: Boost-dämpning upplevs aningen mer kompakt och stum än vad du får hos exempelvis Ultraboost, men fortfarande är den skön och härlig.

Sammanfattning: 

Ska du springa milen? Välj Boston 8. Ska du köra intervaller? Boston 8 gör jobbet. Ska du springa en halv mara och vill maxa tiden? Ja, du tänkte rätt. Boston 8 är grym här med.

Adidas Adizera Boston 8 ingår i Adidas Adizero-serie med lättviktsskor. Skorna har självklart Adidas populära Boost-sula, men är skapade för ett annat ändamål är populära Ultraboost. Medan Ultraaboost är en komfortdröm med dämpningen i fokus har Boston 8 skapats för att ge dig en grym löparupplevelse oavsett distans och tempo.  

– Mellansulan följer fotens form och är väldigt tunn jämfört med andra löparskor jag sprungit i. Det gör att du känner underlaget och kommer nära marken. Samtidigt är skon förvånansvärt mjuk och har mycket dämpning för att ha en sådan tunn mellansula, säger en testare. 

Dämpningen är konsekvent och spänsten i ifrånskjutet håller länge. Boost-dämpningen har en energiåtergivning som ger dig fart framåt och kraft i varje löpsteg. 

– Jag vill slå ett slag för att skorna känns likadana pass efter pass. Jag har tidigare varit med om att dämpningen försämras med tidens gång, men det är inget som jag märker av här.

Jämfört med Ultraboost är den här löparskon något liten i storlek. Därför kan det vara smart att gå upp 1/3 i den här modellen för att vara säker på att du inte klickar hem en för liten löparsko. Passformen är tight och skon har en normal bredd. 

Låt dig däremot inte luras av ovandelen, den är mer ventilerad än den ser ut att vara. Du kan med fördel springa i den här skon i kilometer efter kilometer utan att känna dig för varm.

Test av: Nike, Joyride Dual Run 

Nike_JoyrideRunDual.png

Joyrun Dual Run från Nike finns i färgerna: 

Vikt: 290 g 
Drop: 11 mm 
Passar till: Långa och lugna distanspass där komfort och en mjuk fotisättning är målet. 
Flexibilitet kontra stabilitet: Nike klassar den här skon som stabil. Vår testpanel är inte lika generösa utan anser att den är någonstans mellan en neutral och en stabil löparsko. Däremot är den helt klart tillräckligt stabil för överrörliga fotleder. 
Dämpning och komfort: En komfortdröm som är skonsam för dig som har problem med knä, höft- eller fotleder. Riktigt bekväma löparskor för långpassen. 

Sammanfattning:

Joyride Dual Run är en ny löparsko i Joyride-serien från Nike. Joyride Run Flyknit var först ut och lanserades som en snabb löparsko för korta pass. Du som fick mersmak av den grymma dämpningen i Joyride-skon men föredrar långa distanser kommer inte bli ledsen. Joyride Dual Run är skapad för de riktiga långpassen. 

– Det känns verkligen som att jag springer på små moln, tack vare de små skumkulorna i sulan som formar sig efter foten, säger en testare. 

Det är just mellansulan och dämpningen som är unik med Joyride. Nike har, i stället för att skapa en hel sula i exempelvis React-skum, skapat små kulor som kan röra sig inuti sulan. Det gör att dämpningen anpassar sig efter just din fot och fotisättning. 

Till skillnad från andra Joyride-modeller har den här skon bara två fack med dämpningskulor, vilket gör att framfoten har en ”vanlig” mellansula. På så sätt har Nike tagit bort problemet att kulorna glider under foten, vilket hände vissa löpare som sprang i den tidigare versionen, samt att skon blivit mer stabil.

– Oavsett om du landar på mellanfoten eller hälen får du en mjuk fotisättning, samtidigt som tårna inte sjunker ned lika mycket i frånskjutet som de gjorde i tidigare Joyride-modell.

Storleken är true to Nike, men mindre i storlek än märken som Adidas och Saucony. Passformen är normal till något slimmad och ventilationen är på topp tack vare alla ventilationshål på ovandelen.

– Jag gillar att den här löparskon har en ögla vid hälen som gör det lättare att få på sig skorna. 

Test av: Asics, Nimbus 22

Asics_Nimbus22.png

Finns i färgerna: 

Vikt: 306 g 
Drop: 10 mm
Passar till: Det är under landsvägslöpning och framför allt långa distanser som Nimbus 22 hör hemma. 
Flexibilitet kontra stabilitet: Grattis Asics, ni har skapat en sko som är stabil, utan att den klassas som stabil, och ändå tillräckligt flexibel för att inte klaga på att skon känns stel. Bra, bra, bra! 
Dämpning och komfort: Kan det bli bättre än så här? Tveksamt! Dämpningen och komforten är på topp. Testpanelen får gräva länge för att hitta någonting negativt, och då är det att den omslutande ovandelen kan upplevas som något varm. 

Sammanfattning:

Guldstjärnan till säsongens bästa löparsko för landsvägslöpning går (återigen) till Asics Gel-Nimbus 22. Att de lyckats skapa en sko som är så pass bekväm och dämpad, samtidigt som du får stöd till trötta fotleder när du passerat milen, låter för bra för att vara sant. Men det är verklighet i Asics löparskor! Nu ska vi försöka förklara varför skorna är så pass bra. 

Mellansulan ger en skön dämpning och hög respons i frånskjutet. Skon ser alltså till att du alltid är på väg framåt och pushar dig även de sista kilometrarna av ett maraton. Förstärkningar vid häl och sidan av skon stöttar upp fötterna samtidigt som skon upplevs flexibel i löpsteget. 

– Det är en väääldigt skön löparsko som är perfekt för landsvägslöpning, säger en testare och en annan fyller i: 

– Du som är van vid att springa i lättviktskor märker snabbt att Numbus 22 har en är en trygg och omslutande vaddering med förstärkningar vid hälen. Foten känns både stabil och skyddad, och jag känner att det är extremt skonsamt för fötterna, säger en testare. 

Med tanke på att skon har en hög dämpning och är stabil, även om Asics själva klassar den som en neutral sko, så väger den mer än andra modeller i testet (ca 30 gram mer reds.anm.) och är inte skon du väljer till intervallpasset. Men om du är en van löpare vet du även att du borde ha flera löparskor på din hallmatta, för du springer väl inte långa distanser i samma sko som du har på tävling och intervaller?

– Designen är en vattendelare, men med sin restroinspirerande färgpalett och blinkning till sommarens OS tror jag att det här kommer att bli en superpopulär sko för alla Asics-fantaster där ute. 

Priset är i linje med andra löparskor från Asics och för den summan tycker testpanelen att du får en grym sko som kommer göra dig och dina fötter väl, i många, många mil. 

SHOPPA HÄR: Löparskor 

LÄS MER: Det här ska du tänka på när du springer ditt första maraton