Kom över din rädsla för skivstänger Image

Kom over din rädsla för skivstänger

Tittar du på skivstången med skräck i ögonen? Dags att komma över rädslan! Träningsexperten Danijela Hodges vet hur.

Att lyfta och böja med skivstång är bland det mest effektiva du kan göra på gymmet. Tyvärr är det många som inte vågar sig in i rummet med de fria vikterna. Anledningen er främst brist på kunskap, tror personliga tränaren Danijela Hodges.

- Obehagskänslor inför att träna med skivstång tror jag handlar om kunskap. Vet du hva du ska göra och hur du ska göra det, så är det inte läskigt, säger Danijela Hodges, som bloggar på Superset.se.

Det finnes förstås lika många olika anledningar att vara rädd för skivstänger som det finns människor som inte tycker om att träna med det. Noen har kanskje satt et videoklipp på nettet der noen blir mer eller mindre halshuggen i bänkpressen, andre synes at själva miljön vid fria vikterna är avskräckande. Vissa får prestationsångest och jämför sig med otroligt kunniga och starka personer som står vid lyftarracket bredvid. En del kjenner seg stressade och tror att de som är mer vältränade behöver lyftarplattan mer än dem. Viss anledning att vara försiktig med skivstången finns dock.

- Visst kan det ske träningsrelaterade skador om du tränar med fel teknik. Gör du knäböj på fel sätt kan du skada knän och rygg, gör du marklyft på fel sätt kan du få diskbråck och gör du bänkpress med dålig teknik finns risk att axlarna ryker. Derfor er det veldig viktig å ha riktig teknikk. Risikoen for skader minimeras også om du dessutom lägger ned mycket tid på rörlighetsträning.

Første steget om du er nybörjare på gymmet är att med pinnen (eller kvastskaftet som det också kallas) börja öva upp rörligheten och tekniken. Sedan kan du börja göra övningar med lättare redskap, som kettlebells, innan du börjar träna med skivstången.

- En normal stång väger 20 kilo, og det kanske inte låter så mycket för oss som tränar, men har du inte tränat förut så är det ganska tungt. Da er det bedre å gjøre goblet squats, altså knäböj med kettlebell, enn front squats med en 20-kilos skivstång direkt. Har du gjort øvelsene på et lavere nivå kommer du raskere til å kjenne deg bekväm med skivstångslyften när det väl är dags för det.

Det viktigste for å få en flygande men säker start är att ta hjälp av en kunnig person.

- Det er ikke nok å kolla på en Youtube-klipp og tro at du kan gjøre frivändningar eller tunga marklyft på rätt sätt. Du behöver ha en kunnig kompis eller PT som går igenom grunderna med dig.