Kan jag springa med hosta? Image

Kan jag springa med hosta?

Det här är frågan med stort F: kan man löpträna trots hosta?

Idag jobbar Björn Ekblom som professor i fysiologi på Gymnastik- och Idrottshögskolan i Stockholm. I ryggen har han bland annat 34 genomförda maratonlopp, en pallplacering i Vasaloppet och en notering som både svensk och nordisk mästare i orientering. Så här resonerar han kring träning i kombination med hosta, halsont, feber och ett sänkt allmäntillstånd.

SHOPPA HÄR: Alla våra löparskor

Löpning när du är sjuk

Kan man springa med hosta?

– Jag brukar säga att du naturligtvis aldrig ska träna om du är sjuk. Men det är egentligen inte det som är svårast. Svårast är ju att veta om du kan gå ut och springa när du är mellan att vara frisk och sjuk, som när du bara har lite hosta, säger Björn Ekblom och fortsätter:

– Min inställning är att om du är motionsidrottare och inte tävlar bör du kosta på dig att avstå från all intensiv uthållighetsträning när du har hosta.

Är det annorlunda om jag är tävlingsidrottare?

– Är du tävlingsidrottare och har ett mål du strävar efter så brukar du ju behöva träna varje dag. Har du då hosta eller på annat sätt känner att något inte är rätt i kroppen, så får du försöka anpassa träningen. 

På vilket sätt?

– Du bör inte springa eller köra tung uthållighetsträning den dagen, men rörlighetsträning, spänst eller styrka kan gå bra. De flesta tävlingsidrottare är bra på det där med att känna efter själva när de vaknar på morgonen. Däremot kan motionsidrottare vara lite sämre och det är därför det kan vara bra att avstå.

Springa med halsont

Och hur är det med halsont och feber?

– Feber är helt uteslutet, men halsont är en fråga om huruvida det är en liten retning eller om det är värre. Är det bakterier, alltså att du är röd i halsen, så ska du avstå. Det svåra är när du inte är röd i halsen och inte har feber, men känner dig sänkt med lätt halsont. Då kan det bero på virus, som är rätt ofarligt så länge det är lindrigt.

Vad händer om jag ignorerar min hosta, halsont eller feber och går ut och springer ändå?

– Då har träningen ingen effekt och du kan dessutom förvärra tillståndet. Ta det hellre lugnt en dag, speciellt om du har en tävling någon dag senare. Det är väldigt viktigt att lyssna på kroppen.

Hur snabbt efter att jag varit sjuk kan jag börja träna igen?

– Har du varit riktigt sjuk, till exempel om du haft en influensa, så ska du vila ganska länge, eftersom sjukdomen kan ligga kvar i kroppen längre än vad symptomen gör. Då kanske du inte ska träna förrän i slutet av veckan, om du var sjuk på måndagen.

Lär dig lyssna på din kropp

  • Hosta? Att gå ut och springa är kanske inte bästa idén, men annan mindre intensiv träning kan funka.
  • Feber? Träna INTE. Det är ett tecken på en allvarligare infektion eller bakterier.
  • Retning i halsen? Anpassa intensiteten. Du bör inte träna högintensivt.
  • Halsont med rodnad i halsen? Träna INTE. Det är ofta ett tecken på bakterier eller allvarligare virusinfektioner.
  • Sänkt allmäntillstånd? Anpassa träningens intensitet. Högintensiva uthållighetspass är det inte läge för nu!
  • Snuva? Det är okej att träna sådant som spänst, styrketräning eller rörlighet. Det är däremot inte läge att gå ut och springa längre sträckor.

Björn Ekholm GIHBjörn Ekblom har full koll på det här med fysisk ansträngning när du är sjuk han är både professor i fysiologi, samt har ett förflutet som elitidrottare. Foto: GIH.

SHOPPA HÄR: Alla våra löparskor

LÄS MER: Kan jag träna om jag är förkyld?