Hur tvättar jag mitt underställ? Image

Hur tvättar jag mitt underställ?

Alla som älskar höst och vinter vet att ett underställ kan användas till allt från soffmys till utefys! Underställ är säsongens skönaste, varmaste och gosigaste plagg, men hur ska ett underställ tvättas?

Oavsett om du spillt chips och dipp på ditt underställ när du myst i soffan eller om du haft det med dig på ett svettigt träningspass utomhus, så är en sak säker – förr eller senare behöver det tvättas. Trots det är det inte alltid solklart hur ditt underställ ska hanteras vid tvätt. Kan det till exempel torktumlas? Kan du använda sköljmedel? Och gäller samma regler för underställ i merinoull och i syntet? Experten från Kari Traa sitter inne på alla svaren!

Ska ett underställ i ull och ett underställ i syntet tvättas på samma sätt?

– Nej! Tvätta dina ullunderställ på tvättmaskinens ullprogram, och har maskinen inte det så ta ett skonsamt 30-gradersprogram. Det är superviktigt att fylla maskinen till max hälften just när du tvättar ull. Annars tovas det och blir inte lika fint, berättar Linnea Bengtzing från Kari Traa, och fortsätter:

– För att undvika små hål i det känsliga ulltyget, ska du inte tvätta ullunderstället med andra plagg som till exempel har en grov dragkedja. Är du osäker om något du tvättar det med kan skada understället rekommenderar jag att du lägger understället i en tvättpåse.

Och hur är det med underställ i syntet?

– Syntetunderställ ska oftast tvättas i 40 grader men kolla på tvättlappen innan du slänger in understället i tvättmaskinen, för säkerhets skull. Skippa sköljmedlet då det täpper igen fibrerna i materialet och låt understället hängtorkas istället för torktumlas. Det torkar fort ändå! I övrigt är det alltid bra att lägga syntetunderställ i en tvättpåse så det tunna tyget inte fastnar i någon dragkedja. Vi rekommenderar också att alltid använda flytande tvättmedel då det faktiskt inte sliter lika mycket på plagget som pulvertvättmedel gör.

Kari Traa underställ tvätt miljöbildMånga underställ i sortimentet är tillverkade i en blandning av ull och syntet. Då ska de tvättas som om de vore 100% ull! Här hittar du alla underställ från Kari Traa.

Det sägs att underställ i ull kan bli fräscht av att bara hängas ut i ett vinddrag – funkar det?

– Ja! Ullunderställ är perfekt för längre utomhusaktiviteter och resor eftersom det är självrenande, då ullen har en yta som bakterier vantrivs i. Därför kommer ditt ullunderställ inte lukta lika snabbt som sina syntetiska motparter, och behöver inte tvättas lika ofta. Faktiskt behöver du bara i stort sett hänga understället så det får lufta efter användning, då känns det fräscht igen. Det besparar både miljön från onödigt mycket tvätt, samt förlänger levnadstiden på dina ullkläder.

Hur ofta ska jag då tvätta mitt underställ?

– Sällan! Vi rekommenderar att vänta med att tvätta tills det faktiskt är synbart smutsigt och om det inte är allt för smutsigt tycker vi också att 30 grader räcker för att det ska bli rent, miljöpåverkan är betydligt mindre om du kör maskinen på 30 istället för 40 grader.

Vad för tvättmedel ska jag använda?

– Det finns tvättmedel som enbart är till för ull och det är ju superbra, men ett vanligt skonsamt tvättmedel funkar också. Vi rekommenderar alltid flytande tvättmedel även till våra underställ i ull då det är skonsammare än pulvertvättmedel.

Är sköljmedel ett no-no?

– Ja! Skippa sköljmedlet. Underställen blir rena och mjuka ändå. Utan sköljmedel hamnar färre skadliga kemikalier i naturen och fibrerna i synteten täpps inte igen. 

Kan jag torktumla mitt underställ?

– Underställ i ull och ullmix kan krympa om det torktumlas så det rekommenderar vi inte, men däremot klarar våra ullunderställ centrifugering. Då blir det ju ändå inte superblött när du ska hänga upp det. När det gäller syntet torkar det ändå så fort när det hängs upp! Därför är det onödigt att torktumla. Ren syntet krymper inte av att torktumlas, men alla kläder slits ju lite fortare när du torktumlar dem.

Finns det några fler knep på hur jag tar hand om mitt underställ?

– Ja, jag brukar också tipsa om att vårda ullunderställen på samma sätt som du vårdar en fin blus eller ett par nylonstrumpbyxor. Där är ju de flesta superduktiga på att läsa tvättråd och använda tvättpåse samt vara lite extra försiktig – gör så med dina fina underställ också så kommer de hålla superlänge! Jag träffar alltid personer som har kvar sitt underställ från Kari Traa sedan många år tillbaka som fortfarande funkar toppen. Det gör mig alltid så glad, avslutar Linnea Bengtzing.

LÄS MER: Välj rätt underställ

SHOPPA HÄR: Alla våra underställ