Vilken löparsko väljer du? Image

Hvilken løvsko velger du?

Vi har testet oss igenom stabila, lätta och neutrala löparskor från Nike och Adidas, så att du kan välja vilket märke och vilken modell som passar bäst för just dig.

Löparskor är speciellt framtagna och tilverkade för just löpning, men alla löparskor passar inte alla fötter. Det gjelder å finne en sko som gir riktig stabilitet, støtte og dämpning for just dig.

I denne testen har vi sammenlignet nøytrale, lette og stabile sko fra Nike og Adidas. Er du usikker på hvilken sko som passer ditt løpesteg? Så her vet du hvilken du skal velge:

Neutrala löparskor

Saknar pronationsstöd och är framtagna för att ge en så mjuk och löpvänlig känsla som möjligt. Passar nybörjare och motionärer som springer ungefär 3 gånger i veckan.

Stabila löparskor

Skor som kombinerer dämpning med stabilitet. De er förstärkta med ett stöd som ska förhindra att foten pronerar, det vill säga roterar inåt. Passar motionärer samt löpare som vill prova på ett lopp eller längre distanser.

Lettvektskor

En lättare sko som i första hand är tillverkad för lopp. De er ofte mindre dämpade och mindre stabila än vanliga löparskor. Passar duktiga löpare med ett tekniskt löpsteg.


Løpesko for henne

Test av: Adidas Pure BoostSE-Pure-Boost.jpg

Märke: Adidas

Modell: Pure Boost

Rekommenderat pris: 1 295 kroner

Type av løparskor: Neutrala

Omdöme: Lätta och supersköna

Testpanelen säger:

Redan fra første stund føles de her skorna väldigt bekväma. Den strumpliknande ovandelen är mjuk mot foten och ger en skön känsla, medan gummiyttersulan böjer sig bra under foten för extra studs i steget.

- Passformen er otroligt skön, men skon ger inte så mycket stöd vid anklarna. Jag skulle kanske inte köpa den här modellen som nybörjare eller ovan löpare, säger en testare.

Skorna har ingen innersula men insidan är försedd med små hål i sulan som gör att den andas bättre. Plösen har en annorlunda snörning som kan kännas ovan i början. Den er dessuten vikt i tre delar, vilket ger ett tryck på fotens ovansida. Testpanelen ger ändå designen full pott.

- Utseendemässigt påminner skorna mer om streetwearskor än löparskor - snyggt! säger en testperson.

Vil du også teste Pure Boost fra Adidas så finner du dem her.

Test av: Nike Air Zoom Pegasus 33SE-Air-Zoom-Pegasus-33.jpg

Märke: Nike

Modell: Air Zoom Pegasus 33

Rekommenderat pris: 1 195 kroner

Type av løparskor: Neutrala

Omdöme: Komfortfavoritter med grym dämpning

Testpanelen säger:

Om du letar efter ett par lätta skor med mer dämpning än ett par lättviktsskor, är det här en modell för dig. Skorna känns rejäla och kraftfulla trots att du knappt känner av dem på fötterna. De sitter åt precis lagom runt hela foten och hälen.

- De skönaste löparskor jag har haft på mina fötter! Från början var jag lite skeptisk då jag brukar köra med lättviktsskor. Men så fort jeg satte på meg dem ändrade jag åsikt, säger en testare.

Testpanelen upplever skorna som mycket lätta och väldigt sköna. Også de med litt bredere føtter opplever dem som ovanligt komfortabala.

- Något jag la märke är en förstärkning i sulan under framfoten så att det känns det som en liten kudde. Otroligt skönt! Ger ett extra stöd och kraft vid frånskjutet och man får verkligen fart i steget, så skönt! säger en tjej i testpanelen.

For korta till medellånga sträckor och intervaller är den här skon perfekt. Dessuten er de så snygga att du kommer vilja ha dem även som sneakers till vardags.

Air Zoom Pegasus 33 fra Nike finner du her.

Test av: Nike Free Run Flyknit 2SE-Free-Run-Flyknit-2.jpg

Märke: Nike

Modell: Flyknit 2

Rekommenderat pris: 1 295 kroner

Type av løparskor: Lätta

Omdöme: Fantastisk löpkänsla

Testpanelen säger:

Med de her skorna väcks springsuget redan när de sätts på fötterna. Känslan är riktigt härlig och skomodellen kramar om foten mjukt, som en strumpa.

