Vilka av Asics löparskor ska jag välja? Image

Vilka av Asics löparskor ska jag välja?

Här är vår stora guide till alla Asics skor för löpning! Lär dig skilja mellan löparskorna GEL-Kayano, GT-1000, GEL-Nimbus med flera.

Asics är den sortens löparskomärke som du testar en gång och sedan blir trogen livet ut. När det gäller till exempel löparskor med mycket dämpning, långdistansskor och pronationsskor är Asics herre på täppan, men för att du ska få reda på vilken löparsko (dam eller herr) som passar just dig krävs en titt på sortimentet. Här är de bästa av Asics löparskor för honom och henne, enligt löparskoexperten Viktoria Aspling på Asics.

Har du redan koll på sortimentet? Gå direkt till Asics löparskor dam och löparskor herr.

Asics NovaBlast

asics löparskorNovaBlast är en sprillans ny löparsko från Asics som lanserades i år. 

Asics expert säger: NovaBlast är gjord för den neutrala löparen som söker en väldigt mjuk, studsig och energiåtergivande sko. Passar både motionärer och elitlöpare som vill få en rolig löpupplevelse med högt tempo för medel till långa distanser. NovaBlast presterar bäst på hårda underlag som asfalt och elljusspår. 

Asics GT-1000 9

Asics expert säger: En väldämpad, komfortabel och stabil pronationssko med pronationsstöd som passar allt från motionär till elit. Optimal för asfalt, elljusspår och andra hårda underlag samt medel till långa distanser. 

Likheter och skillnader mot andra skor: GT-1000 9 kan liknas vid GT-2000 8. Det som skiljer de båda pronationsskorna åt är att GT-1000 9 är en enklare variant med lättare vikt. 

Asics GT-2000 8

Asics expert säger: En väldämpad, komfortabel och stabil löpsko med pronationsstöd som passar allt från motionär till elit. Allra bäst är den för asfalt, elljusspår och diverse olika hårda underlag. Den är designad för att stå pall för både medellånga och långa distanser. Det här är också Asics klara storsäljare!

Likheter och skillnader mot andra skor: GT-2000 8 kan liknas vid GT-1000 9 och GEL-Kayano 26. I jämförelse med GT-1000 9 har den mer komfort och dämpning. I jämförelse med GEL-Kayano 26 är den lättare och har mer löpkänsla. 

Asics GEL-Kayano 26

gel-kayanoGEL-Kayano är en ikon i utbudet av pronationsskor och rekommenderas ofta av sjukgymnaster och naprapater.

Asics expert säger:  En väldämpad, komfortabel och stabil löparsko med pronationsstöd som passar allt från motionär till elit. Den här skomodellen är optimal för asfalt, elljusspår och andra hårda underlag samt allt från medel- till långdistanser.  

Likheter och skillnader mot andra skor: GEL-Kayano 26 påminner en hel del om GT-2000 8, men skiljer sig från den i och med att GEL-Kayano är en modell med "extra allt" som har ännu mer komfort, dämpning och stöd. 

Asics Gel Pulse 11

Asics expert säger:  En neutral löpsko med skön dämpning och bra passform till motionären. Optimal för asfalt, elljusspår och hårda underlag samt medel till långa distanser. 

Likheter och skillnader mot andra skor: Kan liknas vid GEL-Cumulus 21. Det som främst skiljer dem åt är att Gel Pulse 11 är mer flexibel och har en mjukare underfotskänsla. 

Asics GEL-Cumulus 21

Asics expert säger:  GEL-Cumulus 21 är en neutral löpsko med mycket dämpning, komfort och stöd. Det är en löparsko som passar både motionären och elitlöparen. Den presterar som allra bäst på asfalt, i elljusspår och på andra krävande underlag, samt till allt från medeldistans till långlopp. 

Likheter och skillnader mot andra skor: GEL-Cumulus liknar på flera sätt både GEL-Nimbus 22 och Gel Pulse 11. Det som skiljer den från GEL-Nimbus 22 åt är att GEL-Cumulus 21 är lättare och har mer löpkänsla. I jämförelse med Gel-Pulse 11 så har den däremot mer stöd, dämpning och studs i steget.  

