Instruktörens bästa guide till gruppträning Image

Instruktörens bästa guide till gruppträning

Är du en av dem som skippar gymmets gruppträningspass för att du är rädd för det ena eller det andra? Då behöver du läsa den här artikeln.

När träningsmotivationen sviktar, fantasin tryter eller om du behöver lite extra pepp kan ett pass med gruppträning vara helt perfekt. Tyvärr finns det många med gymkort som inte vågar sig dit, eftersom de inte tycker att de är tränade nog, tror att deras kroppar inte håller eller för att de är oroliga för att inte hänga med under övningarna. 

Men oavsett vilken SOS-situation du hamnar i finns det en smart lösning.

SOS! Jag orkar inte mer!

Gruppräningsinstruktören säger:

– Det är helt okej att vila under ett gruppträningspass eller att göra en liten paus, för att sedan hänga med igen. Om det är övningar du tycker är alldeles för tuffa kan du försöka göra liknande övningar, men som passar din nivå lite bättre och sedan försöka haka på gruppen igen när du hämtat andan lite, säger Elin Rosenqvist på Les Mills, som är gruppträningsinstruktör i Body Attack, Grit Cardio och Body Balance.

Om jag är så slut att jag håller på att spy och svimma på samma gång?

– Haha, om du absolut inte orkar mer och måste gå därifrån tycker jag du ska vänta utanför till efter passet och prata med instruktören. Hen kanske har tips på hur du kan göra för att orka med hela passet nästa gång. Dessutom är hen säkert orolig och undrar varför du bara försvann.

SOS! Den här övningen är jättedålig för mina knän/axlar/andra onda kroppsdelar!

Gruppträningsinstruktören säger:

– Berätta gärna för instruktören innan passet om du har ont någonstans. Då har instruktören en chans att hjälpa dig med alternativ redan innan träningen börjar.

Om jag inte pratat med instruktören innan men upptäcker att en övning inte fungerar för mig under passet, vad gör jag då?

– Då kan du försöka modifiera övningen själv till något som liknar det instruktören gör, men som passar din kropp. Sedan kan du prata med instruktören efteråt, så kan ni spåna ihop något som passar bättre till nästa gång.

SOS! Personen bredvid mig stinker svett!

Gruppträningsinstruktören säger:

– Det bästa med gruppträning är att du får energi och gemenskap med andra – men just att det är många personer på samma yta gör också att du som deltar på ett gruppträningspass måste visa hänsyn till andra. Ha rena träningskläder, ta med en liten handduk om du svettas mycket och använd deodorant. Om du råkar hamna bredvid någon som luktar svett så är mitt tips att du försöker att byta plats på ett smidigt sätt innan passet börjar.

Om det är omöjligt då?

– Försök att koppla bort personen som är ofräsch och fokusera på din träning i stället så gott det går. Tänk på att det är därför du är där!  

LÄS MER: Gruppträning för nybörjare