”Att ha en glipa mellan låren gör en inte lycklig” Image

”Att ha en glipa mellan låren gör en inte lycklig”

Sofhie Mandusson bestämde sig för att ta sig ur sina ätstörningar och få en hälsosam relation till mat och träning. Att börja tävla i bikini fitness har förändrat hennes syn på hälsa. – Förut ville jag bli så smal som möjligt, nu vet jag att jag behöver mycket mat för att må bra och orka träna, säger hon. 

På sin blogg delar Sofhie Mandusson, 23, ifrån Helsinborg öppenhjärtigt med sig av sitt liv, sin träning och sina recept. Det är en stark och levnadsglad tjej som ler på bilderna. Annat var det för några år sedan då hon led av en ätstörning. Till slut fick hon nog och beslutade sig för att ge allt för att må bra igen. 

– Jag använde träningen på fel sätt, det var en förbränningshets som gick ut på att förbruka så många kalorier som möjligt och äta så lite som möjligt. Jag har alltid haft en dröm om att bli vältränad, att vara frisk och hälsosam och må bra. Jag insåg att vara smal och att ha en glipa mellan låren gör en inte lycklig, vilket jag trodde. När jag fick det mådde jag ännu sämre än innan, säger Sofhie Mandusson. 

sofhie
”I dag vet jag hur bra jag mår av att äta och träna hälsosamt”, säger Sofhie Mandusson. Foto: Instagram.com/sofhiem

Vändpunkten kom hösten 2012 och det tog över ett år av hård strävan att tillfriskna. När hon mådde bättre började hon se sig om efter ett mål där hon kunde kombinera sin passion för kost och träning.

– Det var i januari förra året som som jag upptäckte bikini fitness och blev nyfiken. Jag såg det som en ny, spännande utmaning att tävla för att se om det var något för mig. Varför det blev just bikini fitness var för att jag hade en väldigt mycket längre väg att gå för att nå en fysik som någorlunda platsar i body fitness. Bikini fitness kräver muskelmassa men inte i samma utsträckning som i body fitness, förklarar hon.

Intresset för bikini fitness har gjort att mat och träning numera är något positivt för henne. 

– Förut ville jag bli så smal som möjligt, nu vet jag att jag behöver mycket mat för att må bra och orka träna och kunna utvecklas. Träning är min största passion och får jag inte i mig tillräckligt med bra mat så försvinner den gnistan, och till slut gnistan för i princip allt i livet.

sofhie
Sofhie Mandusson backstage innan SM i bikinifitness. Foto: Instagram.com/sofhiem

Även om livet nu ler mot Sofhie Mandusson, kämpar hon fortfarande på för att hålla kost och träning på en kontrollerad nivå. Trots det går hon fortfarande på nitar ibland. I oktober förra året, efter att ha fått hjälp med ett dietschema av en coach, deltog hon i SM i Västerås. Men då gick allt snett.

– Jag var nöjd med min fysik och hade utvecklats mycket från min första tävling, Sweden grand prix ett halvår tidigare. Men jag hade aldrig gjort en T-walk, det är som en personlig presentation av dig som tävlande där du går över scenen som i ett T och gör en poseringsrutin. Jag hade övat extremt mycket på att få till övergångar snyggt och samtidigt få fram min personlighet, men när jag klev upp på scenen fastnade mina skor i matten och jag fick en blackout. Jag minns inget av det gjorde på scenen men det gick inte som jag hoppats, berättar hon.

Sofhie Mandusson hade planer på att ta revansch i år. Förutom många timmar på gymmet har hon lagt ned mycket tid på att känna sig tryggare på scenen framför publik. Men planerna omkullkastades efter att det visade sig att förra årets hårda diet med ett extremt lågt energiintag och hård träning förstörde balanserna i kroppen och hennes ämnesomsättning.

– Jag vill belysa hur viktigt det är att anlita en coach som du är säker på att den vet vad den gör. Jag gick på en extrem tävlingsdiet förra året och det sabbade min ämnesomsättning. Jag har en ny coach nu som har hjälpt mig oerhört mycket med att bygga upp balanserna i kroppen, men den var så pass skadad att den korta tiden off season inte räckte för att få kroppen att klara av ytterligare en tävlingsdiet så nära inpå. Därför tog vi beslutet att jag inte ska fullfölja dieten utan fokusera på att få igång min ämnesomsättning igen. Det var inget roligt beslut att ta men min hälsa är prio ett. Jag vill må bra av det jag gör, inte skada mig.

Men Sofhie Mandusson blickar framåt. Hennes nya, långsiktiga mål är att tävla internationellt, men viktigast är att hon ska få tillbaka hälsan innan någon tävling kommer på tal.

– Jag har mycket jobb framför mig men är taggad att lägga ned ännu mer energi för att nå dit jag vill!

sofhie
Sofhie Mandusson tränar fem pass i veckan och vilar två dagar. ”Jag har delat upp mina pass på olika muskelgrupper, utifrån vad jag behöver prioritera. Nu kan det bli två benpass och två axelpass i veckan, men jag kombinerar olika muskelgrupper så att hela kroppen ska få sitt.” Foto: Instagram.com/sofhiem

Sofhies 3 bästa tips till dig som vill börja tävla inom bikinifitness

1. Om du ska anlita hjälp, kolla upp att personen vet vad den gör och att den har haft klienter innan som det gått bra för. Du lägger ditt liv i personens händer och sätter din hälsa på spel.

2. Det tar tid att bygga muskelmassa. Stressa inte utan låt det ta sin tid.

3. Njut av varje minut, det ska vara roligt.

Fakta

Namn: Sofhie Mandusson. 

Ålder: 23 år. 

Bor: Helsingborg. 

Familj: Sambo. 

Gör: Jobbar på HR-avdelningen på ett logistikföretag.


sofhie
Läs Sofhie Mandussons träningsblogg HÄR.