Kan man tvätta regnkläder? Image

Kan man tvätta regnkläder?

Ibland bara måste man göra rent sina regnkläder, men kan man tvätta regnkläder i maskin? Vi har svaret.

SHOPPA NU: Hvor finner du alle regnklær?

Behöver du tvättråd för regnkläder? Da ska du fortsätta läsa. Det finns olika sorters regnkläder - man brukar dela upp dem i skalkläder och galonkläder. Skillnaden er hvordan materialet er produsert og oppbygget.

- Skalklær er et materiale som har tekstilen ytterst, og på innsiden sitter en membran fast og holder væsken ute. Det er som en veldig tynn plastfilm. Membranet har små, små porer som kan släppa ut ånga, men som håller vattendropparna utanför. Det gjør at skalplagget kan andas, forklarer Kattis Holmegård på Reima og fortsetter:

- Galon är textil med ett tätt plastlager ytterst. Galon är enkelt att skölja av men andas inte alls.

Kan man tvätta regnkläder?

- Ja. Alla regnkläder bör tvättas med avigsidan ut. Ogvik att använda blek- och sköljmedel. Men tänk på att både skalkläder och galon går bra att göra rent genom att spola av eller torka av med en trasa i första handen. Tvätta inte i maskin för ofta, det sliter på både plagget och miljön.

Måste jeg impregnera om mina regnkläder efter ett tag?

- Det er viktig å gjøre det for at plagget skal fortsette å fylle sin funksjon. Impregnera ska du göra när du ser att plagget ser blött ut istället för att regndropparna pärlar av plagget.

Hvor ofte må jeg impregnere?

- Ungefär efter fyra till fem tvättar i maskin behöver du impregnera om ett plagg. Det finnes både impregnering som brukes i vaskemaskin, og impregnering i sprayform. Velg en som er tilpasset for plagg som andas, slik at den ikke täpper til porerna.

Regnkläder - skötselråd och tips:

  • Skalklær andas og er bra når du eller ditt barn er aktivt. Då slipper svetten fastna på insidan av kläderna.
  • Tvätta inte dina regnkläder för mycket. Ofta räcker det att spola av dem med duschslangen eller torka bort smutsen med en blöt trasa.
  • Skaljacka och skalbyxor kan lätt anpassas efter hur kallt det är ute. Klä på dig fler eller färre lager under för att reglera värmen.
  • Ett barn som går i förskolan kan behöva både skalkläder och galonkläder.

SHOPPA NU: Regnkläder för dam, herr och barn

LÄS MER: Vilka regnkläder ska mitt barn ha?