Längdskidåkaren Frida Karlsson om tävlingsstoppet och full fart framåt Image

Längdskidåkaren Frida Karlsson om tävlingsstoppet och full fart framåt

Etter det plötsliga tävlingsstoppet står hon här starkare än någonsin, oerhört taggad på att skörda nya framgångar som skidåkare. Möt ett energiknippe och en inspirationskälla av rang.

Vi känner henne bäst som det längdskidåkande underbarnet. Frida Karlsson gjorde sitt internasjonale genombrott bara 18 år gammal, när hon blev juniorvärldsmästare i skiathlon 2018. Hon tog ett guld och två brons. Som 19-åring erövrade hon sedan två guld på junior-VM och strax efter det gjorde hon debut på senior-VM, där hon knep tre medaljer, en av varje valör. Gjennom guldet på stafetten ble hun den yngste verdensmesteren i längdskidåkning noensinne.

Løveren Frida, känner inte alla till på samma sätt. Men faktum er at Frida har älskat att springa sedan hon var liten. I september hvert år under uppväxten packade hon och hennes familj ihop sina löparskor och satte sig i bilen och körde från hemmet i Sollefteå ner till Stockholm. Der mötte de upp andra delar av släkten, som kom resande från norr och söder, och tillsammans sprang de Lidingöloppet. Det ble en årlig släkttradition, som Frida kom att älska. Första gången hon sprang Lilla Lidingöloppet var hon 10 år. Och hon vann.

- Jag kommer aldrig att glömma när jag gick i mål, det var en sådan eufori, jag tyckte att det var det största som hade hänt mig.

Åren derpå, når hon var, 11, 12, 13, ja ända upp till 17 års ålder, vann hon också - alla år i rad. 2016 deltok hun på ungdoms-EM, der hun ble sjua på 3 000 meter. Hon deltog även i Ungdomsfinnkampen på 3 000 meter 2015, där hon blev tvåa. Hon har dessutom ett ungdoms-SM-guld på 3 000 meter.Cold rdy 3Träningsviljan och den outsinliga energin tror hon kommer från mamma Mia, som i dag bland annat är hennes manager och sköter hennes kontakter med media och omvärlden.

Men til tross for at hun var en skikkelig løpegutt, så ble det ikke löpningen som hun skulle satsa på.

- I Sollefteå fantes det ikke noen organisert virksomhet for løping, ingen klubb eller så. Löpningen blev mer som en viktig del i skidåkningsträningen.

Fridas mamma Mia, og moster Eva-Lena, har begge vært duktiga skidåkare, så kanske är det inte så konstigt att hon fastnade för just den idrotten till slut.

- Och så har vi ett skidgymnasium i världsklass i Sollefteå, som jag gick på, plus att jag hade fallenhet för sporten, säger hon.

- Mamma har jättemycket energi og er mitt store forbilde i livet. Jeg har ikke bare blitt veldig inspirert av hennes glede for skidåkning, men også av hennes engasjement og driv. I vår skidklubb er vi både ordförande, vallare och tränare för ungdomar. Pappa har også vært fantastisk genom åren, han har tränat mina fotbolls- och handbollslag och skjutsat till alla träningar.

Det ofrivilliga tränings- och tävlingsstoppet

Det var i desember 2019 og omgivningens forventninger var skyhöga på Frida, som hadde skördat enastående framgångar i VM säsongen före. Hon hade redan kört världscupspremiären i Ruka i november-december och höll som bäst på att packa sina grejer inför nästa världscupshelg när hon fick det där samtalet från Svenska skidförbundet. Hon skulle stoppas från allt tävlande på obestämd tid, då hennes testvärden inte nådde upp till skidförbundets hälsokriterier.

- Jeg som var så forventansfull inför säsongen, jag hade redan följt banskisserna inför kommande tävlingar och var så laddad. Min kalender var fullbokad med tävlingar hela säsongen. Men så viste hälsokontrollerna att min kropp inte var i balans och så blev kalendern sopren, helt tom. Og jeg visste ingenting. Skulle jeg få komma tillbaka den här säsongen?

Ingen träning, ingen tävling. Hvem var hon nu, utan detta?

- Det var så jobbigt, mina dagar är ju annars träning, det är ju det jag har gjort hela livet och är bra på. Allt var kaos inom mig. Jag grät och grät, och låg mest i sängen och sov. Det ble kortslutning, jeg satt ikke med taktpinnen lenger.

Hon berättar om sin största tillgång som elitidrottare - hennes allt eller inget-mentalitet - den som driver henne framåt inom skidåkningen. Men hur den i det här fallet var det som stjälpte.

- Jag hade kört på för hårt, hade inte förstått hur viktigt det var med återhämtning och balans, och gick över gränsen.