- Jeg ville ut og springa så fort jeg satte på meg skon, og det er en fantastisk følelse! Foten hålls på plats på ett väldigt naturligt och bekvämt sätt, som ett andra skinn, säger en testare.

Vissa hade önskat lite mer stötdämpning framtill, men du som gillar just lättviktsskor kommer inte bli besviken. Den fungerer utmärkt på både asfalt och enklare terräng, kanske inte för långa distanser men för kortare rundor då du inte hinner bli för trött och tappa steget, är den perfekt. För att få ut mesta möjliga av Free Run Flyknit 2 krävs det nästa att du har ett bra löpsteg.

- Storleken passade mig utmärkt, men då vet jag med mig att jag har en storlek större i Nike än vad jag har i vardagsskor. Så ett tips är att gå upp en storlek, säger en testare.

Om du vill klicka hem ett par Nike Free Run Flyknit 2 hittar du dem här.

Test av: Adidas Adizero AdiosSE-Adizero-Adios.jpg

Märke: Adidas

Modell: Adizero Adios

Rekommenderat pris: 1 495 kroner

Type av løparskor: Lätta

Omdöme: Retrosnygga racerskor

Testpanelen säger:

Designen får den här löparskon att se ut som en retrosneaker för shoppingrundor och powerwalks, men låt inte det lura dig. Det er en lett og snygg racingdoja, perfekt for snabba och korta pass eller när du vill ha lättast möjliga sko under ett lopp.

- Den er perfekt for deg som er en van löpare med ett bra löpsteg. Om du däremot är lite tyngre och pronerar skulle jag välja en mer uppbyggd sko, som ger med dämpning och stöd, menar en testare.

Den har lite boost i sulan men betydligt mindre enn til eksempel Ultra Boost. Den er slimmad med en normal bredd på lengden. Skon er normal i bredd men lite liten på lengden, så om du er mellom to storlekar er det nok best om du velger den større størrelsen.

- Det här är löparskon du plockar fram när du ska springa intervaller, inte den du snörar på dig om du har ett riktigt långpass framför dig. Har du allerede en mengdetreningssko hjemme er det her det perfekte komplementet. Extra plus för att skon andas bra och håller sig fräsch, säger en testare.

Adizero Adios fra Adidas finner du her .

Test av: Adidas Ultra Boost StableSE-Ultra-Boost-Stable.jpg

Märke: Adidas

Modell: Ultra Boost Stable

Rekommenderat pris: 1 795 kroner

Type sko: Stabila

Omdöme: Superstöd för pronation

Testpanelen säger:

Ved første anblick ser skorna ganska breda ut, men de passar även smala fötter. De sitter skönt och kräver ingen ansträngning för att varken få på eller av sig.

- Siden jeg pronerte, har jeg testet flere ulike typer pronasjonsskor og stabiliseringsskor, og nå har jeg endelig funnet en favorittmodell! Ofta tycker jag att pronationskor är ganska hårda och oflexibla, men den här skon är både stabil och mjuk på samma gång. Det känns som att springa på moln! säger en testare.

Du behöver inte gå upp en storlek som man ofta annars gör med löparskor. Tack vare bra dämpning och grepp lämpar sig skorna för både asfalt, bana, stig eller eller grusunderlag.

- En väldigt smidig sko för att vara så pass stabil med en snygg och välarbetad design, säger en testperson.

Ultra Boost Stable fra Adidas finner du her.

Test av: Nike Air Zoom Structure 20SE-Air-Zoom-Structure.jpg

Märke: Nike

Modell: Air Zoom Structure

Rekommenderat pris: 1 195 kroner

Type sko: Stabila

Omdöme: Pålitelig støtte i snygg design

Testpanelen säger:

Suveränt grepp på olika typer av underlag i kombination med en lika bra passform gör den här skon till en stabil favorit.

- For meg var Air Zoom Structure det perfekte alternativet da pronasjonsstödet verkligen höll vad det lovade. Den er superskoen og stabil og det kändes helt rätt redan vid det första löppasset, säger en testare.

Den kan upplevas som aningen hård i början om du sedan tidigare är van vid en mjukare sula men efter en stund är det inget som märks under löpturen.

