“Hej då fördomar, hello systerskap” Image

"Hej då fördomar, hej då systerskap"

Vi på Sportamore firade den internasjonale kvinnedagen med kloka råd, inspirasjon og girl power-pepp fra Sveriges største kvinnelige trenings- og helseprofiler.

Ida Warg: "Det er for mye fokus på hvordan kvinner skal se ut"

ida warg.jpgTräningsprofilen Ida Warg har en egen Youtubekanal og driver podcasten Den friska wargen tillsammans med Viktor Frisk. Følg henne på Instagram eller les hennes blogg her!

Hvordan får du internasjonale kvinnodager?

- Jag kommer unna mig ett härligt yogapass och massa god mat, säger Ida Warg.

Hvilken kvinne inspirerer deg og hvorfor?

- Jeg har ingen spesiell uten blir inspirerad av så många drivna och coola kvinnor jag möter. De fleste mennesker jeg omgås eller jobber med inspirerer meg på mange måter.

Hva gjør du for å styrke og peppe andre jenter?

- Jeg uppmuntrar dagligen i mina sociala kanaler till att vara sig själv och att våga följa sin dröm.

Hvordan er det å være kvinne i helse- og treningsbransjen 2017?

- Fantastisk! Känns väldigt kul och det är en stor ära att så många vill följa mig och mina tips.

Hva er dine forventninger til fremtiden når det gjelder det kvinnelige kroppsidealet?

- At det skal bli mer avslappnat og ikke en så stor grej. Det er for mye fokus på hvordan kvinner skal se ut. Alla är fina i den kropp de är födda i. Jag hoppas på att vi tjejer i framtiden ska kunna vara nöjda, stolta och lyckliga i den kroppar vi är födda i.

Alexandra Bring: "Det er tabu å være fornøyd med sin kropp"

Alexandra-Bring.jpgAlexandra Bring er en av Sveriges største trenings- og helseprofiler med over 650 000 (!) følgere på Instagram. Hun driver klädmärket Bring sportswear, blogger og har en egen Youtubekanal.

Hvor finner du internasjonale kvinnodager?

- Jag firar kvinnor varje dag, inte bara på kvinnodagen. Men såklart blir det en ekstra varm følelse en dag som denne og jeg uppskattar alla grymma kvinnor runt om mig lite extra idag, sier Alexandra Bring.

Hvilken kvinne inspirerer deg og hvorfor?

- Min mamma. Hun har alltid vært selvstendig og en kan-själv-person. Hun kan alt fra elektronikk til kakor. Hon är en riktig superwoman som klarar allt i livet och jag hade inte kunnat få en bättre kvinnlig förebild i livet.

Hva gjør du for å styrke og peppa andre jenter?

- Jeg jobber stenhårt for at vi tjejer ska hålla ihop, känna oss självsäkra och inte klanka ner på varandra. Jag försöker skapa ett klimat i mina medier där tjejer kan inspireraras och motiveras både inom karriär och träning men också det mentala. Hej då fördomar och hello systerskap!

Hur det att vara kvinna inom hälso- och träningsbranschen 2017?

- Det er ganske tøft. Jeg opplever at kvinner lever under større press når det kommer til kroppen. Det er liksom tabu å være fornøyd med sin kropp. Det finnes både en smalhet og en anti-smalhet. Virksomheten bruker seg selv på et enformigt sätt av många smala modeller men på en mer lokal nivå är det ofta negativt betingat att fronta med en smal person. Noe jeg har fått smaka på mange ganger dessverre. Det har vært lite jobbigt for mig som försökt gå upp i vikt och haft kroppsångest åt "andra hållet".

Hva er dine forventninger til fremtiden når det gjelder det kvinnelige kroppsidealet?

- Jeg håper at vi alle fortsetter å bli bedre på å omfavne ulike kroppstyper og på så måte kan alle føle seg akseptert. Jeg tycker att sociala medier öppnar dörrarna för mycket, där alla kan synas och höras, vilket är kul! Det finns absolut en efterfrågan på olika och det tycker jag att man ser mer och mer i medier och kampanjer så vi går absolut åt rätt håll.

Pischa Strindstedt: "Det her er et bra år for oss kvinner!"

Pischa.JPGPischa Strindsted ble utnevnt til årets PT, har en velbesøkt blogg og er en av grunnarna bakom träningskonceptet Wörkout. Du finner hennes Instagram her!

