Vilken skillnad gör dropet på en löparsko? Image

Hvilken forskjell gjør dropet på en løper?

Höjdskillnaden mellan en löparskos häl och tåspets kallas för drop. Her reder Hoka One Ones ekspert ut hvordan det påvirker din löpning.

För att uttrycka det enkelt: sulan på en löparsko kan vara si eller så hög, samt ha en si eller så stor höjdskillnad mellan häl och tå. Ju högre sula, desto mer dämpning brukar skon ha (även om konsistensen på dämpningen avgör hur hård eller mjuk den upplevs).

- Från allra första början gick den traditionella löparskofilosofin ut på att bygga löparskor med mycket dämpning vid hälen, men lite mindre under framfoten. Tanken var att löparen då skulle rulla igenom steget, berättar Erik Desmeules, produktexpert från Hoka One One.

SHOPPA DIREKT: Hoka One Ones løparskor

Et naturlig løpesteg er et bra løpesteg

Det aller beste er at i et løpesteg landa på fotens fremre del. Den typen av löpsteg ser du normalt hos rutinerade löpare, med god löpteknik. Nybörjare och motionärer tenderar däremot att landa med hälen först.

- Sedan kom den så kallade barfotaboomen för cirka tio år sedan och satte fart på utvecklingen. Det man upptäckte då var att ett lågt drop faktiskt ger dig bättre förutsättningar att landa längre fram på foten, oavsett teknik. Därför började vissa skoföretag tillverka löparskor så - till exempel Saucony gick tidigt över från 10 millimeter till mellan 4 och 8.

Hoka One one rincon 2Moderna löparskor har skapat en trend där vi springer allt mer på hälarna. De höga dropen kan vara en av orsakerna bakom. Med ett lågt drop får din fot en vinkel som mer påminner om hvordan ditt löpsteg naturligt ser ut.

Låga drop

Til låga drop räknas höjdskillnader på mellan 3 och 5 millimeter.

- Låga drop ger alltså en landning längre fram på foten, vilket ger en kortare, snabbare stegfas och slår upp mindre stötar i kroppen. Vill du ha en sko att springa fort i ska du välja en med lite lägre drop.

Trots många fördelar kräver löparskor med låga drop tyvärr en hel del invänjning.

- Den typen av løparskor passer best for deg som er en van löpare, med relativt tåliga vader och hälsenor. Skor som er lavere enn 3 til 4 millimeter bør du altså være forsiktig med som nybörjare.

rincon damHoka One Ones Rincon har en høydeskillnad fra hæl til tåspets på 5 millimeter - et ganske lavt drop som gjør den bra for vana löpare.

Höga dropp

Normala drop på mellom 5 og 10 millimeter passer de fleste. Er du däremot väldigt känslig - kanske på grund av en skada på hälsenan eller vaderna - så kan du kika på drop som är till och med högre än så. Löparskor med höga drop passar bäst i lägre farter, eftersom stegfasen blir längre, då foten ofta måste rulla från häl till tå, för att komma till avstamp.

- Sedan beror det på om skorna har en så kallad rocker-geometri, det vill säga en rullsula, eller inte, berättar Erik Desmeules, och avslutar:

- Med en rullsula blir belastningen på hälsenorna nämligen ännu mindre och flyttas mer mot lår och rumpa. Löparskor med höga drop passar oavsett bäst i lägre farter.

Sammendrag

  • Löparskor med låga drop (3-5 millimeter): passar dig som är van löpare, samt vill springa snabbt.
  • Löparskor med normalhöga drop (5-8 millimeter): passar de flesta löpare och farter, på de flesta distanser.
  • Löparskor med höga drop (8+): passar dig som skadat hälsena eller vad, samt vill springa i låg fart.

LÄS MER: Hvilken løper fra Hoka One One er best?

SHOPPA HÄR: Alla löparskor på hela Sportamore