Hur ofta ska jag byta löparskor? Image

Hur ofta ska jag byta löparskor?

Efter en säsong, när det går hål på ovandelen eller när sulan börjar kännas stel? Vi vet når det er dags å ta nye løspartier.

Kanskje visste du ikke at veldämpade löparskor kan delas upp i två kategorier, och att dina löparskor håller olika länge baserat på vilken sorts dämpning du valt? Kanskje trodde du at det ikke spiller noen rolle var du förvarar dina löparskor - och kanske, bara kanske - visste du inte att ditt löpsteg har stor inverkan på slitaget av skorna? Agne Karlsson på Saucony sitter derimot på massor av kunnskap!

SHOPPINGSUGEN? Spana in alla våra löparskor här!

Etter hvor lenge skal jeg bytte løspartikler?

- Etter ett år ungefär brukar det vara dags, men det beror såklart på hur ofta du använt dem och vem du är. Är du till exempel äldre kan det vara bra att byta skor ofta än när du var ung, eftersom kroppen blir känsligare för slitage.

Hva vet jeg når det er på tide å bytte sko?

- Du får gjøre en visuell vurdering. Ställ skorna på ett bord och kika på dem bakifrån. Har du hatt dem en dag er det sannsynlig at sulan har begynt å luta enten innover eller utover, avhengig av ditt løpesteg.

Löpstegets inverkan på slitaget

Sliter vi alltså olika på löparskorna, beroende på löpsteg?

- Ja. Om du til exempel är en hälisättare så landar du på en mindre del av skon, vilket ger ett större tryck och därför också mer slitage just på hälen. Har du derimot ett perfekt löpsteg där du landar på hela mellan- och framfoten så fördelas trycket över en större yta, och slitaget blir mindre.

Löparskor sauconyEtter ett år er det dags å bytte ut de fleste løparskor, men andre ytre faktorer kan også påvirke.

Så raskt blir dämpningen dålig

Er det sant at dämpningen kan bli dålig med tiden?

- Det viktigste å forstå er at det egentlig finnes to forskjellige sorters dämpningen - du har den mjuka marshmallowdämpningen som er väldigt trendig just nu, men du har också den responsiva dämpningen, som är mer snabb och har bättre energiåtergivning, säger Agne Karlsson och fortsätter:

- De flesta skor idag är tillverkade av någon form av lättvikts-EVA. Det går til slik at du tillsätter luft i materialet for å få plasten til å ekspandere. Ju mer du blåser opp, desto mjukare blir skon. Men den blir også känsligare.

På hvilken måte?

- Når du springer og belaster sulan tycks luften ihop i EVA-materialet. Ved hver stegisättning kan du räkna på att du belastar skorna med fyra gånger din egen kroppsvikt.

Finnes det annet som kan korta ned livslängden?

- Ja, EVA påvirkes også av solljus, elljus, kyla og varme. Alla löparskor mår bäst i en skokartong eller garderob. Annars torkar sulorna ut.

Men det gjelder ikke for den andre sortens bekjempelse?

- Den andre sortens dämpning, den mer responsiva varianten som brukar upplevas aningen hårdare, är tillverkad av TPU. Veljer du løsparskor med en sula i TPU i stedet for EVA så får du en livslang dämpning. Da er det troligare att ovandelen slits ut innan dämpningen gör det.

Så raskt slits ovandelen ut

Varför håller ovandelen inte lika länge i mina vanliga löparskor som i mina trailskor?

- De flesta mängdträningskor har en ovandel i mesh för att de ska ventilera så bra som möjligt. De slits derfor raskere enn til eksempel trailskor, som i sammenligning er betydligt grövre på ovandelen. Trailskor andas ofta sämre, men tål att springa i väta och undervegetation med, berättar Agne Karlsson och avslutar:

- Springer du trail med en asfaltssko kommer den med andre ord slitas betydligt snabbare än vad en trailsko skulle ha gjort.

SHOPPA NU: Alla våra löparskor!

LÄS MER: Här är löparskorna för dig som pronerar