Hvor finner du internasjonale kvinnodager?

- Jag firar den förhoppningsvis med massa grymma tjejer med ett svettigt träningspass, säger Pischa Strindstedt glatt.

Hvilken kvinne inspirerer deg og hvorfor?

- Alla starka kvinnor som vågar ta plats och vågar göra sin röst hörd har stor respekt från mig.

Hva gjør du for å styrke og peppe andre jenter?

- Jeg trener mange kvinner i ulike aldre, og jeg vet at mange av dem har tunge ryggsmerter. For meg er det viktig at de vågar tro på seg selv, finne styrkan i seg selv og elske seg selv. Det er viktigere enn abs og stora rumpor.

Hvordan er det å være kvinne i helse- og treningsverdenen 2017?

- Det her er et bra år for oss kvinner! Fler och fler kvinnor tar plats och vi visar med stora steg vart skåpet ska stå!

Hva er dine forventninger til fremtiden når det gjelder det kvinnelige kroppsidealet?

- Jeg håper fra bunnen av mitt hjerte at vi skal sluta oss med sjuka ideal. Inse at sosiale medier er en illusjon og at det eneste viktige er hvordan vi mår innenforbords. Da kommer utsidan att stråla mer än när du sliter ut dig på gymmet för att nå den "perfekta" kroppen. Den perfekte kroppen er den som får deg til å føle deg sterk, energisk og lykkelig!

Lovisa "Lofsan" Sandström: "For mig er hver dag kvinnodagen"

Lofsan.jpegLovisa"Lofsan" Sandström driver en av Sveriges största bloggar inriktade mot träning och familjeliv, har podcasten Träningspodden tillsammans med Jessica Almenäs och är författare till bland annat Stora löparboken för kvinnor samt Lofsans mammaträning. Du finner hennes blogg her. Foto: Helena Engström

Hvordan firar du Internationella kvinnodagen?

- Jeg firar den inte alls, faktiskt. Jeg jobber hver dag med og for kvinner, så for meg er hver dag kvinnodagen. Den 8. mars befinner jeg meg i Thailand som ledare på en träningsresa där jag bland annat coachar grymma kvinnor i att bli starkare och stoltare, säger Lovisa Sandström.

Hvilken kvinne inspirerer deg og hvorfor?

- Jag har inga enskilda förebilder eller idoler. Jag inspirerarras mer av helt vanliga kvinnor som kämpar på i vardagen, som arbetar och anstränger sig för att få familj, hälsa, jobb, relationer och annat att fungera på ett långsiktigt hållbart sätt.

Hva gjør du for å styrke og peppa andre jenter?

- Jeg har vigt hela mitt liv åt att ha kvinnan som norm. Allt jag gör genomsyras av att ta för givet att det är kvinnor som lyssnar på och läser mina budskap. Deras verklighet är det centrala - inte tidningarnas drömbilder eller mäns förutfattade meningar. Kvinnor borde alltid bli bemötta så.

Hvordan er det å være kvinne i helse- og treningsverdenen 2017?

- Det er fantastisk! Og morsomt! Sociala medier dominererras av kvinner, det er en kvinnelig plattform. Det gjør at det er enkelt og effektivt å lyckas och bryta ny mark i branshen. Det er derfor som så mange menn i bransjen er arga, konservativa eller vill leta fel i det jag eller mina kvinnliga kollegor gör.

Hva er dine forventninger til fremtiden når det gjelder det kvinnelige kroppsidealet?

- Jeg myntade begreppet "träningsfeminism" för några år sedan och det är fantastiskt kul att notera hur det får ett allt större genomslag. För mig betyder träningsfeminism att jag vill kliva ur normativa system där bland annat män förväntas träna på ett sätt och kvinnor på ett annat sätt, inte för att de vill det eller behöver det utan för att de förväntas göra det, utifrån sitt kön, säger Lofsan och fortsätter:

- En annan sak som är viktigt att lyfta fram är vilka syften, mål och drivkrafter vi har till träning. Den gamla synen där män ska träna för att bli större och kvinnor för att bli mindre känns så förlegad. I stället tycker jag att vi ska lyfta fram varje individs inre glöd och engagemang till träning. Vi ska känna att vi kan, oavsett vem vi är. Jag vill att kvinnor ska träna för att de tycker om sig själva, inte för att de är missnöjda med sina kroppar.