- Storleksmässigt bör du nog gå upp en halv till en hel storlek då jag upplevde skon som något litet, vilket jag vet att fler i testpanelen också tyckte. I övrigt tycker jag att den var supersnygg och fräsch! säger en testperson som särskilt gillade sulans coola detaljer.

Om du ble sugen på den her stabila löparskon fra Nike, hittar du den här .

Løse sko for ham

Test av: Adidas Response LTSE-Response-LT.jpg

Märke: Adidas

Modell: Response LT

Rekommenderat pris: 1 195 kroner

Type av løparskor: Neutrala

Omdöme: Lätta med skön passform

Testpanelen säger:

Response LT er en veldig lett løparsko, i snygg svart design. som passer normale og litt smalare føtter. Den upplevs varken som stor eller liten i storleken, så du kan absolut gå efter din vanliga skostorlek för en perfekt passform.

- För att vara Boost-sula kändes den lite hårda första gången, men efter ett par löppass lossnade det och skon kändes skönare. Snörningen är lite "sned" för att kunna omsluta foten bättre, vilket jag gillade, säger en testare.

Greppet i sulan är väldigt bra på torrt underlag men kan göra att du halkar till lite i kurvorna på blött underlag. Det gjorde åtminstone en i testpanelen när han gav sig ut på blöta löparbanor.

Hälkappan var riktigt skön och höll foten på plats under hela löpturen.

- Jag rekommenderar verkligen den här skon till dig som motionslöper. Ett bra köp! säger en testare.

Adidas Response LT finner du her.

Test av: Nike Air Zoom Vomero 12SE-Air-Zoom-Vomero-12.jpg

Märke: Nike

Modell: Air Zoom Vomero 12

Rekommenderat pris: 1 395 kroner

Type av løparskor: Neutrala

Omdöme: Komfortabel med grym dämpning

Testpanelen säger:

Når skon sätts på foten tänker vi genast på "komfort". Den er väldigt mjuk och skön redan första dagen. Stabil uten å bli for hard.

- Grym passform med bra hälgrepp utan tendens till att den ska börja glappa. Det føles verkligen som att skon omsluter foten på ett väldigt komfortabelt vis. Skon är lite bredare framtill så foten kan röra sig under löpningen, vilket jag personligen tycker är väldigt skönt, säger en testare.

Storleksmässigt är den normala så gå efter din vanliga storlek för bästa passform. Designmässigt är de väldigt "cleana" och tilltalande.

- Det er ikke ofta man stöter på ett par helvita löparskor, men de är riktigt snygga. Jeg skulle faktiskt kunna tänka mig att ha dem som vardagssneakers, menar en testperson.

Skorna har testats på blandat underlag och har klarat både asfalt, grus och skog med bravur. Dämpningen är mjuk och fin genom hela steget vilket gör den väldigt skön att springa i.

- Det her er verkligen en sko som du kan plocka upp ur lådan, sätta på fötterna och ge dig ut i spåret med oavsett var du ska springa. Den är väldämpad men ändå lätt och söker du en sko med mycket komfort är det här skon för dig, säger en testare.

Nike Air Zoom Vomero 12 finner du her.

Test av: Nike Air Zoom Odyssey 2SE-Air-Zoom-Odyssey-2.jpg

Märke: Nike

Modell: Air Zoom Odyssey 2

Rekommenderat pris: 1 495 kroner

Type sko: Stabila

Omdöme: Sobra med bra støtte

Testpanelen säger:

Om du er ovan vid pronationskor kan det krävas några rundor innan de här skorna ger en riktigt bra känsla.

- Det her var min första pronationskor och första löprundan gick inte så bra. Jag fick ont i en del muskler som jag normalt inte får ont i. Redan vid andra rundan var smärtan dock borta och jag fick en helt annan upplevelse, så det kan vara värt att ge dem några gånger, säger en testare.

Det här är ett par bra, stabila löparskor men testpanelen hade gärna sett att de var lite bekvämare och vassare med tanke på priset. Bättre grepp och högre komfort hade höjt helhetsupplevelsen.

- Det som drar ned betyget er at jeg uppfattade dämpningen som lite sämre samt att de är ganska trånga, säger en testperson.

