Behåll träningsmotivationen under semestern Image

Behåll träningsmotivationen under semestern

Många har svårt att hitta inspiration till att träna på semestern. Lär dig pt:ns bästa knep!

Under semestern har många svårt att få tillgång till gym och gruppträning – kanske packar ni väskan för att hänga på landet, reser utomlands eller så tvingas du vara kreativ hemma eftersom ditt gym drar ner på antalet pass. Oavsett kan det här med motivation kännas lite lurigt. Här är pt:ns bästa knep för att hålla igång under semestern. 

SHOPPA HÄR: Gummiband och träningsredskap

Vad är största utmaningen med att träna på semestern?

– Jag tror att största utmaningen är att få det att bli av. Gruppass eller gym är till viss del lättare, eftersom det är ett färdigt pass och finns maskiner som gör det enkelt att gå från en till nästa. Tar man bort det måste du vara kreativ själv och då blir det lätt tråkigt eller svårt, säger Mattias Egnell, pt på Friskis och Svettis i Sollentuna, Stockholm. 

Hur kan jag tänka för att det ska bli av?

– Det är alltid bra att flytta bort kraven. Träna något som du tycker är kul, och var inte rädd för att sno idéer till övningar eller ta färdiga träningsprogram. Men tänk också på att välja övningar där du använder hela kroppen. Grundrörelserna som vår kropp behöver är enkla – fälla, tippa och rotera, säger Mattias Egnell och fortsätter:

– Vill du bli piggare, starkare och få bättre hållning kan du inte bara köra favoritövningarna. Då blir det lätt för mycket bröst och mage.

Hur ofta ska jag träna?

– Det beror helt och hållet på din träningsbakgrund. Men tänk på att om du byter träningsformat kan det vara bra att gå ut lite lugnt. Något som lätt händer på semestern när du inte har tillgång till gym är att du börjar springa mycket på kort tid. Då riskerar du att överbelasta till exempel fötter och knän. Tänk på variation om du tar dig an något nytt.

crab walkCrabwalk eller "monstergång" som det också kallas är en ruskigt bra övning för rumpa och lår. Vill du ha fler tips? Häng med hit!

Hur tränar jag utan gymmets fria vikter och maskiner?

– Om du har en bänk eller en stor sten så kan du använda den och komma långt. Annars är gummiband i olika storlekar alltid bra, eller om du fyller upp vattenflaskor och tejpar ihop så kan det bli en ganska tung vikt, utan att du behöver skivstången.

Och om jag inte har gummiband hemma?

– Det är inget fel med egen kroppsvikt heller. I alla övningar där vi jobbar med egen kroppsvikt och fria vikter så får vi med hela kroppen på ett sätt som vi inte gör i en maskin. I en maskin sitter vi ofta ned, slappnar av, glömmer balansen, hållningen och att spänna magen. I kroppsviktsträning får du med fler muskelgrupper, även om du inte märker det.

Så till tiotusenkronorsfrågan – hur behåller jag motivationen?

– Det är viktigt att bestämma dig för dag och tid, så att du har ett träningsschema och behåller dina rutiner. Annars blir det lätt: ”jag gör det sen”. Motivationen får du också på köpet när du väl är igång. Vi blir både glada och piggare av träning, samt att det blir lättare att fortsätta, säger Mattias Egnell och tillägger:

– Det hjälper alltid att du har ett fast träningsprogram för dagen innan du sätter igång, så att du vet vad du ska göra och slipper vara kreativ i stunden. Har du svårt att själv bestämma kan du skriva ned övningarna på papper och sen dra lott. Då blir det lite som att gå på pass i och med att du inte själv bestämmer, vilket blir lite mer kravlöst.

SHOPPA HÄR: Gummiband och träningsredskap

LÄS MER: Tre färdiga träningsprogram, redo att packas ned för semestern!