Klä barnen rätt i kylan – så här gör du Image

Klä barnen rätt i kylan - så här gör du

Det er ikke lett å tilpasse verdien av ytterklær til de små etter de ulike årstidene. Når det begynner å bli kaldt ute er det viktig å klä ditt barn på riktig sätt för att det ska vara roligt att leka och vara ute - utan att kylan förstör.

Overall eller skaljacka når snön börjar falla? Vilka vantar ska jag köpa till min tvååring och vilket mellanlager är bäst? Kattis HolmegårdReima er ekspert på klær som beskytter barna mot kyla, slask, blåst og snø.

Hvordan skal jeg klä mitt barn når det er mellom 0 og 10 grader?

- Närmast kroppen funkar det bra med barnets vanliga kläder, alltså tröja, byxor eller tights, alternativt ett syntetunderställ om det är ett barn som svettas mycket. Alla barn är olika varma, säger Kattis Holmegård.

Hva skal jeg ha for mellomlager til mitt barn?

- Som mellomlager tycker jag att det är bra med en fleecejacka eller ullfrotté, vid behov. Är det tio grader varmt kanske det inte behövs. Som yttersta lagrer är en skaljacka och skalbyxor toppen. De står emot vind, kyla och vatten. På fötterna passar det bra med smidiga kängor som gärna får vara vattentäta, något mellanting mellan sommarskor och vinterkängor. Vantar kan vara bra när temperaturen kryper ner mot nollan, då rekommenderar jag tunnfodrade funktionsvantar. Frusna barn kan ha en tunn ullvante under.

Hvordan skal jeg klä mitt barn når det er mellom 0 og minus 10 grader?

- Nærmest kroppen anbefaler jeg da et ullunderställ når det blir minusgrader. Syntet funkar också, beroende på hur varmt barnet är. Ull og syntet transporterar bort fukt, men bomull gör inte det. Blir bomull blött blir barnet kallt fort. Som mellomlager er ullfrotté eller fleece toppenbra. Yttersta plagget bör vara en varmfodrad funktionsoverall, alltså med ett membran som stöter bort smuts och väta av alla slag.

Hva skal mitt barn ha for vinterskor?

- På fotterna passar vinterstövlar med en innersula i filt eller ull, för att ytterligare isolera från kylan. Att skydda öronen är viktigt, så en ullmössa som går ner över öronen eller en balaklava är ett bra val vid minusgrader. En ullmössa stöter ifrån sig väta om det snöar eller regnar. Varmfodrande vantar med primaloft (syntetiskt dun) eller ullfoder. Återigen, om du har ett barn som fryser lätt kan en väldigt tunn ullvante vara bra att ha innanför den större vanten.
reima underställ gruppbild

Understell i ull eller syntet er en god investering for vinteren. Syntet transporterar bort fukt och ull värmer gott.

Hvordan skal jeg klä mitt barn når det er under minus 10 grader?

- Nærmest kroppen er återigen ullunderställ att föredra när det blir riktigt kallt. Syntet går förstås också bra om ni inte vill använda ull eller om barnet är väldigt varmt av sig. Som mellomlager er ett i ullfrotté og ett i fleece-bh.

Ska jag klä mitt barn i två mellanlager, alltså?

- Det kan vara bra att komma ihåg att du kan ha fler mellanlager än bara ett. Da kan du tilpasse deg gjennom å ta på eller av ett av mellomlagrene. Det viktigste er at det ikke blir for bylsigt. Det er luften mellom plaggene som gjør at verdmen stannar kvar.

Hva skal jeg velge for ytterlagre når det er sådär riktigt kallt?

- Varmfodrad overall er det beste. Reimas overallmodell Stavangerer gjord i ett material som är helt vattentätt och som är lätt att röra sig i. På fötterna är det fortfarande varmodrade vinterstövlar med en innersula som skyddar foten mot markens kyla som är bäst. Val av vantar är samma som tidigare, alltså ett par fodrade vantar med eventuell ullvante under vid behov.

Hvilket materiale holder bort väta bäst?

- For att hålla regn borta är plagg med riktigt bra membran, det vill säga funktionsmaterial av bra kvalitet, det bästa. For å holde huden tørr er det nødvendig med både ull og syntetisk materiale for å få en tørr følelse på huden. Bomull er ikke det beste valget, det blir både bløtt og kaldt.

Hvilket materiale holder bort kyla best?

- Ett vindtätt ytterlager för att vinden inte ska kyla ner barnet är a och o. Ett eller flera mellanlager som lagrar luft, eftersom det som sägs är luftlagren som värmer, är också viktigt. Et eksempel på fôr som er veldig varmt er dun eller primaloft. Dun er naturlig veldig luftig, og jo mer luft det finnes i plagget, desto varmere blir det. Primaloft er 100 prosent polyester og de mycket tunna fibrerna är lätta, smidiga och helt vattentäta.

Endelig, hva har du for eksperttips til foreldre som er litt nye på det her med småbarn og å klä dem rett på høst og vinter?

- Det finns några plagg som är nödvändiga för att barnet ska hålla sig varm och vilja vara ute i friska luften. Riktigt bra skalbyxor och skaljackor som barnet kan ha hela hösten innan det blir minusgrader, en varmfodrad overall, ett mjukt underställ och ett mellanlager i till exempel fleece. Och glöm inte funktionsvantarna!

LÄS MER: Det her trenger du for barnens utflykter

SHOPPA HÄR: Underställ för barn

SHOPPA HÄR: Vårt utbud från Reima