Linn Asplund: "Hockeyn är långt ifrån jämställd" Image

Linn Asplund: "Hockeyn er långt ifrån jämställd"

Nå får det være nok! Hockeyspilleren Linn Asplund kjemper i motvind, er trött på orättvisorna och vill förbättra damhockeyn.

Med en ledarroll i Hammarby hockeys damlag er hun van å være aktiv og pusha for å drive utviklingen fremover. Linn Asplund er hockeyspilleren og modellen som brinner for at idrotten skal bli mer jämställd. Det gjør henne sammen med vennene i laget, som finnes der i vått og torrt.

- Tjejerna är mina bästa kompisar för vi har tävlat och tränat ihop väldigt länge. Vi er ikke superlika og trenger ikke alltid være enige. Men vi sluts upp i hockeyn och laget stärks genom att ta sig an utmaningar tillsammans och vinna matcher. Sedan är det roligare att träna tillsammans med människor, säger Linn Asplund som är en av de som frontar Sportamores nya träningskampanj och fortsätter:

- Vi tjejer kämpar lite i motvind och jag hade inte kunnat hålla på med hockey som jag gör idag om det inte vore för att andra kämpat före mig. Det er tack vare att många inom idrotten tar ett ansvar för att kämpa för jämställdheten som det faktiskt går framåt.

Hva tenker du på for olikheter?

- Dels sponsrar företag inte alltid jämlikt eftersom en del bara vill sponsra herrar för de anser att det är där de får synas bäst. Jag tror att förbunden måste bli bättre kravställare på att föreningarna ger samma förutsättningar för flickor och pojkar att lyckas inom sin idrott, i den mån det går. Jag kan bara tala utifrån min egen vardag där dessa förutsättningar ser helt annorlunda ut mellan män och kvinnor. Det er först nu, de senaste åren, den debatten har blossat upp och det är väldigt positivt, men i dagsläget är hockeyn långt ifrån där den behöver vara när det kommer till jämställdhet.

Sporta stilenGör som Linn Asplund och spring i en färgglad outfit. Spana inn hennes Instagram for å følge hennes hverdag.

Hva har du for mål innen hockeyn?

- Dels handler det om å stabilisere laget. Vi blev av med vår hemmaarena så jag vill stabilisera den verksamheten och bygga för de yngre tjejerna och våra juniorer. Slik at de kan få en damvirksomhet som er mer stabil. Det er hva jeg har som mål for hockeyn i stort, men for personlig del handler det bare om å fortsette å kjenne glede for hockeyn.

Har du høye mål?

- Både ja og nei. Når jeg var yngre hadde jeg veldig høye mål. Det er bra, men det får ikke gå over til at du setter for stort press på deg selv.

Kan du bli trött på hockey?

- Det er en jättestor del av mitt liv og jeg tröttnar emellanåt, men främst handlar det då om allt runt omkring. Dels er det tungt rent fysiskt för att du släpar på exempelvis utrustningen fram och tillbaka till träningar och matcher. Det er vanskelig for oss damer å få samme engasjement og støtte fra mennesker som kan organisere alt. Vissa damlag har en otroligt organisation, och det är tack vare eldsjälar som lägger ner väldigt mycket tid ideellt för att hjälpa till. I vårt lag jobber vi mot den målbilden, men vi har en bit kvar.

Har det blitt noen forbedring?

- Det som er bra er at folk har begynt å snakke om det. Nå pratar vi om kvinnlig idrott och orättvisorna mellan män och kvinnor, som är så pass tydliga att det är svårt att se förbi dem. Det begynner å komme opp til overflaten og mennesker engasjerer seg i de her spørsmålene. Det känns så jävla bra. Bara att vi börjar prata om det förändrar hur folk ser på det.

Hockeyidealet

Hva tenker du om hälsoideal?

- Jag och min kropp passar in i dagens ideal, det vill säga att jag är rätt smal. Men innen hockey er det et helt annet ideal, der min kropp ikke alls anses å være den typiska hockeykroppen. Jag lägger inte så stor vikt vid att grubbla över hur min kropp ser ut. Jeg tycker att kvinnor ska fokusera på vad våra kroppar kan göra, och inte hur de ser ut. Men samtidig forstår jeg at det er veldig vanskelig å gjøre i dagsläget. Det er et stort problem vi har at kvinner ikke synes om sine kroppar.

Hva kan vi gjøre for å redusere pressen?

- Jeg tror at hver ung jente og kvinne skal kolla igenom vad för konton de följer i sociala medier. Er det her riktig inspirasjon for meg? Er det bare folk med så kallade ideal-kroppar? Det er ikke bra å bare se en type kroppsform hele tiden. Det finnes ingen riktige kropper. Det finnes bare forskjellige typer kroppsformer, og alle er fantastiske på sitt eget vis. Jeg synes du skal kunne se mennesker med ulike kroppsformer i sosiale medier, for å få ulike typer positive forbilder, og for å forstå at det spiller ingen rolle hvilken størrelse du er, uten at du kan va va lycklig och skitsnygg oavsett.

LÄS MER: Dansaren Adjani Benita Goli: "Mitt alter ego gör extrema moves"

SHOPPA HÄR: Alt for din löpgarderob