Kan jag tvätta mina sandaler i maskin? Image

Kan jeg tvätta mina sandaler i maskin?

Att ta hand om sommarskorna kan vara lättare sagt än gjort. Her er ekspertene fra Birkenstocks beste tips på hvordan du holder sandalene fräscha!

Akkurat like viktig som å tvätta bort smuts från dina vandringskor och att hålla dina vita sneakers vita är det att ta hand om dina sandaler.

- Min första, och kanske viktigaste, rekommendation är att inte ställa dina sandaler i direkt solljus när du inte har dem på dig, säger Viktor Petersén, försäljningschef på Birkenstock i Sverige och Norge, och fortsätter:

- Det er helt enkelt for at sandaler ikke skal torka ut.

SHOPPA HÄR: Sandaler fra Birkenstock

Finnes det noe mer no no?
- Unvika att ha våra sandaler i naturkork på blöta underlag och när det regnar eftersom de är tillverkade med vattenlösligt lim. Derimot har vi skapt den populære sandalmodellen Arizona helt i EVA-materiale (Arizona EVA, reds. anm.) som tåler vann. De er oppbygget på samme måte men passer til stranden. Du kan se dem som et komplement til de andre!

Hvordan skal jeg ta hånd om mine sandaler på beste måte?

- Tanken med våre sandaler er at du ikke trenger dem så mye, men det viktigste er hvordan du bruker dem. En av anledningarna till att du sliter på dem mer än du borde är om du inte har dem i rätt storlek. Se til at du har tre millimeter ramme ved tårna samt bak ved hälen, og framförallt att din hålfot sitter rätt i sandalen. Har du feil størrelse så sliter du på dem for mye.

BirkenstockSe til at du har riktig størrelse på dine Birkenstock-tofflor for å forlenge livstiden på dem. Dette er populære Arizona som finnes for både dam og herr.

Kan jeg tvätta mina sandaler i maskin?

- Nei, det anbefaler jeg ikke. Dels for at de er gjorda på fina material som naturkork, vilket kan försämraras om de tvättas i maskin, och dels för att vi jobbar med vattenlösligt lim. Sandalerna kan ta skada om du tvättar dem i maskin!

Hvordan kan jeg da ta hånd om dem?

- Har du en sko med en ovandel i läder kan du smörja in de partierna med impregnering. Sandalerna som har en ovandel i syntet kan du lätt torka av med en fuktig trasa om de blir smutsiga.

Om jag tar hand om mina sandaler på rätt sätt, hur lång livslängd har de då?

- Det er väldigt olika. Vi har kunder som har hatt sine mellom ti og femton år, men det er oftest de som har sine Birkenstocksandaler innendørs. For utendørsbruk skulle jeg si at de holder i tre år.

SHOPPA HÄR: Birkenstocks bestsäljare

LÄS MER: Säsongens sandaltrender från Birkenstock