Klä dig rätt för promenader och löpning i kylan Image

Klä dig rätt för promenader och löpning i kylan

Kyligare väder betyder inte att du måste flytta in träningen på gymmet. Hälsoinspiratören Ida B Olsson vet hur du bäst klär dig efter väder.  

Det är en konst att inte klä sig för varmt eller för kallt. Ida B Olsson är licenserad personlig tränare, löpcoach och yogalärare som inspirerar massor av följare på sitt konto @workoutispassion. Hon älskar att träna ute året om och tycker att det finns en poäng att få frisk luft varje dag.

– Har du ett arbete som kräver att du är inomhus åtta timmar per dag kan du få oerhört fina hälsoeffekter bara genom att vistas utomhus några timmar per dag. Att vara i naturen gör att du sänker nivåerna av kroppens stresshormon, kortisol, säger Ida B Olsson. 

Att sjunka ned i soffan efter en lång dag kan verka mer lockande än att ta på sig massor av kläder och ge sig ut och motionera, men Ida B Olsson tycker att känslan efter en krispig promenad när kinderna hettar är oslagbar.

– Jösses så gott man mår efter att ha varit ute! Att dra in syret djupt ned i lungorna från växter och träd är stärkande för kroppen. Är solen också framme kan du suga åt dig lite D-vitamin, som stärker skelettet och immunförsvaret. 

Förutom kläderna behöver du tänka på skorna. Uppbyggda och dämpade löparskor duger ganska länge och går att springa med på grus, men är det stökigare väder behöver du andra skodon.

– Investera i ett par vattentäta löparskor, de kan du använda hela vintern och är oftast försedda med bra reflexer. Är det mycket snö på marken eller halt kan du behöva ett par löparskor med inbyggda dubbar som verkligen greppar tag i underlaget, så att du kan fokusera på löpningen utan att känna dig som Bambi på hal is. 

Klä dig rätt efter utomhustemperaturen 

IDA B OLSSONS KLÄDTIPS FÖR LÖPTURER

Regn och ca +10 grader

+5 till +8 grader

+5 till 0 grader

0 till -5 grader

-5 till -10 grader

ida b olsson

Ida B Olsson bor i Båstad och håller i flera hälsohelger, träningsresor och bootcamps. Titta in på hennes hemsida för mer information. 

IDA B OLSSONS TIPS FÖR PROMENADER I KALLT VÄDER

+5 till 0 grader

Psst! Det är bättre att frysa lite i början av promenaden för att sedan gå upp värmen. Ta inte på dig för mycket så att du blir för varm och vill gå hem igen.  

0 till -5 grader

-5 till -10 grader

ida b olsson Mer träningsinspiration får du på Instagramkontot @workoutispassion. Foto: Röhnisch.

LÄS MER: Stort test av Icebugs greppvänliga löparskor