Här är årets trender inom crossfit Image

Her er årets trender innen crossfit

Hvilke øvelser dominerer i boxen, hvilke tekniske øvelser snackas det om og hvor høyt opp på vaderna skal strumporna sitta? Her er alt du trenger å vite for å ha koll på hva som gjelder innen crossfitvärlden i år!

Akkurat som med gruppträningspass, gymövningar och löpning går det trender inom crossfitvärlden. Albin Grkovic er coach og biträdande verksamhetschef på Concor crossfit i Stockholm och han vet vad det snackas om i boxarna i år.

- Akkurat nå er det jättefokus på Crossfit Opensom drar igång i februari och där alla kan vara med och anmäla sig och tävla mot varandra globalt. Den største snackisen nå er kvalet til EM og deretter til VM, og siden det interesserer mange programmerere, trener vi i vår boks etter det, sier Albin Grkovic.

Hva innebærer det?


- At akkurat nå er det fokus på utholdenhet og høy intensitet, som det pleier å være under vinteren. Sedan under våren blir det mer fokus på styrka och under hösten teknisk utveckling som exempelvis handstand och muscle-ups. Rörlighet arbetar vi med året om. Träningscykeln inom crossfitvärlden har mycket sin utgångspunkt i Crossfit Open, säger Albin Grkovic.

Er det noen spesielle øvelser som er trendy nå?

- Roddövningar är populärt att köra just nu eftersom det är ett moment som ofta återkommer i Crossfit Open, just som double unders (dubbelhopp med hopprep reds.anm). Det er to øvelser som brenner bra.

Utöver uthålligheten då, vad gäller för mer tekniska övningar?

- Det är mycket fokus på de olympiska lyften, det märks att intresset har ökat mycket för dem. De er litt mer tålamodsprøvande med mycket teknik och rörlighet och tar därför lite längre tid att få koll på. Förutom olympiska lyft är det som vanligt mycket ben, alla former av squats egentligen. Om folk på gymmet frågar hur mycket du bänkar så undrar folk i boxen i stället vad du tar i knäböj.

gurkan
Albin Grkovic vil tro at crossfitens popularitet har bidratt til rörlighetstrenden som råder inom träning nu, eftersom det krävs ett visst mått av smidighet för att kunna kunna göra till exempel djupa knäböj. Läs mer om grundövningarna inom crossfit här.

Er det noe i utrustningsväg som det snackas om?

- Pulsklockor, utan tvekan. De har verkligen hittat in i boxen. Folk har börjat nörda ner sig i statistik och tagit sin träning till en helt ny nivå. Många vill veta nu hur nära de kan ligga sin maxpuls innan de går in i väggen.

Använder du pulsklocka?

- Ja, jeg har kört med klocka i ungefär ett halvår och det har hjälpt mig mycket. Nu får jag svart på vitt var jag befinner mig i min träning och kan pressa mig mer om klockan säger något annat än huvudet. Jag orkar helt enkelt mer. Nu kan jag ligga på 90 procent av mitt max och jobba fem, sex minuter. Det kunne jeg ikke forutse.

Hvordan ser årets crossfitmode ut? (Ja, vi syftar på delvis på strumporna)?

- Nikes Metconsko har verkligen kapat åt sig en del av marknaden och det syns tydligt. Jeg har selv ett par og tycker att det är kul att fler märken ger sig in i leken. Vad det gäller strumporna tycker jag att det är dags att börja köra låga strumpor. Fram med de vältränade vaderna! Och av med tröjan också, men det är sedan gammalt.

Er crossfit fortsatt like populært?

- Ja, virkelig og det fortsetter å øke. Nu märker vi att lite äldre personer börjar hitta in i boxen också, 60-talisterna börjar dyka upp och det gör träningsgrupperna ännu roligare. Cirkelträningen har nesten blitt folkelig og siden crossfit er en litt mer aggressiv variant av den lærer intresset å holde i seg. Fortfarande är det också en majoritet tjejer som kör, det är kul.

Kostar det också lika mycket?

- Ja, prisene er på samme nivåer og de lærer ikke sjunka. Crossfit er jo spesielt fordi det krever mye utstyr og plass, samtidig som gruppene ikke kan være større enn omtrent 12 personer per trener, slik at alle kan få hjelp til å utvikle seg. Det öppnar nya boxar fortfarande och många klubbar tar inte in fler medlemmar eftersom det är fullt, men vi har fortfarande möjlighet att ta in nya som vill träna.

Er det noen atlet vi skal holde ekstra koll på inför Crossfit Open?

- Det går ikke an å si et navn. Det dyker hela tiden upp nya talanger från ingenstans eftersom tävlandet är så ungt. Mange elitidrottare hittar in till crossfit och gör jättebra resultat direkt. På hver konkurranse er det noen nye som jeg aldri har hørt talas om.

grkovicAlbin Grkovic har gjort 140 double unders på raken. "Men det händer inte varje dag", sier han. Følg ham på Instagram @albingrkovic

LÄS MER: Fem pass for deg som vil ha en riktig utfordring

LÄS MER: Nybörjarens guide til crossfit