Hannah Andersson: "Jeg kommer fira med over 200 jenter"

Hannah Andersson - Fashionablefit.JPGHannah Andersson driver bloggen Fashionablefit, er nordisk ambassadør for Adidas, livsstilscoach samt grunnare av og creative director for egna klädmärket Fashionablefit. Du finner hennes Instagram her!

Hvor finner du internasjonale kvinnodager?

- Jeg kommer fira med over 200 jenter som vil komme og trene med meg i min nye Adidas X Fashionablefit treningsstudio på Urband Deli Sveavägen i Stockholm. Min dag kommer til å bli fylt av så mye girl power og herlig energi, sier Hannah Andersson.

Hvilken kvinne inspirerer deg og hvorfor?

- Oj, svårt! Det finnes noe med alle kvinner jeg møter som inspirerer meg. Men jeg må velge en så er det nok Beyoncé. Alt hon gör och står för tänder en gnista inom mig som inspirerar och motiverar mig så otroligt mycket.

Hva gjør du for å styrke og peppe andre jenter?

- Jag vill fortsätta bygga en stark plattform och ett community där tjejer inspirerar och lyfter varandra. En plats där en himla massa girl power möts och skapar ett forum där tjejer får ta plats och vågar vara precis allt hon är och vill vara.

Hva er dine forhåpninger inför framtiden när det gäller det kvinnliga kroppsidealet?

- At vi känner oss trygga och självsäkra i att bojkotta ideal. At vi äger och själva definierar våra ideal och inte låter oss pressas av yttre faktorer och åsikter.

Sofia "PT-Fia" Ståhl: "Jeg håper at fokus går fra overflaten til innsiden"

Sofia sjöström.jpgSofia "PT-Fia" Ståhl er en av Sveriges mest populære helseblogger. Hon jobbar även som föreläsare och är författare till böckerna PT-Fias tio i topp och Trappträning. Hennes Instagram hittar du här.

Hvor finner du internasjonale kvinnodager?

- For å spise lunsj med en kvinne som inspirerer meg til en menneskelig og karrieremessig plan. Du kan også lytte ekstra mye til Beyoncé og Adele og tenke på alt jeg er opptatt av, sier Sofia Ståhl.

Hvilken kvinne inspirerer deg og hvorfor?

- Många! Alicia Vikander for sin talang og hvordan hon använder sin framgång. Carolina Gynning for hvordan hun har skapt en utrolig karriere fra Big Brother-Carolina til sitt kunstnerskap og Gynning Design. Beyoncé, naturligvis. Og mange av mine kolleger i bloggbransjen. Det er mäktigt att unga kvinnor skapat och utvecklat en hel bransch.

Hva gjør du for å styrke og peppa andre jenter?

- Jeg prøver alltid å ha et menneskelig perspektiv på det jeg gjør og formidler. Det känns extra viktigt då hälsa, mat och träning som jag jobbar med ofta tappar fotfästet och blir förknippat med perfektion, prestation och press. Jag delar även med mig av mina egna erfarenheter från utmattningsdepression, sjukskrivning, prestationsångest, skadade armbågar, psykisk misshandel och dålig självkänsla.

Hvordan er det å være kvinne i helse- og treningsverdenen 2017?

- Det er å ständigt behöva parera mellan det perfekta som visas upp (och hur man blir påverkad av det) och verkligheten. Det er krävande, utmattande och innebär en del press. Samtidig er det fantastisk morsomt, utfordrende og inspirerende. Mange kvinner vågar fortelle om sådant de gått igenom och visar allt oftare bilder ut den riktiga verkligheten, vilket är otroligt viktigt.

Hva er dine forventninger til fremtiden når det gjelder det kvinnelige kroppsidealet?

- Jeg håper virkelig at fokus går fra overflaten til innsiden. Vi behöver förstå att det inte spelar någon roll hur snygga, vackra, vältränade eller "perfekta" kroppar vi skapar om vi inte innerst inne trivs med, och älskar, oss själva. En snygg kropp kommer inte att få oss att må bra. En snygg kropp kommer inte att ge oss ett hälsosamt, balanserat och hållbart liv. Jeg håper at idealet kommer til å bli mer tillåtande och mänskligt med mer fokus på helheten.

LÄS MER: Hej hälsoåret 2017!