Asics Gel-Nimbus 22

Asics loparskorJust den här snygga upplagan av GEL-Nimbus har inspirerats av det OS som skulle gått av stapeln i Tokyo år 2020, innan det sköts upp på grund av Covid-19. 

Asics expert säger: GEL-Nimbus 22 är en neutral löpsko med mycket dämpning, stöd och komfort. Det är en löparsko som passar både motionärer och elitlöpare. Den gör sig som bäst på asfalt, elljusspår och andra hårda underlag samt på medeldistanser upp till riktiga distanslopp.

Likheter och skillnader mot andra skor: Kan liknas vid GEL-Cumulus 21, men de båda skorna skiljs åt eftersom GEL-Nimbus 22 är en modell med "extra allt", vilket innebär att den kommer med ännu mer komfort, stöd och dämpning. 

Asics Gel-Noosa Tri 12

Asics expert säger: GEL-Noosa Tri 12 är en neutral lättviktssko där komfortabel dämpning möter känsla och respons. Passar som intervallsko till motionären. Distansmässigt gör den sig lika bra vid medel- som långdistanspass för den lite mer erfarna löparen. Optimal för asfalt, elljusspår och de flesta hårda underlag. GEL-Noosa Tri 12 är specialanpassad för triathlon med dragflik på både häl och plös samt elastisk snörning. 

Likheter och skillnader mot andra skor: Kan liknas vid DynaFlyte 4, men GEL-Noosa Tri 12 anses ha bättre löpkänsla.

Asics Glideride

Asics gliderideEn riktigt drömmig nyhet från Asics. Vi kan älskar både designen och komforten på den här maratonskon!

Asics expert säger: En neutral sko med en helt ny typ av löpkänsla som har mycket dämpning och energiåtergivning. Den kurvade rullsulan (Guidesole-teknologi) gör att du kan springa längre utan att förbruka mer energi. Glideride passar allt från motionärer till elitlöpare med häl- till mittfotisättning på asfalt och elljusspår. 

Likheter och skillnader mot andra skor: Glideride kan liknas vid Evoride och det som egentligen skiljer de bägge löparskorna åt är att Glideride har mer dämpning och en mer tilltagen rullsula, som får dig att snabbt glida över från häl- eller mellanfot till fotens främre del.

Asics Patriot 11

Asics expert säger: En neutral löpsko med skön dämpning och bra passform till motionären. Passar för enklare löpning, promenader och som en skön fritidssko. Lätt, flexibel och smidig på foten. 

Asics DynaFlyte 4

Asics expert säger: DynaFlyte 4 är en netural lättviktssko med bra passform, mycket studs och dämpning. Den passar utmärkt som intervallsko till motionären, men också för medel- till långdistanspass om du är en lite mer erfaren löpare. Vad gäller underlag är den optimal för asfalt, elljusspår och andra hårda underlag. 

Likheter och skillnader mot andra skor: Kan liknas vid Gel-Noosa Tri 12. Det som emellertid skiljer dem åt är att DynaFlyte 4 är lättare och har mer dämpning. 

Asics Evoride

evoride asicsYtterligare en tjusig nyhet med rullsula! Evoride beräknas bli en riktig favorit för både elitlöpare och motionärer.

Asics expert säger: En neutral sko där skön dämpning möter mycket känsla och respons. Rullsulan gör att du kan springa längre utan att förbruka mer energi. Evoride passar både dig som är motionär och elitlöparen som vill öka tempot. Med Evoride får du garanterat det där lilla extra drivet i steget i allt från intervaller till medel- och långdistanslöpning. Den här löparskon är allra bäst på hårt underlag som asfalt och elljusspår. 

Likheter och skillnader mot andra skor: Av alla Asics löparskor är Evoride mest lik Glideride. De är däremot inte lika i det att Evoride är till och med mer lätt och responsiv.

SHOPPA HÄR: Alla våra löparskor

Lär dig mer om löparskor!

Vi har låtit experterna besvara alla våra frågor om löparskor, hur de ska sitta på foten, vilken storlek som är rätt samt hur ofta du bör köpa nya. Klicka dig vidare för att läsa mer!