Köpguide: Hitta rätt löparskor Image

Köpguide: Hitta rätt löparskor

Hur ska löparskon sitta på foten? Hur ska jag tänka kring dämpning, stöd och grepp? Elitlöparen Charlotte Arvered går igenom allt du måste ha koll på. 

Elitlöparen Charlotte Arvered är vår nya löparambassadör. Hon hjälper dig gärna att hitta rätt löparskor. Spana bland annat in hennes guide här

Hej Charlotte! Hur vet jag vilka löparskor jag ska välja?

– Det beror på flera faktorer: ditt löpsteg, fotens uppbyggnad, underlag som du tänkt springa på, erfarenhet, ambitioner med löpningen och vilka sträckor du vanligtvis springer. Men det viktigaste av allt, skon måste kännas skön på foten. Sedan är det ju såklart en bonus om du tycker att den är snygg också!

Hur ska en löparsko sitta? 

–Det är viktigt att hitta en passform som passar just din fot. Min erfarenhet är att vissa varumärken passar bättre för just mina fötter, men ibland kan det också skilja sig väldigt mycket mellan olika modeller. Du ska inte vara rädd för att testa nytt, säger Charlotte Arvered och fortsätter:  

– Personligen gillar jag att ha lite luft framme vid tårna på mina mängdträningsskor, medan jag vill ha mina tävlingsskor och intervallskor lite tightare – jag brukar däremot inte behöva gå upp eller ned i storlek utan oftast är passformen lite tightare på snabbare skor. Även terrängskor har en tightare passform så att foten inte ska glida. 

Löparskor för asfalt eller terräng 

Ska jag välja olika löparskor för olika underlag?

–Ja, absolut. Det är stor skillnad mellan att springa på hårt underlag som asfalt och mjukt underlag i skogen. För löpning på hårt underlag är det viktigare med dämpningen och mindre viktigt med bra grepp. Många landsvägsskor är utrustade med stabiliserande teknik som styr foten till rätt position. Föredrar du att springa i skogen behöver du skor med bra grepp, mindre stötdämpning (eftersom att underlaget ofta är mjukt) och mindre stabilitet eftersom foten sällan är i en platt position. Terrängskor är ofta mer slitstarka, både för att skydda skons livslängd men också för att skydda fötterna.

Charlotte KarlssonCharlotte Arvered är elitlöpare och vår nya löparambassadör! Spana in hennes Instagramkonto @thecharlottearvered

Vad ska jag mer titta efter? 
– Hälkappan är en viktig faktor. Den kan vara hård eller mjuk, hög eller låg. En mjuk och låg hälkappa låter foten jobba mer fritt, medan en högre och hårdare hälkappa ger mer stabilitet. Personligen vill jag ha en mjuk och lite lägre, annars kan jag få lite ont. Men det är individuellt, säger hon och fortsätter: 

– Plösen är också något som du kan ta i beaktande, men den tycker inte jag är lika viktig. Jag vill gärna ha en tunn plös eftersom jag tycker att det är otympligt med en tjock. Fördelen med en tjock kan vara att den skyddar mot trycket från skosnörena och ökar komforten.

Kan jag som kvinna köpa löparskor för män? 

– Dam- och herrmodeller skiljer sig ofta åt genom att herrmodellen har en bredare läst än motsvarande damsko. Men det stämmer inte alltid, ibland kan en manlig fot vara smalare eller en damfot bredare.

Snabba löparskor för tempohöjningar

Vilken typ av löparsko ska jag välja om jag vill pressa tiden på milen? 

– Ett par snabba skor, även kallat lättviktsskor eller temposkor, är perfekt när du vill höja tempot i löpningen som vid intervallpass, snabbdistanspass eller på tävling. Om du är van att springa i en mängdträningssko så kommer du uppleva att den här typen av sko känns som rena turboknappen. Du kommer förmodligen att känna dig lättare, snabbare och få ett bättre driv i steget. Helt enkelt en bättre känsla som gör löpningen lite roligare, säger hon och fortsätter: 

– Ofta förbättras även löpekonomin i den här typen av sko då den tvingar löparen till att springa mer på fotbladet och därmed minska inbromsningen och öka effektiviteten i steget.

Borde jag inte alltid springa i snabba skor då? 

– Nej, det du ska tänka på är att lättviktsskor är mindre dämpade och ger därmed mindre stöd och kan därför öka risken för skador. Jag tycker inte att du bara ska springa i ett par sådana skor, utan växla mellan ett par skor som är mer anpassade för mängdträning.

Vilken typ av löparsko ska jag välja till ett maraton? 

– Det beror helt på ambitionen och din erfarenhet. Det finns lätta skor som passar distanser upp till ett maraton för de mer erfarna löparna, men de kanske är mer anpassade för milen och ett halvmaraton för motionären. Det har gått snabbt framåt med utvecklingen av löparskor vilket gör att stabila skor med mer stötdämpning är lättare än tidigare, och de lätta skorna har blivit mer stötdämpande. För någon som springer maraton för första gången skulle jag däremot rekommendera ett par mer dämpade skor. 

Hitta rätt löparskorDet är mycket som spelar in i valet av löparskor. Passform och komfort ligger i toppen följt av distans, underlag och mål med din löpning. Foto: Fredrik Wannerstedt. 

Hur ska jag tänka kring skons drop? 

– Tanken med lägre drop är att få ett mer naturligt löpsteg med en bättre löparkänsla. Den typ av löparskor främjar ett löpsteg där du landar på fotens fram- och mittdel, snarare än hälen. För vana löpare kan det ge ett effektivare löpsteg med bättre fotisättning, men det ställer också högre krav på löparen då det är jobbigt för en ovan löpare att landa på framfoten. Genom att springa i skor med lägre drop kommer graden pronation automatiskt bli mindre eftersom du landar längre fram på foten. Därför finns det få skor med lågt drop som också har pronationsstöd. Det finns helt enkelt inget behov av det stödet.

SPELAR MITT FOTVALV IN I VALET AV LÖPARSKO? 

– Ja! Om du inte vet hur ditt fotvalv är utformat kan du göra ett enkelt test genom att lägga ut en bit papper på golvet, ställa dig på det med blöta fötter och kliva av, sen kolla hur fotavtrycket ser ut. 

Vilken löparsko ska man välja?

Högt fotvalv (smalt fotavtryck) innebär att du har supinerade fötter, det vill säga att du har en tendens att springa på yttersidorna. Lågt fotvalv (plattfothet) innebär att du har pronerade fötter, alltså att du har en tendens att springa mer på insidan. 

  • Neutrala löparskor (ej uppbyggda på någon sida och har en jämn hårdhet i mellansulan) rekommenderas till dig som varken pronerar eller supinerar i steget. Skorna är ofta lagom dämpade och lagom stabila för den generella löparen. 
  • Pronerar man mycket kan det vara bra med stabila skor, som också kallas pronationsskor. Ju mer du pronation, desto mer stöd på insidan behöver du för att foten inte ska falla inåt. 
  • Det är inte så vanligt med supination. Om du däremot lider av det finns det iläggssulor som kan hjälpa, men renodlade supinationsskor är sällsynta.

SHOPPA HÄR: Alla våra löparskor

LÄS MER: Så behandlar du en sträckning