Men samma mentalitet hjälpte henne snabbt på fötter igen. Hon torkade tårarna, ville inte tycka synd om sig själv längre, hon gillar inte den känslan, säger hon.

- Når vi väl hade gått ut i media och berättat om stoppet så vände det för mig, då kände jag att jag måste göra det bästa av det här. Jag beslutade mig för att knyta näven och ta kampen istället för att ligga kvar i sängen.

Cold rdyI dag er hon faktiskt tacksam över tävlingsstoppet och att hon därmed fick chansen att bygga upp kroppen igen och komma i balans.

Hon ville inte ha kontakt med omvärlden på ett tag, inte läsa hur journalister spekulerade. Istället släckte hon ner allt vad traditionella och sociala medier heter och umgicks med sin familj och sambon William Poromaa, som också är längdskidåkare.

- Jag tror att det här träningsstoppet var nyttigt för mig, det är lätt att man blir sin idrott och att man inte är något annat än det, det tror jag kan bli farligt i längden, funderar hon.

Nå så her i etterhand kan Frida blicka tillbaka på hur hon tränade och förstå vad som egentligen hände. Hon hade nyligen gått ut gymnasiet, på rekordtid gjort ett stort genombrott på seniornivå och ingått i ett nytt lag - svenska landslaget.

- Alting gikk så fort og jeg hadde jo ikke så mye erfaring og kunnskap om hvordan jeg skulle gjøre for at min kropp skulle klare av det høye trycket på treningsmängd och livet som elitidrottare och alla krav det innebar. Nå har jeg fått hjelp med hvordan jeg skal hente meg inn igjen og hvor mye energi jeg må få i meg for å holde, sier hon.

Strävar alltid efter att bli bättre

Når hon sedan i februari i år - efter ett drygt två månader långt uppehåll - fick grönt ljus till att träna och tävla igen eftersom hennes värden såg bra ut efter en rad provtagningar, då hade hon knappt tränat på 70 dagar. Hon hade kört en del styrka, men väldigt lite kondition.

- Men jeg struntade i att jag kanske inte var i så bra form efter det långa uppehållet. Jag ville tävla, jag hade ju längtat så efter det och efter att få vara med i gänget igen. Det gick bättre och bättre för varje tävling jag deltog i. Jag kände mig stark, timmarna på gymmet hade varit bra för min kropp.

Och första helgen i mars vann hon sin första världscupseger under den prestigefyllda tremilen i Holmenkollen och blev därmed den första svenska kvinnan att vinna tävlingen. Hon snuvade Therese Johaug på guldet på mållinjen, efter att ha legat minuter efter henne när över halva loppet var åkt.
Akkurat når Frida var på banan igjen - med beskjed - da kom hun tilbake til et plutselig konkurransestopp.

Men den her gangen hadde det ingenting med hennes verdier å gjøre, den her gangen var det et visst virus som hadde kommet hit fra Kina. Hon hade precis packat klart väskan för att åka till världscupavslutningen i Kanada, när beskedet kom att vårens tävlingar skulle ställas in.

Frida Karlsson Ibland springer Frida även lopp - men bara om det finns några i närheten av där hon befinner sig just för ögonblicket.

- Først kändes det så jobbigt, det var bara fyra veckor kvar av tävlingar och jag hade äntligen fått medvind igen. Men det er jo som det er, og jeg ställde om snabbt och tänkte positivt, att det kommer fler tävlingar och att jag har så mycket mer att ge framöver.

Hon säger att hon vill se hur långt hon kan gå inom längdskidåkningen - utvecklas i alla detaljer i träning och tävling, som gör att hon kommer att åka skidor fortare från A till B. Men egentligen har hon inte så stort fokus på resultatmål - utan hon vill mer se hur långt hon kan utveckla sig själv som idrottare och som person.

- Jag strävar efter att hela tiden göra allt bättre. Jeg kan bare påvirke meg og min situasjon, og det tenker jeg gjør til 110 prosent. Det er verkligen en förmån att få hålla på med det man tycker att roligast i världen och det ska jag ta vara på, säger hon.

Kommer Frida til å satsa på löpningen den dagen hon slutar med skidåkningen, eftersom hon har en löpartalang?

- Absolutt, jeg vil se hvor bra jeg kan bli på løping. Det er helt umulig at jeg begynner å satse på det. Men det blir på stig, ikke asfalt.

Frida Karlsson samarbeider med Adidas og fronter deras Cold Ready-konseptet - les mer om konseptet her.

Originalteksten (förutom samtliga rubriker) publicerades i Runners World nummer 6 2020 och är skriven av Minna Tunberger.

SHOPPA HÄR: Nytt fra Adidas

LÄS MER: Shoppa treningskläder efter väder med Adidas nya koncept