Designen får däremot ett riktigt högt betyg och det är trevligt med ett par löparskor som är färgglada utan att bli för skrikiga i färgställningen.

Om du vil klikke deg inn på Nike Air Zoom Odyssey 2 kan du gjøre det her.

Test av: Adidas Supernova st mSE-Supernova-ST.jpg

Märke: Adidas

Modell: Supernova

Rekommenderat pris: 1 395 kroner

Type løparskor: Stabila

Omdöme: Enkel allroundsko

Testpanelen säger:

Överlag är den här en ganska bra löparsko för dig med ett neutralt löpsteg. Men i den her prisklassen hadde en person i testpanelen förväntat sig lite mer, särskilt av designen.

- Jeg hadde förväntat mig något lite coolare. Designet er noe enkelt for min smak. Den ser dessutom lite klumpig ut och har en osmidig känsla, säger en testperson.

Andra i testpanelen tyckte däremot att skon var för spejsad i utseendet, så hur den uppfattades skilde sig mycket åt från person till person. Tross viss besvikelse gällande designen är skon skön att springa i med god flexibilitet, bra stöd och stötdämpning.

Hälgreppet upplevs däremot inte lika bra som det marknadsförs, vilket drar ned löpkänslan. På delar av testpanelen satt den tvärtom inte riktigt åt som den ska runt hälen och skapade ett glapp trots rätt storlek.

- Det her känns inte som Adidas mest innovativa sko, men den är absolut helt okej, säger en testare.

Adidas Supernova finner du her.

Test av: Nike Air Zoom Elite 9SE-Air-Zoom-Elite-9.jpg

Märke: Nike

Modell: Air Zoom Elite 9

Rekommenderat pris: 1 245 kroner

Type av löparskor: Lätta

Omdöme: Snabb löpglädje med ett brett användningsområde

Testpanelen säger:

Nikes Zoom Elite-serie har alltid legat i skuggan av storsäljarna Pegasus eller Vomero, men det här en riktig höjdarsko för dig som letar efter lättviktssko med dämpning i framfoten. Den ger mycket löpglädje och fartkänsla men känns konstruerad för en framfotalöpare.

- Sulan använder sig av Nikes Cushlon-skum, som är något styvare än exempelvis Lunar-skum, men det ger också högre tålighet och i min mening bättre kontakt med underlaget, säger en testare.

Du som sprungit mycket i Nike-skor känner igen ovandelen av mesh med smart Flywire-snörning, som ger en mjuk och följsam känsla runt foten. Den lave vikten, den goda passformen och slitstyrkan i sulan gör skon relativt bred i sitt användningsområde.

- Jeg upplevde den som behaglig och bra för både kortare, snabba intervaller och längre pass. Til og med på skogsstigar føles den som et utmerket alternativ. Så om du liker å variere din löpning men ikke vil ha for mange skor er Air Zoom Elite 9 et smart val. At den dessutom är snygg skadar ju inte! säger en tetsperson.

Om du ble sugen på Air Zoom Elite 9 fra Nike finner du dem her.

Test av: Adidas Adizero Boston 6SE-Adizero-Boston-6.jpg

Märke: Adidas

Modell: Adizero Boston 6

Rekommenderat pris: 1 395 kroner

Type av løparskor: Lätta

Omdöme: Kvalitetskor med bra grepp og ventilasjon

Testpanelen säger:

Adizero-serien pleier å levere skoenes skor og Boston 6 er intet unntak. Men den er aningen smal i midten, det stör inte jättemycket, men det gör att passformen inte är perfekt.

- Den har et pent, veldig rent og klassisk Adidas-design. Også om färgen är orange känns den ganska lugn och är inte alls skrikig, säger en testare.

Skon är skön för både långa löpturer, backintervaller och vanliga joggingrundor. Materialet føles slitstarkt og tålig, mens selve skoen føles veldig lett sammenlignet med skor med tilsvarende dämpning.

- Sulan ger riktigt bra grepp både på asfalt och skogsstigar. Den ventilerade väldigt bra, blev inte alls så varm och svettig som jag blir med andra skor. Storleksmässigt sitter den perfekt, säger en kille i testpanelen.

Adizero Boston 6 fra Adidas finner du her.

LÄS MER: Vårens største løparskotest for menn 2017

LÄS MER: Vårens løparskotest for kvinner 2017