Vilket tennisracket ska jag välja? Image

Vilket tennisracket ska jag välja?

Svårt att välja tennisracket? Här får du hjälp att hitta rätt racket för just dig.

Att kategorisera ett tennisracket som ”bra” eller ”dåligt” är svårt, eftersom alla moderna tennisracket från kända märken som är gjorda i grafit är bra. Det som avgör om ett racket faktiskt är bra eller dåligt ute på banan är snarare om det passar spelaren som håller i det, alltså om det är gjort för just dig. Några saker som kan avgöra om du valt rätt racket är:

  • Storlek
  • Svinghastighet
  • Slagstyrka
  • Spelstil

SHOPPA HÄR: Alla tennisracket i vårt utbud

Tennisrackets storlek

Tennisracket är i regel unisex, men juniorer, kvinnor och män har olika greppstorlek. Juniorer väljer 0 eller 1. Kvinnor 1 eller 2, oftast det senare. Män föredrar ofta grepp 2 eller oftast 3, och i sällsynta fall 4. Står du och velar mellan två storlekar så välj den mindre storleken och sätt på en extra linda. Ett mindre grepp gör det också lättare att rotera handleden. 

Ska jag välja ett tennisracket med fart eller kontroll?

Välj mer fart om du själv har svårt att sätta fart på bollen och är ganska oerfaren, och välj mer kontroll om du är duktig på att sätta fart på bollen och är säker i bollträffen. Ett racket som ger mycket fart gör att det är svårare att placera bollen, medan ett kontrollracket ger mycket känsla och gör det lättare att placera bollarna precis där du vill ha dem. 

Vilken vikt ska jag ha på tennisracket?

Tumregeln är att 300 gram är standard för ett herracket, men det går bra att välja plus minus 10 gram. Lättare än så är för nybörjarherrar, och tyngre är ett avancerat racket för den duktiga spelaren. Tennisacketar som väger mindre än 290 gram är främst tänkta för kvinnor och juniorer. 

Vad spelar balanspunkten i tennisracket för roll?

Om balanspunkten ligger långt fram mot huvudet får du mer fart, om balanspunkten däremot är mot greppet får du mer kontroll och lättare att styra. Ligger balansen uppe i huvudet blir svingvikten betydligt högre än om balanspunkten ligger i handtaget.

Lycka till!

SHOPPA HÄR: Alla tennisracket i vårt utbud

LÄS MER: Guide: Hitta rätt tennisskor