Guide: Så hittar du rätt cykelskor Image

Guide: Så hittar du rätt cykelskor

Cykling är en superhärlig och rolig sport. Men hur ska du veta vilka cykelskor som maxar upplevelsen? Vi har tagit hjälp av en expert från Giro!

Shoppa direkt: Cykelskor

Ett bra och miljövänligt sätt att ta sig fram, en rolig aktivitet, grym motion… fördelarna med cykling är många! När du börjat cykla kanske du inser att det finns mängder av sätt att göra cyklingen ännu roligare, lättare och bättre. En av de grejerna är att cykla i riktiga cykelskor. Men att veta vilka du ska välja – och var du sa börja leta – kan vara knepigt. Vi har tagit in experthjälp i form av produktspecialister från ett av märkena som finns i vårt utbud, Giro.

Vad är en cykelsko? 

– En cykelsko är gjord för att du ska kunna cykla bättre och snabbare. Den är oftast tillverkad i ett meshmaterial som andas bra och håller fötterna svala under sommaren. I vissa fall är den gjord av någon form av läder eller konstläder för en tajt passform och för att skon ska forma sig efter foten, förklarar Sebastian Högdahl, produktexpert på Giro och fortsätter:
 
– Sulan på en cykelsko är styvare än på en vanlig sko. Det är för att kraften ska gå ner i pedalerna. Sulan tillverkas i antingen nylon, karbon eller en blandning. De flesta skor har någon form av spänningssystem, antingen kardborrespännen, klick-spännen eller BOA-spännen där man justerar passformen med hjälp av en ratt.

Varför ska jag ha cykelskor och inte vanliga skor? 

– Eftersom du sitter fast med skon i pedalen blir pedaltrampet väsentligt effektivare eftersom du kan behålla kraften genom hela pedalvarvet, och det är lättare att vara avslappnad på pedalerna. Cyklingen blir helt enkelt mycket mer effektiv med cykelskor och clipspedaler jämfört med vanliga standardpedaler, säger Sebastian Högdakl och fortsätter:
 
– Cykelskor sitter generellt tightare än vanliga skor för att foten ska sitta på plats när man trampar. Sulan är heller inte lika hög som på en vanlig sko. Du vill ha foten så nära pedalen som möjligt och inte ha för mycket material som bygger upp.

Hur vet jag vilka klossar och pedaler jag ska ha?

– Pedaler och pedalklossar finns i två utföranden: en typ för mountainbike (mtb) och en för landsvägscykling. Mtb-pedaler är mindre i storlek, oftast tillverkade i stål eller aluminium, med en låsningsmekanism där pedalklossen som fösts under skon klickar i. Pedalklossen fästs med två skruvar under skon och är inbyggd en bit in i sulan för att det ska vara lättare att promenera i skon.
 
Det finns olika varumärken på pedaler men de flesta bygger på samma teknologi. Shimanos SPD-system (Shimano Pedaling Dynamics) är det vanligaste och mest kända systemet på mtb-pedaler, och de har inga clips.
 
Landsvägspedaler är större med längre och bredare anläggningsyta för bättre kraftöverföring. Klossen är också större och fästs oftast med tre skruvar.
 
I- och urklicket fungerar på liknande sätt på mtb- och landsvägspedaler, även om de ser väldigt olika ut. Både modellerna klickas i snett uppifrån/framåt och klickas ur genom att vrida foten ett kvarts varv utåt.

Cronk_knit_1300_giro.jpgCykelskor för mtb, landsväg eller spinning? Lär dig allt om klossar, pedaler och clips i vår stora cykelguide. Kolla in vårt utbud av cykelskor här.

Vilka kategorier inom cykelskor finns det? 

  • Mountainbikeskor för SPD-pedaler (clips): Har oftast lite grövre material på ovansidan för att tåla mer slitage, smuts och väta. Clipsen, som sätts fast i pedalen, sitter en bit in i yttersulan med gummidobbar runt om för att du lättare ska kunna promenera när du behöver kliva av cykeln i skogen.
  • Landsvägsskor för clips: Har oftast en tunnare ovandel än mountainbikeskor för en tajtare passform, lägre vikt för att hålla fötterna svala. Till skillnad från MTB-skor har landsvägsskorna en helt slät sula utan gummidobbar runt clipsen. Landsvägsskor är inte lika bekväma att promenera i då hela pedalklossen är framme.
  • Mountainbikeskor för platta/standardpedaler (flats): För de cyklister som inte känner sig bekväma att sitta fast i pedalen finns idag riktigt bra cykelskor även för vanliga pedaler. Dessa har en helt platt, lite bredare sula med en yttersula i gummi för att du inte ska halka av pedalen. Dessa skor ser oftast ut lite mer som en vanlig sneaker, men är gjorda för mountainbikecykling och har en grövre ovansida. Mountainbikeskor för platta pedaler kan användas för både vanlig mountainbike så väl som tuffare trailcykling och downhill.
  • Spinningskor: Även i spinningsalen måste du ha ett par skor som passar ihop med pedalerna. Vissa använder mtb-skor när de tränar spinning. Men det finns förstås särskilda spinningskor att köpa. Principen för spinningskor är precis samma som andra cykelskor. Den typ av pedaler som används i spinningsalar är SPD-pedaler. Det betyder att du behöver klossar som är anpassade till den typen av pedaler. Läs mer om spinningskor här.

Vad ska jag tänka på när jag ska köpa cykelskor? 

– Först och främst ska skon sitta bra. Tänk på att en cykelsko ska sitta tight på foten, tightare än en vanlig sko eller löparsko, för att undvika att foten rör sig i skon. Eftersom sulan är styv på en kan det upplevas som att skon glappar när man lyfter på hälen, det är för att sulan inte kan böjas i tådelen. Det är oftast inte något problem när man väl sitter på cykeln och trampar eftersom man inte har samma rörelse i fotleden vid cykling som vid promenad och löpning.
 
Även om det finns olika typer av cykelskor för mountainbike och landsväg går det jättebra att använda mtb-skor även vid landsvägscykling, framför allt för dig som är nybörjare eller förstagångsköpare av cykelskor. Landsvägsskor i skogen ska dock undvikas då det lätt fastnar smuts i klossarna och de är betydligt svårare att promenera i.
 
Är du däremot mer erfaren cyklist är det en bra idé att välja rätt typ av sko för ändamålet. Har du en landsvägscykel och känner dig bekväm med att sitta fast i pedalerna kommer du ha nytta av att investera i ett par skor ämnat för landsvägscykling.

Vad är unikt med Giros cykelskor?
– Giros cykelskor kännetecknas framförallt av passformen. När Giro bestämde sig för att satsa på cykelskor anställde man en designer som kom från fotbollsavdelningen på ett stort varumärke inom sko- och sportbranschen. Efter en noggrann marknadsanalys kom man fram till att många parametrar hos en lyckad fotbollssko även kunde föras över till en cykelsko, som passform, känsla och styvhet.

SHOPPA NU: Cykelskor

LÄS MER: Så tvättar du din cykel som proffset